Keresés

Márta Ferenc: "Nem szabad rutinból dolgozni!"

A kisvárosok nagy fodrászai sorozatban Márta Ferenc!

Márta Ferenc neve sok budapesti szakember és vendég számára ismerős lehet, hiszen a Londa Professional oktatófodrásza és Matos Tekla szalonjában dolgozik. Emellett azonban minden második héten hazajár Kisújszállásra, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe, ahol szintén kiszolgálja vendégeit. Márta Ferencet kérdeztük a főváros és a vidék hasonlóságairól, különbségeiről és a közeljövő terveiről!

Tősgyökeres kisújszállási

Márta Ferenc Kisújszálláson született és nevelkedett, és bár vonzza a budapesti szakmai élet, minden második héten a helyi szalonjában dolgozik. Ez már sok éve így megy, Ferit pedig jó érzéssel tölti el a hazaérkezés:

„Jó érzés hazajönni. Előfordul, hogy a budapesti nyüzsgés már sok nekem. Amikor pedig Kisújszálláson kevéssé válik az impulzus, öröm visszatérni a fővárosba.”

Az ingázás a két város között lehetőséget ad Ferinek arra, hogy észrevegye a szakmabeli

  • hasonlóságokat,
  • különbségeket,
  • fodrász- és vendégattitűdöket

Oktatás, trendek, igények

A szépség mindenhol igény

Feri a legnagyobb hasonlóságként azt tapasztalja, hogy a kisújszállási és budapesti vendégek egyaránt igénylik a szépséget és a minőségi szolgáltatást. Kíváncsiak és nyitottak az új trendekre, technikákra, legyen az balayage, melír vagy babylights.

„Minden a fodrászon múlik. Vannak idősebb vendégeim is, akik azért járnak hozzám, mert az előző fodrászuk nem újított. Sokszor mondjuk az idősekre, hogy zárkózottak és ugyanazt a frizurát szeretnék. Ez azonban sokszor egyáltalán nem igaz. Természetesen van egy réteg, akiket nem lehet kimozdítani a komfortzónájából, de ez nem korosztályi kérdés.”

A trendek esetében felmerül a kérdés, hogy a fodrász edukálja-e őket a legújabb divat kapcsán vagy ők maguk is megtalálják a megfelelő forrásokat. Feri tapasztalata teljesen vegyes, még Budapesten is előfordul, hogy a fodrász mutat meg lehetséges új technikákat.

„A vendégeim általában nyitottak. Megmutatják mit szeretnének, de meghallgatják, ha én ajánlok valami mást és rám bízzák, hogy hogyan készítem el a frizurájukat. Nincs olyan vendégem, aki megingathatatlanul ragaszkodik a képen látott formához. Igyekeztem tudatosan az együttműködés felé terelni a hajvágásokat. Nem szabad rutinból dolgozni, érdemes mindig felülvizsgálni a tudásunkat és újítani a munkánkon” – részletezte Feri.

Oktatási lehetőségek

A fodrász tapasztalatai szerint a környékbeli szakemberek Budapestre nehezebben jutnak el oktatásra a túl nagy távolság miatt. A környékbeli nagyvárosok oktatásai azonban általában népszerűek.

„A pályám elején előfordult, hogy havonta háromszor is feljöttem Budapestre tanulni. Amikor azonban valaki vendégkörrel és családdal rendelkezik, akkor ez már nehezebb. Szolnokra vagy Debrecenbe könnyebb eljutni, így az ottani oktatásokra eljárnak a fodrászok. Én mindenkinek csak javasolni tudom, hogy nyisson a tudásra és ragadja meg az összes adódó lehetőséget.”

Árazás

Feri szerint nem lehet egyformán árazni a budapesti és a vidéki fodrászszalonokat. A szolgáltatás minőségére azonban mindenhol figyelni kell. Vidéki viszonylatban Feri sem tartja magát olcsó fodrásznak, azonban igyekszik egy olyan környezetet és szolgáltatást biztosítani, ami megéri az árát.

„Vannak olyan vendégeim, akik csodálkoznak, amikor megkínálom őket egy itallal. Annak is nagyon örülnek, ha azt tapasztalják, hogy részletesebben megbeszéljük a hajuk állapotát és a problémájukat vele. Ezek a szolgáltatásbéli apróságok nagyon fontosak.”

Mit hoz a jövő?

A jövő sok mindent hozhat, Feri szerint is megeshet, hogy választania kell a budapesti és a vidéki szalon között. Bár a szakmai élet Budapest felé húzza, de visszaemlékszik arra, hogy korábban kifejezetten ellenezte a fővárosi életet. A végeredmény így még tisztázatlan és egyelőre nincs tervben a végső döntés meghozatala. Minőségi szolgáltatást nyújtani azonban mindig egy olyan cél, amiben lehet fejlődni.

Az interjú után!

Képek: Márta Ferenc

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)