Keresés

Fodrász munkaviszony - ezért jó alkalmazottnak lenni!

Megvizsgáltuk, hogy mik a fodrász munkaviszony lehetőségei!

Ha valaki fodrász lesz, a tanulóévek után válaszúton áll: vállalkozást indítson vagy alkalmazottként helyezkedjen el egy szalonban. A legtöbben manapság a vállalkozói munkaviszonyt választják, amelynek természetesen számos előnye van, azonban sok hátrányra csupán később derül fény. Ezzel szemben néhány nagyobb szalon nehezen talál alkalmazotti munkaerőt.

Lássuk először kulcsszavakban a lényeget:

Fodrász munkaviszony – vállalkozás

Előnyök: függetlenség, kreativitás megélése, rugalmasság saját időbeosztás szerint

Hátrányok: pénzügyi nehézségek, extra adminisztrációs feladatok, a vállalkozás felépítésének és fenntartásának nehézségei

Fodrász munkaviszony – alkalmazott

Előnyök: csapathoz tartozás, jó üzleti modell megismerése, továbbképzési lehetőség, anyagi és egzisztenciális biztonság

Hátrányok: kötött munkaidő, rugalmatlanság, egy nagyobb csapattól való függés

Ezek azonban természetesen csupán egyéni meglátások és ezeken kívül is akadhat számos előny és hátrány is. A munkaerő helyzetről megkérdeztünk néhány szalontulajdonost. Arról is kifaggattuk őket, hogy vajon miért választják sokan a vállalkozást, vagy éppen milyen előnyei lennének annak, ha hosszú távon dolgoznának alkalmazottként a szakemberek.

Alkalmazott vs. vállalkozó – Fodrászokat kérdeztünk

Hajas László

Hazánk egyik legelismertebb szakembere úgy vélekedik a helyzetről, hogy a kérdést a továbbképzések és a költségek felől érdemes megközelíteni.

"Sok év tapasztalata alapján azt tudom mondani, hogy a legtöbb alkalmazott azt gondolja, hogy a főnökének termeli a pénzt. Sok esetben nem veszik figyelembe az utánuk fizetendő járulékokat és a szalon fenntartási költségeit."

"Nagyon sokan elmennek fusizni, a járvány pedig erre szintén rátett egy lapáttal. Ezek után már kevesen vállalkoztak arra, hogy visszamenjenek alkalmazotti státuszba."

Hajas László szerint a KATA-s vállalkozás változásaival is probléma van, hiszen egy KATA-s vállalkozó kisebb összeget fizet be, mint amennyi járulékot egy alkalmazott után kell fizetni.

"Ezt többször jeleztem már a felsőbb körök felé. Szerintem az lenne az igazságos megoldás, ha a KATA annyi lenne, mint a minimálbér járuléka. Ebben a formában ez a rendszer nem tartható fenn."

Hajas szerint a függetlenség és a rugalmas munkaidő teszi vonzóvá a vállalkozói létformát, az azonban sokszor figyelmen kívül marad, hogy ebben az esetben a jövedelem a munka mennyiségétől függ, nem fix. Emellett egy személyben kell takarítani, mosni, a szalon ügyeit intézni és dolgozni is.

Hogy mik az alkalmazott jogviszony előnyei, Hajas László így felelt:

"Számomra a legfontosabb érv az, hogy a szalontulajdonos érdekelt abban, hogy az alkalmazott jó szakember legyen, így biztosítja számára a továbbképzést vagy éppen ő maga tart oktatást. Vállalkozók ritkábban járnak képzésre, hiszen az a munkanap kiesik, nem tud jövedelmet termelni. Egy másik nagy előny a fix munkaidő, kiszámíthatóság. Nem kell túlórázni, a fizetés pedig járulékos rendszerben érkezik."

Kormány Eta

A már több mint 50 éve a pályán lévő Kormány Eta is nyilatkozott, aki szerint a probléma nem új keletű, mindig is problémát jelentett ez a szakmában.

"Ha valaki egy szalonban dolgozik, azt a vendégnek meg kell fizetnie. Előfordul azonban, hogy sokan házhoz mennek, "zsákos fodrászként" olcsóbban dolgoznak. Ez azonban számukra tiszta pénz. Szerintem azonban egy bizonyos kor és tudás megszerzése után kell, hogy egy nívós szalonban dolgozzon, aminek azonban költségei vannak: rezsi, szemétdíj és a különböző adók. A sufnifodrászat egyedül arra jó, hogy a fiatalok tanuljanak a hibáikból. Ez mindig is probléma volt a szakmában és a mai napig nem sikerült megoldást találni rá!"

Kormány Eta is tapasztalja a fiatalok szárnypróbálgatását, azonban a jelenlegi pénzügyi nehézségek sok fiatal dolgát megnehezítik:

"Vannak tanulóim, akik közül maradnak nálam néhányan alkalmazottként. Néhány év után aztán kirepülnek, még külföldön is szerencsét próbálnak: Hollandiában, Amerikában vagy Angliában. Aki azonban nem megy ki, egy idő után ő is vállalkozó szeretne lenni. A pénzügyek változásával, árak emelkedésével azonban sok kisebb vállalkozó feladja a vállalkozását."

Kormány Eta beszélt nekünk arról is, hogy ő hogyan élte meg az alkalmazotti munkaviszonyt és ezzel szemben mit lát ma a fiatalok körében:

"Természetesen nem szabad az akkori időket összehasonlítani a maiakkal, de én 10 évig maradtam a főnökömnél alkalmazottként. Nagy magabiztosságot adott és mankót jelentett. Ráadásul nem nekem kellett intéznem az adminisztrációt vagy éppen mosni minden törölközőt. Vállalkozni biztosan nagy szabadságot jelent, de borzasztóan nagy felelősség."

Kompos Tamás

A Hedge Hair tulajdonosa és vezetője szerint a fiatalok idő előtt elhagyják az alkalmazotti munkakört:

„Mi, akik régebben végeztünk, korábban kezdtük a szakmát, végigjártunk bizonyos lépcsőfokokat. Elmentünk fodrásztanulónak, ami szintén egyfajta klasszikus jogviszony. Én jelenleg már innentől látom a problémát: a diák ma már egyből dolgozni szeretne, pedig a szakmához hozzátartozik a tisztaság és a higiéné elsajátítása is. Ez nem csupán a piszkosmunka.

Később elmentünk alkalmazottnak és a mestervizsga után kezdtünk csak el saját lábra állni. Ez jó pár évet jelentett. Jelenleg a fiatalok 1-2 év után kilépnek az alkalmazotti jogviszonyból és vállalkozni kezdenek. Sajnos ebből sok probléma származik, mert nem biztos, hogy jól átgondolt üzleti tervet készítenek és nem számolják ki, hogy mikor és hogyan térül meg a dolog. A lényeg az, hogy ne legyen számukra főnök.”

Kompos Tamás szerint a vállalkozás azért sem egyszerű, mert nem csak a fodrászatra szükséges figyelmet fordítani, hanem a marketingre, a pénzügyekre, csapatépítésre és adminisztrációs feladatokra is. Kiemelte, ez egy olyan összetett feladat, amire sokan nem állnak még készen, amikor belekezdenek. Ezzel szemben, ha valaki több időt tölt el egy jól menő szalonban alkalmazottként, az számos tudnivalóval gazdagodhat:

„Ha valaki alkalmazottként kezdi egy jó márkánál vagy szalonbrand-nél, az előtt néhány év múlva szép kilátások állnak. Lát egy jó üzleti modellt, látja a háttérben zajló folyamatokat, viszont nincs üzleti kockázat, nem fenyegeti csőd. Az alkalmazotti bér a fodrászok esetében nem annyira rossz, nem kell gondolkozni azon, hogy megtérül-e a befektetés. Emellett kényelmes is, mert csak a saját dolgával kell foglalkoznia. Ehhez képest egy üzlet megnyitása elkötelezettséggel és ragaszkodással jár.”

Problémaként emelte ki a túl sok fodrászszalont is, amelyet ma már szinte minden utcában megtalálunk:

„Külföldön ezt komolyan szabályozzák: van ország, ahol a szalonnyitást mestervizsgához kötik. Párizsban pedig az engedélyek kiadásakor figyelnek arra, hogy ne legyenek túl sűrűn a szalonok.”

Heiszler Ivett

Heiszler Ivett maga is megjárta a lépcsőfokokat. Alkalmazottként, székbérlőként, kis szalon, nagy szalon majd több szalon tulajdonosaként is próbára tette magát.  Szerinte az, hogy kinek érdemes saját szalont nyitnia, személyiségfüggő is. Van aki megtalálja a számításait egy munkahelyen és boldoggá teszi, hogy csak a szakmájára koncentrálhat, mert olyan munkáltatót talál, aki levesz minden egyéb terhet a válláról és szakmailag szárnyalhat, de van akinek ez kevés és más jellegű kihívásokra vágyik.

"Ez egy nagyon nehéz ügy. Alkalmazottként fix fizetést kaptam, nem kellett magamon kívül még 15-20 munkatárs megélhetéséért felelnem. Akkor még én is egészen máshogy láttam a másik oldalt. Amikor vállalkozó lettem, de még nem volt csapatom beleestem abba a hibába, amibe szerintem sok egyéni vállalkozó fodrász. Ezzel a cégformával látszólag jobban lehet keresni, ha bent vannak a szalonban napi 12 órát. Ennek következtében felléphet egy fizikai és mentális kimerülés, sőt kiégés is. Vállalkozóként azt hisszük, hogy végre függetlenek vagyunk, de valójában teremtettünk magunknak egy kizsákmányoló munkahelyet, ahol mi vagyunk a recepciós, a fodrász, a technikus,  a takarító, az árubeszerző is.”

Heiszler Ivett jól tudja, hogy ugyanezt csinálta, hiszen mindenkinek el kellett kezdenie valahol.  

"Egy idő után azon kaptam magam, hogy egy mókuskerékben taposok és nincs kiszállás. Nem fejlődök és megragadok egy középszerű szinten. Valahol olvastam egy bölcs gondolatot, ami egy nagy csapat felépítésére inspirált: “Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!”

Mi munkáltatók, nehezen találjuk meg az ideális csapattagokat. Sokszor minimális tapasztalattal érkező jelöltek, nagyon nagy elvárásokat támasztanak, de ne felejtsük el, hogy az ideális munkahely megtalálása sem egyszerű egy munkavállaló számára. Nagyon sok az olyan munkahely, ahol “magas kereseti lehetőséget” ígérve a munkaviszony megkezdése után változnak a feltételek a munkáltató előnyére. "

Hamarosan megjelenő cikkünkben a vállalkozás előnyeit vesszük górcső alá néhány sikeres vállalkozó segítségével! :)