Keresés

Németh Levente az Alfaparf Milano Professional márkanagykövete!

A kinevezés kapcsán kérdeztük Németh Leventét!

Németh Levente az Alfaparf Milano Professional márkanagykövete lett. A kinevezés kapcsán kérdeztük pályájáról, a márkához fűződő kapcsolatáról és a kinevezéssel járó feladatokról!

Hogyan lett belőled fodrász? Mik voltak a motivációk, első tapasztalatok a szakmában?

Már viszonylag fiatalon - 12 évesen - éreztem magamban a késztetést, hogy dolgozni szeretnék, pénzt keresni. Soha nem szerettem a szüleimtől kérni, ezért inkább azokat a feladatokat kedveltem, amivel kiérdemelhettem a zsebpénzt. Apai ágon síremlékek gyártásával, forgalmazásával foglalkozik a családom, így az első pár munkával töltött nyarat a papám üzemében töltöttem. Ott már körvonalazódott, hogy tetszenek a kézműves dolgok, a precíz munkavégzés, de őszintén szólva, kemény, rideg, kőporos munkának tartottam, ami ott zajlik.

Nem tudtam még pontosan hogy mivel, de kifinomultabb dolgokkal szerettem volna foglalkozni, ami inkább finom motorikus készségekről és kreativitásról szól. Mindig szerettem rajzolni és a geometria állt hozzám a legközelebb a középiskolában tanult tudományok közül. Sokáig építészmérnöki pályán gondolkodtam.

Később egy nyári napon az amúgy fodrászmester édesanyám - Frics Márta - behívott maga mellé a szalonba segíteni, mert az összes tanulója nyári szabadságon volt, a szalon pedig úszott. Egy egész nyarat végigdolgoztam hajmosóként. A következő szezonban újból lehetőséget kaptam, hogy a szalonban segítsek, de tudtam, hogy a hajmosáson felül új kihívásokra van szükségem, különben hamar elunom a munkát. Kiázott ujjbegyekkel anyu elé álltam, és kértem, hogy tanítson valami újat, amivel változatosabbá tehetem az ott töltött napokat. Innentől kezdve, ahogy tanultam az újabb és újabb technikákat, örvényként szippantott magába a szakma. Érettségi után fodrásziskolában folytattam a tanulmányaimat. Funkcionális analfabétának tartom magam, vagyis csak bizonyos területek érdekeltek, konkrétan a hajvágás geometriája és a vegyszeres dolgok. Azok a részek, amik a mérnöki beállítottságommal közös nevezőn voltak. A mai napig ezeken a területeken érzem komfortosan magam.

Hogyan ismerkedtél meg az Alfaparf márkával, mi tetszett és tetszik benne?

Ma húsz éve, hogy anyunál elkezdtem a szakmában tevékenykedni. Ő már akkor Alfaparf Milano Professional termékekkel dolgozott, így én azzal kezdtem tanulni, dolgozni. Szinte soha nem volt olyan szituáció, amit ne tudtunk volna Alfaparf termékekkel megoldani. Rendkívül szerteágazó a termékpaletta, sosem volt szükség más irányban keresgélni. A kapott eredményekkel, konzisztens minőséggel pedig mindig elégedett voltam. Ezen felül a Hair-Line Kft. oktatócsapatának családias környezetében már tanulóként nagyon jól éreztem magam. Imádtam Molnár Joli, Kökény Feri, Dröszler Laci oktatásait, akkor még nem sejtve, hogy ugyanazon a színpadon fogok szerepelni. Kilenc éve anyu úgy döntött, hogy külföldön folytatja a karrierjét, akkor nyitottam meg a saját üzletemet Veszprémben. Nem volt kérdés, hogy melyik márkával, forgalmazóval fogom tovább vinni.

Mi vezetett odáig, hogy márkanagykövet legyél? Miért mondtál igent a felkérésre?

A történethez hozzátartozik, hogy a fodrász szakmán, illetve mestervizsgán felül tanári diplomát is szereztem. Jelenleg is dolgozom nappali tagozatos technikumban szakmai ismeret óraadó tanárként. A szalonom, mint duális képzési partner, gyakorlati képzési helyszínként is funkcionál, jelenleg öt fős akkreditációval. 2022-ben pedig az Iparkamara által, a Mestervizsga elnöki-teendők ellátására kiírt pályázatát is sikerült elnyernem. Mondhatni, az oktatás mindig erős szerepet játszott a szakmai életutamban. Ez volt az egyetlen tudományos diszciplína, amiben láttam a feljebb lépés lehetőségét fodrászként. Vallom, hogy a szakma oktatásához nem csak magas szintű szakmai tudásra van szükség, hanem erős oktatás-módszertani, retorikai ÉS előadástechnikai ismeretekre is.

2016-ban kaptam a felkérést a Hair-Line Kft.-től, hogy szeretnék frissíteni az oktató csapatukat három fiatal sráccal, közülük én lennék az egyik. Azonnal igent mondtam, hisz mindig is a céljaim közt szerepelt a felnőttek továbbképzésében való részvétel. Általában amint elérem egy célom, kitűzök egy következőt. Így jött az ambíció, hogy szeretnék nemzetközi vizekre evezni. Az első lehetőségem az Alfaparf Milano Professional bergamoi akadémiáján adódott, ahol egy color certifikáció alkalmával kellett nemzetközi audiencia előtt színpadra állnom, életemben először idegen nyelven. A színpadi előadás már komfort dolog volt akkor, az anyanyelvemen. Újabb adrenalin löketet adott, hogy angolul kellett kifejeznem magam a hallgatóság előtt. Ezt követte a római MOD Academy, ahol bár előadnom nem kellett, Emanuele Vona-val a nemzetközi kooperációs lehetőségeket latolgattuk. Sajnos az ugródeszkának számító Talent Scout program akkor nem indult, viszont rá pár hónapra nagy meglepetésemre kineveztek a márka helyi nagykövetének (local brand ambassador) Czafik Tamás kollégámmal együtt.

Miben változik a munkád ezzel a poszttal?

Lényegében több külföldi szakmai programon veszek részt, melyek következményeképp több hazai előadást is tartok a kint megszerzett tudás alapján. Az első international ambassador meeting le is zajlott a cég milánói akadémiáján, Rudy Mostarda az Alfaparf Milano Professional globál kreatív igazgatójának vezetésével. Három nap intenzív szakmai tréning, babafejes gyakorlatok, festés, vágás, amiből ihletet merítve Tomi kollégámmal április 13-án tartjuk az első kreatív napot a Hair-Line oktatóstúdiójában.

Mit érzel a nagyköveti kinevezés kapcsán?

Elsősorban megtiszteltetés, hogy engem tartottak alkalmasnak a pozíció betöltésére. Egy kifejezés jut eszembe az egyetemi éveimből, amit szinte minden oktatóm mantrázott: „Life long learning”. Igazából a szakmai utam egy progresszív folyamat, ahol egymás után jönnek a kihívások. Ha mindegyikbe teljes elhivatottsággal állsz bele, csak jó dolgok történhetnek. Lehetnek az élet során hullámvölgyek, a szakmai fejlődésben is lehetnek megrekedések, de sosem szabad teljes súllyal hátradőlni és megelégedni a tudással, amivel rendelkezel.

Miért buzdítanál másokat is az Alfaparf használatára?

Az anyag jó, sőt, nagyon jó! De rengeteg nagyon jó anyag van a piacon. Egyéni preferencia, hogy ki melyik gyártó termékét választja. Tetszik a csomagolása, az illata, az állaga, az ára, stb. Ez azonban ízlés dolga. Soha senkit nem akartam meggyőzni. A szakmai siker egy több komponensű dolog, aminek csak az egyik alkotója a jó minőségű anyag. A tanulóimat is arra ösztönzöm: nézz szét a piacon, próbálj ki sok terméket, tapasztalj, vond le a következtetéseidet, mérlegelj és válassz. A gyártó piaci pozíciója magáért beszél. Minden gyártó termékei mellett szólhatnak szubjektív és objektív érvek és ellenérvek. Van viszont egy megkérdőjelezhetetlen tény: az Alfaparf Milano Professional magyarországi kizárólagos forgalmazója nem multiként van jelen az országban, hanem a kezdetektől fogva családi vállalkozásként. Ha megkezded a céggel az együttműködést, és eljutsz egy oktatásunkra, egy teljesen magával ragadó családias, baráti atmoszférát fogsz tapasztalni. Az oktatóstúdióba sokan „haza járnak”, rengeteg baráti kapcsolat szövődött. A dolgozóknak, illetve az oktatói csapatnak hála pedig mindig nagyon jó a hangulat.

Képek: Németh Levente

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)