Keresés

Baranyai Kriszty: "Nagyon sok irigységet látok!"

A Kisvárosok nagy fodrászai sorozatban Baranyai Kriszty Győrből!

Baranyai Kriszty már általános iskolában tudta, hogy fodrász szeretne lenni, az érettségit azonban még a balettiskolában tette le. Ezt követően első dolga volt beiratkozni a győri Kossuth iskolába, hogy végre azt tanulhassa, amit szeret: a fodrászatot. Kriszty szerint a pályakezdés minden fodrász számára nehéz, kiváltképp a stabil vendégkör megszerzése.

Ahogy szinte mindenki, Kriszty is alkalmazottként kezdett dolgozni, ám a munkahelyen töltött három év alatt sok rossz tapasztalatot szerzett. Ezeket azonban később saját vállalkozásában kamatoztatni tudta, hiszen megtanulta, hogyan ne vezessen szalont. Karrierjéről, a szakma győri mikéntjéről és a Gold Professional Haircare nagyszabású rendezvényéről is beszélgettünk Baranyai Kriszty-vel:

Vállalkozóként hogyan alakult a karriered?

Szerencsére sok vendég velem jött az előző munkahelyemről és újakat is szereztem. Ebből az időszakból a legnagyobb tanulság: mindenki a saját dolgával foglalkozzon. Engem nem érdekel, hogy a kollégáimnak hány vendége van, vagy hogy éppen az adott vendég engem választ-e vagy mást.

Mit gondolsz, miért tartanak téged a város nagy fodrászának?

2012-ben megnyertem egy győri fodrászversenyt, 2013-ban pedig vállalkozó lettem. Nagyon sokan ismernek és én is sokakat ismerek itt Győrben, így elkezdett kialakulni a nevem. Néhány évvel később nyitottam egy új szalont, ahol új márkával, a Gold Professional Haircare-rel kezdtem dolgozni. Rengeteg továbbképzésre jártam, annak ellenére, hogy vannak fenntartásaim a fodrászközösséggel szemben. Sajnos nagyon sok irigységet látok: ha valamit tudok, az maradjon meg nekem. Még akkor is, ha teljesen különböző városban dolgozunk.

Ez engem nagyon bosszant, mert én például sokaknak segítettem elkezdeni vállalkozni vagy éppen szakmai tanácsokat adtam. Nem szabad, hogy irigyek legyünk a tudásunkra. 2019-ben megszereztem a mesterlevelet, azóta azon vagyok, hogy minél többet oktassak. Voltak tanulóim Veszprémből és Szombathelyről is. Igyekszem jó hangulatot teremteni a szalonban, vannak szabályok, de nincs főnök-beosztott viszony. Elsősorban talán ezért választhattak engem a kollégák erre a címre, amit nagyon köszönök mindenkinek, igazán megtisztelő. Számomra ez óriási visszaigazolás, a továbbiakban is bárki számíthat a segítségemre.

Miben lehet más a szalonműködés egy vidéki nagyvárosban, mint a fővárosban?

Alapvetően mindenhol ugyanaz a munka zajlik. Az a tapasztalatom, hogy minél kisebb városban dolgozik valaki, annál kevésbé vesz részt továbbképzésen. Ez egyrészt abból adódik, hogy kevesebb a lehetősége, másrészt a vendégkör sem biztos, hogy igényli a folyamatos megújulást. Szerencsére Győrben minden lehetőség adott, de én is igyekszem terjeszteni a kollégák között az információkat versenyekről vagy oktatásokról.

Hogy alakulnak Győrben a nemzetközi trendek? A fodrász edukál vagy a vendég is követi a trendeket?

A vendégek általában tisztában vannak a trendekkel, de én is figyelem a nemzetközi fórumokat. Nagyon sok színes hajat festek, nekem is rózsaszín hajam van. Alapvetően az ezt igénylő vendégkör sem nagy és az erre alkalmas termékpaletta sem túl széles, de azt látom, hogy egyre többen nyitottak erre a világra. Van egy vendégem, nagymamaként volt már citromsárga frizurája is, most pedig éppen magenta színt visel.

Manapság már ez a trend is elfogadottabb. Szerintem Győrben nekem volt először rózsaszín hajam. Akkor mindenki furcsán nézett rám, de ma már megszokott jelenség.

Baranyai Kriszty munkái

Győr esetében muszáj megkérdeznem: mennyire érződik osztrák vagy német behatás?

A szalonunk a belvárosban van, ahol sok osztrák turista megfordul. Előfordul, hogy betérnek hozzánk, ha pedig szerencséjük van, még el is tudjuk őket vállalni. Van olyan magyar vendégem is, aki Németországból jár hozzám.

Az árazás mennyiben más abban az országrészben, mint a fővárosban?

Tisztában vagyok a környékbeli árlistákkal, nincs az az ár, amit ne lehetne elkérni. Természetesen lesz, aki nem tudja, vagy nem akarja megfizetni. Érdemes az árakat egészséges középszinten tartani. Természetesen nekem is keresnem kell rajta, de egy hajvágásért nem lehet akkora összeget kérni, mint egy balayage-ért.

Gold termékekkel dolgozol. Miért szereted ezt a márkát?

Nagyon szerettem régen versenyezni, erre azonban itthon egyre kevesebb a lehetőség. A Gold idén is szervez nemzetközi versenyt, amelyen én másodszorra indulok. Számomra nagyon izgalmas időszak ez, hiszen a projekt kizökkent a hétköznapi munkából. A szemeim előtt már látom a tervemet, egyelőre annyit árulhatok el, hogy ilyet még senki sem vitt színpadra.

Ez az évem intenzíven, kihívásokkal telve indult. Bekerültem egy tévéműsorba, ami kirángatott a komfortzónámból, megtanított emberek és kamerák előtt megszólalni. Emellett tanulok az egyetemen a szakoktatói képzésen és készülök a Gold nemzetközi versenyére. Élvezem az életemet!

Képek: Baranyai Kriszty

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)