Keresés

Növényválasztás és növénygondozás a fodrászatban 5+1 tipp

Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos a növényválasztás a fodrászatban.

Vajon egy kezeden meg tudod számolni az egy fodrász szalonra jutó kiszáradt növények számát? Most biztos felkuncogtál magadban, kivéve, ha te vagy a botanika királya. De valljuk be, valószínűleg kevesebb idő jut egy-egy növény gondozására, amikor két szabadkézi technika mellé sűríted be az öt perces ebédszünetet is. A növényekre viszont szükség van, és nem csak azért, mert menők és otthonos hangulatot árasztanak. Hogyan gondozd növényeidet? Az irodakertész válaszol.

Sok ember számára visszatérő kudarcélmény az otthoni virágok szépségének megőrzése és életben tartása. Nem beszélve arról, ha a második otthonodként az üzleted van számon tartva. Te már mindent megpróbáltál, de már a piskótasütés is profibban megy, mint a virágöntözés? Feladtad? Ha még a remény utolsó sugara megvilágítja elhervadt virágaid kóró kis szálait, hoztunk neked néhány szakmai és profi tippet, hogy az üzleted növényekben se szenvedjen hiányt. Na, meg persze te se. Néha szükség van egy csendes hallgató élőlényre, nemde?

Hogyan neveld a növényedet?

5+1 tipp az irodakertésztől

#1 Természetes fény

Fény! Sőt, természetes fény! A hagyományos lámpák fénye nem megfelelő a növények számára, ezért a természetes fény biztosítása nélkülözhetetlen a növény életben tartásához. Persze, léteznek erre kialakított speciális lámpák, de valószínűleg nem ez lesz az üzleted ékessége. Mindig gondolj az évszakok váltakozására! Amikor a nyári időszakot követi a téli, akkor a maximumról a minimumra csökken a napsütéses órák száma, így a fény intenzitása is apad. Vannak fényigényes növények – ezek megkülönböztető jegye, hogy általában tarkák és színesek –, de léteznek árnyéktűrők is, akik kivétel nélkül vad zöldek. Mi a titok nyitja?

TIPP: A tarkák kerüljenek az ablakok közelébe, a zöldek pedig a belső területekre, sarkokba. Természetesen nem büntetés gyanánt, nekik így segítesz! 🙂

#2 Tápanyag

A kertészeknek másból sem áll az életük, minthogy megfigyelik növényeik vágyait és eleget tesznek nekik. Sajnos a kertészetből kikerülő növények zöme soha többet nem kap tápanyag utánpótlást. A “földkészletei” hamar kimerülnek, a hiány tünetei pedig szinte azonnal jelentkeznek, mint például alig hoz új leveleket, a meglévők elkezdenek sárgulni/barnulni, vagy elkezdődik a felkopaszodás. Ilyenkor nincs más teendő, mint tápoldatatot, granulátumot, port stb. vásárolni, amit már szinte bárhol megkaphatsz. Nem vicc, tényleg bárhol. Az ára ne tévesszen meg, már a legolcsóbbak is hasznosak, és jelentősen javítják a virágok közérzetét és megjelenését.

TIPP: Nyári időszakban akár minden alkalommal érdemes használni a különböző tápanyag oldatokat, de ha óvatos vagy, elég csak minden második locsolásnál megpróbálkozni az utánpótlással.

#3 Helyes öntözés

Arról talán nem kell beszélni, hogy vízre minden növénynek szüksége van, de a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. 😀 A túlöntözést el kell kerülni, annak ellenére, hogy manapság nagyon gyakori jelenségnek számít. Ma a virágok 95%-a túlöntözés miatt pusztul el, mondjuk is, miért: manapság a kertészek a klasszikus virágföld helyett, tőzegalapú földkeveréket használnak. Ez a rostos anyag úgy működik, mint a szivacs, megszívja magát vízzel és hosszan tárolja. A virágaink azonban nem sokáig tolerálják a tocsogós, mocsári állapotokat. Ha a rég megtanult módszerrel öntözöl, miszerint időnként nem tud kiszáradni a föld, a gyökerek nem jutnak levegőhöz és elhalnak.

TIPP: Tehát a helyes öntözési mód, ha ritkán, nagy vízadaggal locsolsz. Hagyd, hogy két öntözés között a föld kiszáradjon!

#4 Metszés

Léleknyugtató virágmentő akcióként sokan a rendszeres átültetésben látják a megoldást. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlás, akkor viszont ez csak ritkán válik szükségessé. A növekedést azonban szabályozni kell, a formát fenn lehet, és gyakorlatilag fenn is kell tartani! Egy elegendő fényt élvező, helyesen öntözött, tápoldatozott növényt, bátran meg lehet metszeni, csak szebb, tömörebb, ápoltabb lesz a lombja. Hidd el, nem fog megsértődni.

TIPP: Ezek után nagyon egyszerű. Ha biztosítottad a megfelelő életkörülményeket, merj metszeni!

#5 Önöntöző szett

Extra üzenet, hogy minden fodrász megtapasztalja az igazi siker ízét: a földes növényeknél léteznek olyan példányok, amelyek tartalmazzák az úgynevezett önöntöző szettet is. Ennek a helyes használatával elég, hogyha a kis növényeidet ritkábban locsolod. Nagyszerű találmány, hiszen az önöntöző szettel elkerülhető a folyamatos túlöntözés problémája is.

Tipp: Ha mindez nem volna elég, van még a tarsolyomban. Ha garantált sikert szeretnél elérni, keresd a hidrokulturás növényeket!

#5+1 Tudatos választás

Laikusként persze nem könnyű egy növény mellett lerakni a voksod, ezért most segítek. Íme két növény, amelyeket SEMMIKÉPPEN ne vásárolj meg szalonodba:

  • a kis levelű, de népszerű Ficus benjaminát, mert egész évben hullatja a leveleit, különösen ősszel és télen
  • a Yucca-t, mert az idő előrehaladtával a felkopaszodó hajtások egyre slamposabbak

Tipp: Jelentsen is neked bármit, ha ezeknek a virág neveknek valamelyikével találkozol, nézd meg, konstatáld, hogy milyen szép, de fordulj sarkon és hagyd ott őket! 😀

Tudatos növényválasztás a fodrászatban

Most már biztos kíváncsi vagy, hogy milyen növényeket érdemes kiválasztanod a szalonod életébe. Mi mást, mint művirágot! Viccet félretéve, ma már olyan megtévesztő művirágokkal találkozhatunk, hogy csupán tapintás útján lehet megállapítani a különbséget. Ha viszont mégis igazi élőlényre vágysz, akkor ők lesznek a tuti befutók:

  • Crotona
  • tarka levelű Dracaena fajtái
  • az Aglonemák (félárnyékos helyekre)
  • Ficus cyathistipula
  • Ficus lyrata
  • Zamioculcas
  • Kentia pálma

Ha további tanácsokra vagy ötletekre van szükséged, bátran keresd az irodakertészt! 🙂

Honlap: https://irodakertesz.hu/

Instagram: @irodakertesz

Szakmai háttér: Irodakertész

Szöveg: Irodakertész és Fodrászinfó

Cover fotó: Pinterest

Képek: Pinterest és itt