Keresés

A fodrász válaszol - Hajas László

A fodrász válaszol sorozatunk következő vendége Hajas László!

A fodrász válaszol sorozat következő vendége Hajas László. Ha meghalljuk a fodrász szót, sok esetben az ő neve juthat eszünkbe. Ez pedig nem is véletlen, hiszen egyedülálló szakmai életút áll mögötte. Erről kérdeztük.

1. Mikor dőlt el, hogy fodrász leszel? Valóban a név kötelez? (gondolom hallottad már)

Két lehetséges verzió van: az egyik az, hogy anyukám nagyon fiatalon szült és inkább a nagymamám foglalkozott velem. Emiatt aztán nem voltam jó tanuló. Anyukám azonban szép nő volt, többek között fodrászmodellkedéssel is foglalkozott, sok fodrászt ismert. Így amikor nálam a pályaválasztásra került sor, akkor kitalálták, hogy legyek fodrász.

A másik elmélet, hogy nagymamám erdélyi lányként kiment Franciaországba, ahol megismerkedett egy francia katonatiszttel, 1934-ben megszületett apukám, nagymamám pedig 1938-ban fodrász mestervizsgát tett.  Azt gondolom, hogy az utunk meg van írva, de hogy melyik ráhatás történt meg valójában, azt nem tudom.

2. Kik voltak a mestereid? Az utóbbi időben többször esett szó Tárnoky Lászlóról. Ő mit adott neked?

Mindent. Laci bácsi szerettette meg velem az egész szakmát. Készültünk az Állami Fodrászati Bemutatóra és azt mondta, hogy vágjak le egy hajat. Lépésről lépésre mondta, hogy mit és hogyan csináljak. Utólag már tudom, hogy egy lépcsőzetes frizurát készítettem 1mm-es passzékban liftezéses technikával, de ezzel akkor még nem voltam tisztában. Csak csináltam, amit Laci bácsi mondott. Megszületett előttem egy csoda, így pedig azonnal bele is szerettem a szakmába.

3. Ma már te is egy egész fodrászgeneráció példaképe vagy. Hogy éled meg ezt?

Azt szoktam mondani, hogy csupán maximalizmussal teszem a dolgomat. Szeretem, amit csinálok, szeretek az embereknek adni, tanulni és látni a szépet. Ezeknek az ötvözete tette lehetővé, hogy eljussak idáig. Sosem gondoltam magamra példaképként, de természetesen ez nagyon jó dolog. Az üzleteimben is próbálok példaként elől járni és ennek szellemében képezni a fodrászaimat.

4. Magadat is képezed még?

Természetesen. Számomra az is tanulás, hogy felkészítek valakit egy versenyre: kutatómunkát kell végeznem, anyagokat találni, figyelni a tanuló munkáját. Ez pedig még nekem is egy jó tréning.

Hajas László Perge Zsoltot készíti fel a Euroskills versenyre

5. Belefutsz még olyan újdonságokba a szakmában, amik még téged is meglepnek?

Nagyon ritkán, de persze ismerjük a szállóigét: minél többet tudsz, annál hamarabb rájössz, hogy milyen keveset tudsz. És persze sorolhatnánk még ezeket a mondatokat. (nevet)

6. Mit gondolsz a fiatal fodrászokról? Hogy látod az ő helyzetüket?

A mai fiatalok nagyon jó helyzetben vannak. Az én fiatalkoromban a tudásért sokat kellett adni mind anyagilag, mind időben. A ’90-es években, amikor egyre intenzívebben kezdtünk járni külföldre, videókamerával hoztuk haza a tudást, elemeztük és fejtegettük. De már egy kezünkbe kerülő Estetica magazinnak is nagyon örültünk. Ma az interneten két perc alatt bármilyen technika megtalálható. Ha tehát valaki tanulni szeretne, minden lehetősége adott rá. Leülhet a képernyő elé, foghat egy babafejet és gyakorolhat.

A mai napig is célom, hogy minél magasabb szintre emeljük a fodrászoktatás minőségét. A kereskedésemet is ezért hoztam létre annak idején: más kereskedőknél sivár minőségű dolgokat lehetett kapni, a külföldi csodás dolgokat pedig itthon egyáltalán nem. Engem pedig nem érdekelt, ha csak évente 10 darabot adtunk el egy ilyen termékből, de elérhetővé tettük őket az országban.

7. Ebben voltatok úttörők itthon? Ez is közrejátszhatott abban, hogy végül meghívtak téged az Alternative Hair Showba?

A ’90-es években az Estetica magazinban láttam, hogy lesz egy World Congress elnevezésű esemény. Szóltam az akkori csapatnak, hogy menjünk ki, nézzük meg mi is ez. Kiderült, hogy egy kétnapos rendezvényről van szó, amelyen olyan ikonok léptek fel, mint Patrick Cameron vagy a Tony&Guy. Később az este folyamán valaki odajött hozzánk, hogy jövünk-e a Salon kiállításra. A kiállításon pedig valaki azt kérdezte, hogy megyünk-e az Alternative Hair Show-ra. Azt sem tudtuk, mi az. Az információk lassan bontakoztak ki előttünk. Az AHS először a Hippodrome diszkóban került megrendezésre, a modellek pedig liftekkel érkeztek.

Kb. nyolc évig folyamatosan mondogattuk magunknak, hogy jó lenne egyszer fellépni ott. 2000-ben aztán megérkezett a meghívó. Azt gondolom, hogy ebben akkor a Wella segítsége lehetett, hiszen intenzíven dolgoztunk velük. Az viszont nagy öröm, hogy első kelet-európaiként vehettem részt ezen az eseményen, sőt utána jó néhány évig senki sem vett részt a rendezvényen ebből az övezetből.

Hajas László modelljei az AHS Legends elnevezésű show-ján

8. Mi motivál téged a szalonmunkában ennyi idő után is?

Általában heti három napot dolgozom a szalonban. Leginkább az alkotás motivál, hiszen számomra minden haj, minden frizura és minden vendég egy alkotás, és a munkámmal örömet tudok szerezni másoknak. Csak az álljon fodrásznak, aki szeret emberekkel foglalkozni. Ez elengedhetetlen.

Részben ezért is küzdök a korábban már említett fodrászoktatás minőségéért. Emberekkel foglalkozunk. A munkánknak következménye van. A frizura nem olyan, mint egy fadarab, amit ha elrontok készíthetek azonnal egy másikat. Ha elrontasz egy hajat, az hónapok, esetleg évek amíg rendbe jön. De ha jól dolgozol, és jól kommunikálsz, akkor szép lesz a végeredmény, örömet és önbizalmat adsz a vendégnek. A fodrásznak tudnia és értenie kell, amit csinál és meg kell érteni a vendéget.

A motivációhoz a folyamatos inspiráció is szükséges. Otthon az interneten böngészve is keresem, hogy mi inspirál: szép munkák, színek és kontyok. Folyamatosan látok ötleteket, amiket meg lehet valósítani. Nagyon színes ez a szakma: rövid haj, hosszú haj, színek, formák.

9. Sosem éreztél hullámvölgyet ennek kapcsán?

Nem nevezném hullámvölgynek, de idén nem veszek részt az Alternative Hair Shown, egyrészt szervezési okok miatt, másrészt idén nem volt olyan téma, ami inspirált volna. Ráadásul a tavalyi olyan jól sikerült, hogy úgy érzem, azt most nehéz lenne felülmúlni. Tavaly az AHS a Legends címet kapta: végig kellett gondolnom, hogy kik vagy mik számomra a legendák, és azokat hogyan tudom vizuálisan megjeleníteni a színpadon.

10. A gyermekeid nem lettek fodrászok, kinek tudod átadni a stafétát?

Vannak olyan munkatársaim, akik nagyon fogékonyak az új dolgokra, technikákra. Hétfőnként vannak továbbképzések, utána pedig figyelem, hogy a szalonmunka során mennyire használják az ott elhangzottakat. Természetesen különbözőek vagyunk, de az új gondolatok sokakban megragadnak.

+1 olvasói kérdés: Mi volt a legszebb szakmai élményed? Miért?

Nehéz egyet kiválasztani, mert több mint tíz Alternative Hair Show-n léptem fel. Ami először eszembe jut, hogy az Alternative Hair Show-n Vidal Sassoon volt a "sztárvendég" és minden alkotó kiment a modellekkel együtt egy közös fotót készíteni vele. Amikor elkészítettük a fotót, akkor Sassoon az elkészített frizurám után fordította a fejét és miközben mentünk le a színpadról még rám nézett és felemelte a hüvelykujját.

Vidal Sassoon valamint Hajas László és modelljei

Ezen kívül is sok szép élményem kötődik az AHS-hez: nagyon jó érzés, amikor sztárfodrászok jönnek oda az öltözőmhöz és azt mondják, hogy elloptam a show-t. Az is emlékezetes volt, amikor 60 év fölötti, ősz hajú modellekkel dolgoztam vagy amikor segway-en gurultak be a modellek a színpadra. A legutóbbi alkalommal pedig hat számomra kiemelkedő fodrászt jelenítettem meg ruhák és egy-egy ikonikus frizura segítségével. Aznap a Legends elnevezésű show-t a mi műsorunk zárta.

Egy másik szép élmény, amikor 2002-ben készítettük a Wella Trend Vision anyagát. Ekkor összesen hat fodrászt hívtak meg erre a projektre. A hat fodrász munkái közül az én munkámat választották ki az anyag vezető képének. Minden nagyvárosban, minden hirdetőfelületen az én munkám szerepelt.

Hajas László vezető Wella Trend Vision munkája

Képek: Hajas László, Fodrászinfó

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)