Keresés

Menstruáció alatti hajápolás

Menstruáció alatt hajápolás? Mutatjuk, hogyan csináld!

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a hajad zsírosabb, laposabb és szárazabb lett a menstruációd előtti hétben, vagy akár közben is. Ne aggódj, ez természetes! Egy híres cikluskövető applikáció kutatása szerint ugyanis sok nő számol be erről. De vajon hogyan előzheted ezt meg? Mutatjuk, mik a menstruáció alatti hajápolás legfontosabb szabályai! Vendégek és fodrászok figyelmébe is ajánljuk! 

Előszőr is: Mi okozza mindezt? 

A menstruáció előtti héten a progeszteronszint megugrik, ami fokozott faggyútermelést vált ki. Ez pedig nem csak zsírosabb bőrt, de zsírosabb fejbőrt is eredményez. Amikor pedig a menstruáció megkezdődik, a progeszteron- és ösztrogénszintek csökkennek, míg a relatív tesztoszteronszintek a ciklusban tetőznek. A tesztoszteron pedig tovább serkentheti a faggyútermelést, ami így egyes nőknél a menstruáció alatt is zsírosan tartja a hajat. Mit tehetsz ez ellen? Mutatjuk!

Menstruáció alatt hajápolás - Mutatjuk a lépéseket!

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás!

A haj egészségének megőrzése érdekében nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelyet nem csak a menstruációd időszakában kell követned, hanem mindig. A leglényegesebb a megfelelő fehérjebevitel, főként reggelire és ebédre. Ezt pedig természetesen kombinálni kell az összes többi élelmiszercsoporttal, például az összetett szénhidrátokkal, amelyek az energiahordozót jelentik. Nagyon fontos még a vasbevitel is, mivel ha a szervezetünk által tárolt vas értéke alacsonyabb annál, mint amire a hajnak szüksége van, az extrém hajhullást is okozhat. Ez általában az erős menstruációval küzdő nőknél fordulhat elő. A megfelelő vasbevitelről a vörös húsok és a zöld leveles zöldségek fogyasztásával gondoskodhatsz a legjobban.

Menstruáció alatt hajápolás - Étkezz kiegyensúlyozottan!

Tartsd meg a gyakori hajmosási ciklusodat!

Az esetlegesen tapasztalható hajhullás ellenére is fontos, hogy fenntartsd a gyakori hajmosási ciklusodat. Továbbra is moss tehát rendszeresen hajat olyan enyhe és tisztító samponnal, amely tartalmazza a "Piroctone Olamine" és a "Lauryl Betaine" alapanyagokat, mivel ezek segítenek enyhíteni a fejbőrön jelentkező kellemetlenségeket.

Élj minél stresszmentesebb életet! 

Az élet minden területén nagyon fontos, hogy a stressz szintedet minél kisebbre csökkentsd. A menstruációd időszakára pedig ez fokozottan igaz, hiszen a sok hormonális változás így is megviseli a szervezetedet, a testedet és okozhat fizikai tüneteket. Ha azonban még stresszes is vagy, az fokozhatja is ezeket, például rosszabb lesz  közérzeted, a kedved, mindennek tetejébe pedig még a hajad is jobban fog hullani. Ha valami miatt stresszesnek érted magad, próbáld meg levezetni azt, ez lehet akár sportolás, akár egy közös program valakivel. 

Menstruáció alatt hajápolás - Vezesd le a stresszt!

Használj olajat a hajadra! 

A menstruációd után a szervezetedben megnő az ösztrogén szintje, az olajtermelés beindításáért felelős hormon, a tesztoszteron szintje azonban csökken, így a fejbőrőd is szárazabb lesz. Ilyenkor segíthet az olaj használata, ami jót tesz a fejbőrödnek és a hajhullást is megfékezheti. Az olajat pedig akár egy pihentető fejmasszázs keretében is felviheted, így magadra és a relaxációra is fordítasz egy kis időt. Ugyanakkor óvatosan masszírozd a fejbőrödet és próbáld elkerülni a súrlódást, mivel az csak kellemetlenséget fog okozni és jobban szárít majd.

Szöveg forrása: HJI és itt!