Keresés

Menopauza okozta hajproblémák

Legyen ragyogó a frizurád menopauza alatt is!

A menopauza közeledése sok nő számára ijesztő lehet. Ha közéjük tartozol, vagy csak szeretnél előre felkészülni, ez a cikk neked szól! A változókor ugyanis az olyan tünetek okozása mellett, mint a hangulatingadozások vagy a súlygyarapodás, a hajadra is jelentős hatással lehet. Hullani kezdhet, elvékonyodhat vagy éppen töredezhet. Mindenkinél másfajta probléma jelentkezik. Ezek olyan változások a frizurádban, melyekre érdemes előre felkészülnöd, hogy szép és egészséges hajjal juss túl ezen a cseppet sem egyszerű időszakon. Olvass tovább és tudd meg, mi miért történik a frizuráddal és mit tehetsz ellene!

Miért és hogyan hat a menopauza a hajadra?

A menopauza előtti időszakban a hormonjaid ingadozni kezdenek, ami változásokat okoz az egész testedben. Például hevesebb lesz a menstruációd, amely a tested vasraktárának elvesztéséhez vezethet. Ez járul hozzá ahhoz, hogy a hajad elvékonyodik vagy hullani kezd.

Ezenkívül az ösztrogén- és progeszteronszinted is csökken, ezzel lehetővé téve a tesztoszteron hormonjaidnak, hogy előtérbe kerüljenek. Ez negatív hatással van a hajhagymáidra, így hajhullást okozhat.

A menopauza ezeken kívül nem megfelelő ápolás esetén a hajadat törékenyebbé és töredezettebbé is teheti.

A menopauza velejárója a hajhullás, azonban van megoldás!

Mit tehetsz ezek ellen?

EGYÉL KIEGYENSÚLYOZATTAN!

A menopauza tüneteinek kezelésében az egyik legfontosabb az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás. Életed ezen időszakában ugyanis csak úgy játszanak veled a hormonok, ez pedig többek között a testednek is megterhelő. Ezért fontos, hogy mindenből a megfelelő mennyiséget vidd be.

Miket érdemes fogyasztanod?

  • A vörös húsok, a bab, a barna rizs és a diófélék segítik a vasmegkötő fehérjék munkáját
  • A húsban, halban, tojásban, tejtermékekben, magvakban, a teljes kiőrlésű gabonákban vagy az étcsokiban megtalálható cink elengedhetetlen a hormontermelésedhez és a lelki-fizikai jóllétedhez.
  • Válassz tudatosan olyan élelmiszereket, mint a banán, a lazac, az avokádó, és a málna, ezek ugyanis jótékonyan hatnak a hormonháztartásod egyensúlyára, az energiatermelésedre, a hangulatodra, és segítenek az erős és egészséges hajad, bőröd és körmeid kialakításában.
A kiegyensúlyozott táplálkozás különösen fontos a menopauza időszaka alatt

HORMONPÓTLÓ TERÁPIA

Előfordulhat, hogy menopauza tüneteid súlyosak és azok akadályoznak a mindennapi életben. Ne aggódj, van megoldás! Ha ez az állapot nálad is fennáll, keresd fel háziorvosodat, aki javasolhat hormonpótló terápiát. Ez segít a szervezetednek helyreállítani az ösztrogénszintet, valamint jóllétedért is tesz majd: enyhíti a zavaró hangulatingadozásokat és téged érő hőhullámokat, valamint a hajad elvékonyodását is meggátolja.

Ne félj belevágni a terápiába, ugyanis sok nő él ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor az eljárás nem mindenkinek megfelelő, ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy ennek elkezdése előtt mindent át kell beszélned háziorvosoddal, aki segít mérlegelni a negatívumokat és a pozitívumokat.

VEZESD LE A STRESSZT!

Rohanó világunknak mára sajnos szerves része lett a stressz, amely a tünetek miatt a menopauza idején nagyobb méreteket ölthet, mint addig bármikor. A stressz jól ismert kiváltó oka a hajhullásnak, ezért azt próbáld meg minél inkább lecsökkenteni. Ehhez hasznos módszer lehet a sport, például a jóga vagy a futás, de akár meditációval is próbálkozhatsz. Ezek nem csak a menopauza alatt tudják csökkenteni a stresszt, hanem utána is, ezért érdemes őket hosszabb távra is beiktatnod a napirendedbe. Arról nem is beszélve, hogy ezek közérzetedet és életminőségedet is jelentősen javítják.

Fogyaszthatsz-e táplálékkiegészítőket menopauza idején?

Ma már rengeteg különböző, kifejezetten bőrre és a hajra szánt táplálékkiegészítő kapható. Ezeket azonban egészen addig ne szedd be, amíg nem beszéltél róla orvosoddal és nem kaptál neked való készítményt. Szakmai vélemény nélkül ugyanis valószínűleg több rosszat okozol a hajadnak, mint jót!

Képek: Pinterest