Keresés

Kezdő fodrászok nehézségei - így lendülj át rajtuk könnyedén

Gondolnád, hogy a kezdő fodrászok nehézségei nem csak a fiatalokat érintik?

Közhely, hogy minden kezdet nehéz. De minden szakma elkezdése tartogat nehézségeket, így a fodrászat is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan lendülj át rajtuk könnyedén. Szakmai oldalról Krekács Mónika volt segítségünkre.

Kezdő fodrászok nehézségei, amelyek mindenkit érintenek

#1 Alkalmazott vagy vállalkozó

Az első és legfontosabb szempont, hogy milyen formában szeretnéd végezni a tevékenységet. A fodrásziparban alkalmazottként egyébként viszonylag kevés helyen lehet dolgozni, sokan az egyéni vállalkozást választják, de vannak helyek ahol alkalmazottként is el lehet helyezkedni. Ilyen esetben természetesen nem jön szóba az önálló szalon kérdése, ilyenkor a csapatmunkához kell alkalmazkodnunk.

A lehetőségeken gondolkozva máris felmerül néhány nehézség:

  • Hogyan építsük ki a vendégkört?
  • Milyen fizetésre számíthatunk a különböző formákban?
  • Mennyibe fog kerülni a székbér?

Krekács Mónika tippje: „Elsőként ne nyissunk saját szalont. Menjünk el dolgozni egy komplex szépségszalonba, ahol megismerhetnek minket a vendégek. Emellett nagyon erős marketinget érdemes végezni az első pillanattól. Anélkül nem megy.”

Fontos az online marketing

#2 Marketing

Ha már marketingnél tartunk. Fontos a fodrászok online jelenléte, de még fontosabb, hogy ezt hogyan csináljuk. Ha szerződést kötünk egy szépségszalonnal, érdemes tisztázni a marketing kérdéseit: önálló vagy közös marketing tevékenység. Ha ugyanis közös marketingtevékenységet vezetnek a szalonban, az egyén vendégköre nehezebben építhető.

„Egy önálló közösségi média oldal esetében a korábbi munkák akkor sem vesznek el, ha már más helyen vagy saját szalonban dolgozunk. Ezt csak akkor nem lehet megtenni, ha a szerződésben le van írva.” – Krekács Mónika

#3 Továbbképzés

A folyamatos fejlődés is problémát jelenthet. A szakmai képzések sehol sem olcsók. Érdemes egy márkához leszerződni, így kedvezményekhez juthatunk. Ilyenkor azonban a bőség zavara áll fenn, a sok márka között azonban pályakezdőként nagyon nehéz eligazodni. Ebben segíthet a Fodrászinfó beruházási körképe vagy a „professzionális fodrász termékek” cikksorozatunk.

„A magas árak miatt fontos a business-matek is. Sok vállalkozó nem számolja a bevételeit, kiadásait, hogy mi hogyan éri meg nekik. Ez nagyon fontos lenne, mert ennek segítségével lehet például jól árazni, tudatosan eszközöket választani, ami pályakezdőként nagyon fontos.” – Krekács Mónika

A továbbképzések között nem könnyű eligazodni.

Fodrászinfó tippek kezdő fodrászok számára

A Krekács Mónika által felvázolt problémák mellett van néhány olyan adminisztratív és hatóságokkal kapcsolatos nehézség, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Íme, egy gyűjtés korábbi cikkeinkből, amelyek segítenek eligazodni a papírmunka és a bejelentések világában:

#4 Fodrászszalon nyitása és kapcsolódó eszközök

Ha önálló fodrászszalont szeretnénk nyitni, fontos, hogy tisztában legyünk az ezzel kapcsolatos jogszabályokkal és kötelezettségekkel. Az aktualitásokról érdemes mindig tájékozódni a hatóságoknál, amikor éppen ügyet intézünk, nehogy kimaradjon valami fontos. Íme az ezzel kapcsolatos korábbi cikkeink:

#5 Szalon továbbfejlesztése, képzések

Ha már stabil a fodrászüzletünk, érdemes gondolkoznunk mindig azon, hogyan tegyük még jobbá, szebbé, praktikusabbá, vonzóbbá. Fontos, hogy minél több vendég megtaláljon minket, ennek jegyében pedig fontos tartanunk a színvonalat és néhány szabályra odafigyelni:

Reméljük tanácsaink segítenek eligazodni a szalon nyitása körüli nehézségekben!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)

Szakmai segítség: Krekács Mónika