Keresés

A nagy kérdés: a vendégek hűsége fontosabb, mint az új vendégek?

Most felsorakoztatjuk a pro és kontra érveket a témában.

Mióta világ a világ, ugyanaz a kérdés merül fel a fodrászokban: vajon a régi vendég hűsége vagy az új megléte a fontosabb egy sikeres karrierhez?  Ebben a cikkben pro és kontra érveket sorakoztatunk fel, de hogy melyik mellett döntesz, az már rajtad áll. 

A régi vendég hűséges vendég

A fodrász életében is akadnak pillanatok vagy időszakok, amikor a hűség fontos szerepet játszik a bevételük forrásában. Egy nagyobb kimaradás - betegség vagy szülési szabadság -, után jó, ha az ember azonnal tud vendéget fogadni.

"Hatalmas szerencsém, hogy kezdő fodrász korom óta ugyanaz a vendégkör látogat. Szinte már mindenkivel családias a viszonyom, ezért engem az első szülésem után mindenki megvárt. Nagyon büszkék is voltak a vendégeim, hogy ennyit kibírtak nélkülem." - mondta Gombos Tímea a gyermekvállalásról szóló cikkünkben.

A vendégek is jobban szeretnek már ismert, bevált szalonba járni, tehát kijelenthető: a hűséges vendég állandó bevételt jelent. Viszont újak nélkül nem lesznek régi vendégek, és nem is lehet bővíteni a vendégkört.

Pezsgőző nők a fodrászatban, 1960-as évek

Az új vendég változást takar

Egy szalon akkor tud fejlődni, ha a vendégköre is bővül, ehhez pedig új vendégek kellenek. A hűségesek persze beajánlhatnak ismerősöknél, de ez még nem jelenti azt, hogy az illető vissza is tér majd hozzád. Ez a bizonytalanság sokakban azt a gondolatot hozza, hogy jobb a már meglévő ügyfelekre koncentrálni, mint az újakból hűséges vendéget faragni. Pedig valahol a kettő közt van az igazság.

"Megemlítettem magam a játszótéren, a fejlesztő klubokban, a helyi körmösnél, kozmetikusnál pedikűrösnél, aztán gyorsan elterjedt a hírem az anyukák között." - mesélte Kovács Barbara, aki költözés után nagyon hamar kiépítette új vendégkörét. 

Nagy-Darányi Cintia hasonlóképpen gondolkodott az új vendégeket illetően: "[...]A változás mindig együtt jár a fejlődéssel, ha ki merünk lépni olykor a komfortzónánkból."

A nagyobb szalonok is másképp látják a dolgokat

A HŰSÉG KÖVETŐJE, JENNIFER SWAIN

"Sikeres, hat számjegyű üzletet tudtam építeni, és az ügyfélhűségemnek köszönhetően a Great Lengths egyik vezető szalonjává váltam." - nyilatkozta  Jennifer Swain, a House of Swain, Cumbria vezetője. - "Ez azonban nem volt mindig így. Amikor 2006. májusában megnyitottam a szalonom, nem volt elég ügyfelem ahhoz, hogy kitöltsem a hetet - bár mindig úgy állítottam be, hogy teljesen tele vagyok, hogy növeljem a keresletet. Úgy marketingeltem magam, mint egy olyan szalon, amely időt, gondosságot és figyelmet fordít a vendégekre, így idővel jó hírnevet szereztem a környéken. Ez vezetett ahhoz, hogy a szalon teljesen tele lett, és ma már egy nyolcfős csapatot vezetek. Ma már az ügyfélköröm 90%-a olyan ügyfél, akit már évek óta ismerek. Rendszeresen hajhosszabbítás és más kezelések miatt látogatnak el hozzám; ritkán haj-eltávolítás miatt. A hajhosszabbítás prémium szolgáltatás, ezért fontos, hogy az ügyfelek biztos kezekben érezzék magukat. Arra is ügyelek, hogy soha ne legyek önelégült. Új szolgáltatásokat vezetek be, így az ügyfelek mindig úgy érzik, hogy jó munkát végzek, és megmutatom, hogy értékelem az üzletüket. Természetesen az üzlet növekedéséhez új ügyfelekre van szükség. A szolgáltatás minősége és következetessége, valamint a munka és a gondoskodás színvonala azt jelenti, hogy az ügyfelek valóban értékelnek minket, és elmondják a barátaiknak, ami új foglalásokhoz vezet. Büszkén mondhatom, hogy vannak olyan régi ügyfeleink, akik Londonból, Manchesterből és az egész északnyugati régióból hozzánk utaznak, mert magas színvonalú szolgáltatásunk és a hozzánk való hűségük miatt."

AZ ÚJ KEDVELŐJE, JANENE HAWKINS-BUSH

"Mivel sok egyalkalmas ügyfél jön hozzánk, ezért elsősorban az új ügyfelekre összpontosítunk. Teszünk róla, hogy mindig tápláljuk az új üzleteket, hogy ezáltal egy erős, új ügyfélkört építsünk ki az adott helyen, ahol szalont nyitunk. Soha nem szeretnénk megpihenni a babérjainkon, az új ügyfelek segítik szalonjainkat a növekedésben és tartják csapatainkat a csúcson. A városon kívüli ügyfelek szintén nagyszerű bevételi forrást jelentenek, és lendületet adnak, így az év különböző időszakaiban egyensúlyt kell teremteni, hogy mire helyezzük a hangsúlyt. Mindezek után a nyaraló embereket is potenciális új ügyfeleknek tekintjük, különösen, ha második lakással rendelkeznek itt, vagy rendszeresen látogatják a környéket. Elég régóta van már szalonunk ahhoz, hogy megértsük a turisták hullámzását, és azt, hogy ez hogyan hat a szalonunkra. Előre tervezünk a forgalmas időszakokra, és gondoskodunk arról, hogy elegendő személyzetünk legyen mindenféle ügyféltípus kiszolgálására. Akár újak, akár visszatérők, az ügyfelek ugyanazt a magas szintű szolgáltatást kapják. Úgy találjuk, hogy az új ügyfelek a kiskereskedelmi bevételek szempontjából is nagyszerűek. Ha új ügyfeleket mutatunk be a szalonban, az új vásárlókat jelent az általunk forgalmazott termékek számára. Ismétlem, a hozzánk látogató ügyfeleink gyakran elfelejtik a samponjukat, a hajformázó termékeiket vagy akár az elektromos termékeket, ezért mindig gondoskodunk arról, hogy jól felszereltek legyünk. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy gondoskodjunk törzsügyfeleinkről, akik egész évben látogatnak minket, ugyanakkor az új ügyfelek, akár helyiek, akár látogatók, szintén nagyon fontos részét képezik üzletünknek, így alkalmazkodtunk ahhoz, hogy ez működjön."

Mikor érdemes tehát új ügyfeleket keresni?

A fenti nyilatkozatok alapján a célon múlik, hogy melyik csapatot erősíti egy adott szalon.

  • A sok egyalkalmas vendégkörnél az új vendégekre való fókusz akár a hűséges vendégkör alapja is lehet.
  • Érdemes új vendégeket keresni, ha a szalon helyileg egy úti cél környékén van. 
  • Költözéskor vagy vendégkör bővítése céljából is ez a helyes irány.

De mindenekelőtt fontos, hogy az új vendég hűséges vendéggé váljon. Így a fő cél lényegében ugyanaz: egy biztos alapzaton álló karrier kiépítése elégedett ügyfelekkel és fodrászokkal.

Képek: Pinterest

Forrás: https://hji.co.uk/