Keresés

Haszeg Janó: az OSiS+ Made to Create női kategória hazai nyertese

A fodrászverseny győztese Haszeg Janó lett! Interjút is készítettünk vele!

Van egy fiatal és tehetséges fodrász, aki idén is elnyerte a legjobbnak járó díjat a Schwarzkopf Professional által rendezett OSiS+ Made to Create hazai fodrászversenyén és ő nem más, mint Haszeg Janó. A női kategória díjazottjával beszélgettünk. Precizitás, alázat és szakmai fejlődés.

Megnyerted az OSiS+ Made to Create női kategóriáját, ami azt jelenti, hogy te vagy az egyik, aki Magyarországot képviseli Londonban. Hogyan érzed most magad?

Nagyon hálás vagyok a zsűrinek a lehetőségért, hogy ebben a kategóriában ismét képviselhetem hazánkat a nemzetközi versenyen.

Mi motivált, hogy a versenyre jelentkezz?

Az előző, berlin Made to Create versenyen nem nyertem el a nemzetközi zsűri elismerését, így ez volt számomra a legmotiválóbb, hogy idén is próbára tegyem a szakmai tudásomat és bizonyítsak. A magyarországi győzelem fantasztikus, nagyon hálás vagyok, hogy esélyes lehetek Londonban.

Haszeg Janó díja

Mi inspirálta munkádat?

Az inspirációmat elsősorban a vendégeimnek köszönhetem, mert ők azok, akik folyamatos naprakészségre és fejlődésre ösztönöznek, hiszen a divat, a formák, a textúrák és az ehhez szükséges anyagok folyamatos megújulásban vannak. Egy magára igényes fodrásznak feltétlenül lépést kell tartania ezekkel a dolgokkal. Így a versenymunkámat is a vendégeim ihlették. Az volt a célom, hogy ne csak kifutón, hanem akár a mindennapi életben is hordható, de egy kicsit a megszokottól elrugaszkodó formát és színvilágot alkossak meg a versenyre. Azt hiszem, hogy ebben helytálltam, mert a modellem s egyben vendégem, Árvai Brigitta, azóta is ezt a fazont és színvilágot hordja a mindennapokban.

A felkészülési időszakban kitől kértél tanácsot vagy segítséget?

A berlini verseny után Szofrán Zsolt tanácsára hagyatkoztam, és a tavalyi munkámhoz képest egy sokkal letisztultabb és kifinomultabb munkát alkottam idén. Ebben az évben sokat tanultam a Schwarzkopf Professional Akadémián, amiért külön hálás vagyok az egész teamnek. Itt azonban ismét megemlíteném Szofrán Zsoltot és Blanke Dávidot, akiknek köszönhetően rengeteg finomhangolásra tehettem szert festésben és sok más technikában egyaránt.

Mesélj kicsit magadról. Hogyan csöppentél a fodrászversenyek világába?

Tizennyolc éves koromban kerültem a fodrász iskola falai közé és gyakorlatilag az első évtől kezdve versenyeztem. Az iskola elvégzése után sokszor indultam felnőtt kategóriában is. Időközben a szakmai repertoáromat kiegészítettem a sminkeléssel is és alkalom adtán ebben is megméretettem magamat. Viszont egy jó pár évet kihagytam, mert a szalonom és a vendégköröm bővítésén munkálkodtam. A versenyre való rutinom és lelkesedésem megmaradt.

Egy fotópályázaton nagyon fontos a csapat. Mesélj róluk, milyen volt velük együtt dolgozni?

Egy nagyon jól összeszokott csapattal dolgoztam együtt. Kántor Kata fotós alkotta a képeket, aki egyben az egyik legjobb barátnőm is, így fél szavakból is ért, sőt néha még a gondolataimat is képes kiolvasni a fejemből. A közös alkotásaink alatt, ami talán a legkiemelkedőbb, hogy tudjuk egymást inspirálni a folyamatos megújulásra. A stylistom Kocsis Éva volt, akivel szintén rengeteg közös munkán vagyunk túl és imádom a látásmódját és a stílusát. Nagyon nagyon hálás vagyok a csapatomnak és rengeteg közös munkát kívánok még magunknak!

Mutasd be kérlek a munkát, amivel nyertél! Mit jelent számodra, amit alkottál?

A munkám egyik legmeghatározóbb iránya a precizitás volt. A frizura elkészítésében minden egyes használati elemmel erre törekedtem. Ami fontos volt még számomra, hogy láthatóvá tegyem mások számára is, hogy egy nő rövid hajjal is lehet nőies és kifinomult. Ezen túl fontosnak tartottam, hogy merjünk finoman játszani a színekkel, mert ezzel képesek vagyunk kiemelni a mindenki számára egyedi stílust és egyéniséget. Olyan világban élünk, ahol nem meglepő, ha az utcán valaki kék, zöld vagy akár rózsaszín hajjal rohangál. Nekünk fodrászoknak pedig az a dolgunk, hogy a jó ízlést megtalálva, de merjük használni ezeket a színeket, ha a vendégünk karaktere és egyénisége minderre teret ad számunkra.

Végül, de nem utolsó sorban. Hogy érzed – a londoni megmérettetésen túl –, mit nyertél még azzal, hogy erre a versenyre jelentkeztél? Mivel gazdagodtál?

Hihetetlenül sok új emberi kapcsolatot. Legyen szó versenytársról vagy a szépségipar iránt elkötelezett szakemberről, akiknek ez a világ nem csupán egy munka, hanem egy életérzés és egy hitvallás is. Ezen túl rengeteg új technikai-, és anyagismereti dologgal is gazdagodtam a két verseny által. Az OSiS+ Made to Create versenyen való részvétel mindenképpen a fejlődésemet és szakmai alázatomat erősítette. Köszönet a Schwarzkopf Professional-nek, hogy támogatást és lehetőséget adott nekünk erre!

Képek: Haszeg Janó és Schwarzkopf Professional

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)