Keresés

Paréj Kinga az Osis+ Made to Create avantgarde kategória győztese

Paréj Kinga mesélt nekünk pályájáról, győzelméről, és még sok másról!

EBBEN A CIKKBEN

01Megnyerted az OSiS+ Made to Create avantgarde kategóriáját, ami azt jelenti, hogy te vagy az egyik, aki Magyarországot képviseli Londonban. Hogyan érzed most magad?022017-ben a Revlon Style Masters versenyét nyerted meg, és most újra bezsebeltél egy igencsak nagy elismerést. A korábbi sikereid motiváltak, hogy újra versenyezz, vagy egészen másról szól ez számodra?03Ezen túl mi motivált, hogy kifejezetten erre a versenyre jelentkezz?04Úgy érzed a szalonmunka hátráltat abban, hogy kiéld a fantáziádat?05Miből, vagy éppenséggel kiből nyerted az inspirációdat? Vannak esetleg kedvenc művészeid, akik inspirálnak?06Hogyan készülsz egy versenyre?07Másodjára említed meg a skiccelést. Egyébként is rajzolsz, igazi művészlélek vagy, aki több lábon áll?08Ez szuperül hangzik. Ez csupán hobbi számodra?09Ezek után nem csodálom, hogy ennyi mindenből képes vagy inspirálódni. Mi alapján döntöttél végül a fodrászat mellett? Ebben találtad meg igazán önmagad?10Visszatérve a versenyhez, mesélj kérlek a felkészülésről. Milyen volt a csapatban való munka, milyen volt együtt dolgozni?11Mit jelent számodra az alkotásod, amellyel nyertél? Mit gondolsz, mit érdemes tudnia róla annak, aki esetleg most először találkozik vele?12Valóban érződik a keleti stílus világa. Ez mennyire volt tudatos irányvonal?13Hogy érzed – a londoni megmérettetésen túl –, mit nyertél még azzal, hogy erre a versenyre jelentkeztél? Mivel gazdagodtál?

Paréj Kinga egy igazi művészlélek, akit egészen kiskora óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak, ám mind közül a fodrászat a legkiemelkedőbb életében. 2018-ban megnyerte a Schwarzkopf Professional által meghirdetett OSiS+ Made to Create hazai avantgarde kategóriáját. Pályamunkájának minden elemében személyiségének komplexitása köszön vissza. Beszélgettünk versenyről, csapatmunkáról és nem utolsó sorban a fodrászat és művészet kapcsolatáról.

Megnyerted az OSiS+ Made to Create avantgarde kategóriáját, ami azt jelenti, hogy te vagy az egyik, aki Magyarországot képviseli Londonban. Hogyan érzed most magad?

Hihetetlenül boldog vagyok. Jó érzés, hogy a rengeteg energiának, amit a felkészülésbe fektettem, meglett a gyümölcse és az egyik alkotásommal újra képviselhetem Magyarországot.

2017-ben a Revlon Style Masters versenyét nyerted meg, és most újra bezsebeltél egy igencsak nagy elismerést. A korábbi sikereid motiváltak, hogy újra versenyezz, vagy egészen másról szól ez számodra?

A 2017-es győzelmem adott egy hatalmas löketet. Alapvetően az alkotás a mozgatórugóm. Szeretem feszegetni a határaimat és újakat létrehozni. Magammal szemben mindig kihívás egy új frizura kitalálása és elkészítése. Az, hogy ami a fejemben van, azt képes vagyok-e megvalósítani egy olyan formában és összképben, amelyet tényleg megálmodtam.

Paréj Kinga fodrász munkája

Ezen túl mi motivált, hogy kifejezetten erre a versenyre jelentkezz?

Az avantgarde frizurák világában érzem igazán otthon magam. Amikor egy ilyen hajon dolgozom, akkor tudom igazán elengedni a fantáziámat és szabadon alkotni, feszegetni a határaimat. Főnököm és mentorom, Heiszler Ivett indíttatására jelentkeztem, aki többek között az alkotás terén is támogat és ösztönöz.

Úgy érzed a szalonmunka hátráltat abban, hogy kiéld a fantáziádat?

Nem feltétlenül, a szalonmunka során is lehet kreatív az ember és ugyanúgy elengedheti a fantáziáját, de a fotózás világa számomra más. Olyan, mintha egy másik univerzumban lennék, olyankor lehetek elborult, egy kicsit őrült, romantikus, vagy akármilyen. Bármit szeretnék megvalósítani, azt megtehetem. Egy izgalmas világ.

Miből, vagy éppenséggel kiből nyerted az inspirációdat? Vannak esetleg kedvenc művészeid, akik inspirálnak?

Igazából rengeteg helyről szoktam inspirálódni, nemcsak képek és videók formájában, de a zene is képes megihletni és inspirálni. Egy-egy kép, minta, motívum, vagy akár egy drapéria textúrája is olykor remek ötletet ad. Ha valami eszembe jut és van a közelemben papír, akkor azonnal leskiccelem, mellé írom a gondolataimat, majd amikor időm engedi, lemodellezem azt.

Hogyan készülsz egy versenyre?

A skicc a legelső mozzanata a folyamatnak. Majd ezt követően fejben felépítem a sorrendet, és miután ezzel is megvagyok, babafejen folytatom a technikai modellezést. Nagyon fontos számomra, hogy mindez alkalmazkodjon a modell karakteréhez, hogy ő tudja is viselni azt, amit megálmodtam. Az utolsó etap, amikor már a modellen készítem el a frizurát, oly módon, hogy közben az esetlegesen felmerülő nehézségeket és problémákat egyaránt kiaknázzam. Végül, de nem utolsó sorban, nem elhanyagolható maga az összkép sem, amelybe beletartozik a smink, a ruha és a hangulat egyvelege. Ez gyakorlatilag átöleli az egész tervezési folyamatot. Mire a frizura megszületik, addigra ezt is kitalálom.

Másodjára említed meg a skiccelést. Egyébként is rajzolsz, igazi művészlélek vagy, aki több lábon áll?

Igen, szoktam rajzolni. Régebben sokat alkottam szénnel, de mostanság tussal festek és vegyes technikával dolgozom.

Ez szuperül hangzik. Ez csupán hobbi számodra?

Igen, mára már csak hobbi és egy szenvedély maradt, újabban a fába égetéssel is ügyködöm.

Ezek után nem csodálom, hogy ennyi mindenből képes vagy inspirálódni. Mi alapján döntöttél végül a fodrászat mellett? Ebben találtad meg igazán önmagad?

Igazából a fodrászat mindig mellettem volt a művészetekkel együtt. Táncnál, gimnáziumban, majd a művészeti suliban is végig kísért a fodrászkodás, bár ekkor még nem tanultam ki magát a szakmát. Csak úgy a saját szórakoztatásomra készítettem kontyokat és rengeteget fontam. És igen, azt hiszem kijelenthetem, hogy a fodrászatban találtam meg önmagamat. Mindegyik szakmámat szeretem és bármelyikben szívesen dolgoznék, de ha választanom kell, a fodrászat áll a szívemhez legközelebb.

Visszatérve a versenyhez, mesélj kérlek a felkészülésről. Milyen volt a csapatban való munka, milyen volt együtt dolgozni?

Nagyon jó volt együtt dolgozni mindenkivel, nem is választhattam volna ideálisabb stábot. Felemelő érzés volt, hogy mindenki kihozta magából a maximumot úgy, hogy közben a másik munkáját és szenvedélyét is erősítette. Mindegyikünknek az adott szakterület a hivatása és szenvedélye, amelyet szívvel-lélekkel csinál.

Mit jelent számodra az alkotásod, amellyel nyertél? Mit gondolsz, mit érdemes tudnia róla annak, aki esetleg most először találkozik vele?

Mindig hatalmas élmény számomra egy különleges és kihívásokkal teli frizurát megvalósítani. Általában én a “kevesebb több” elvét vallom. Úgy vélem, hogy ez látszik és érződik is a munkámon. Se a textúrában, se a színekben nem akartam túl sokfélét felhasználni, egy “csendesebb”, de annál ütősebb kompozícióra törekedtem. Technikailag is az egyediség és a különlegesség mozgatott. Ami még fontos volt számomra, hogy semmiféle tömőanyagot, póthajat, pótrészt ne használjak, csak a rendelkezésemre álló hajból dolgozzak. Ezt a kihívást úgy érzem, ismét sikerült teljesíteni. Maga a frizura, a smink, a színek, és az egész hangulat egy csipet keleti stílust idéz számomra.

Valóban érződik a keleti stílus világa. Ez mennyire volt tudatos irányvonal?

Nem volt tudatos, mi több, inkább tudatalatti, de az tény, hogy vonzódom a keleti kultúrához. Mind az épületeket, ruhákat, mind a frizurákat hihetetlenül izgalmasnak találom. Például a kabát, amit a modellem viselt a fotózáson, bennem a pagodákat idézi fel.

Hogy érzed – a londoni megmérettetésen túl –, mit nyertél még azzal, hogy erre a versenyre jelentkeztél? Mivel gazdagodtál?

Boldogsággal, rengeteg tapasztalattal, fejlődéssel és bizalommal.

Fotó: Schwarzkopf Professional

A stáb

Mentor: Ivett Heiszler

Model: Andrea Jónás

Make up: Angéla Horváth

Photo: Dom Stefanik

Style: Erika Csaba

Dress: Barbara Hornok