Keresés

Vallás és haj - megkötések az egyházakban

A vallás és haj témaköre igencsak összefügg: számos vallásban szabályok vonatkoznak a frizurára!

A világ vallásai számos tekintetben vannak jelen az emberek életében. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy sok vallásban a frizurára vagy épp az arcszőrzetre is vonatkoznak megkötések, szabályok vagy éppen hagyományok az adott kultúrában. Persze vannak sztereotípiák is, melyek szerint például minden muszlim szakállas vagy éppen minden buddhista kopasz. Valóban így lenne? Most ezeket igyekeztünk összegyűjteni:

Kereszténység

Bár az Ószövetség utalást tesz arra, hogy a hosszú haj a férfiak szégyenére válik, később az Újszövetségben Krisztust vállig érő hajjal ábrázolják és további említést nem találunk erről. A keresztény egyházban tehát nincs konkrét szabályzat a hajviseletre és az arcszőrzetre vonatkozóan. Természetesen a világ különböző országaiban élő keresztények más-más kultúra alapvető magatartását követik, ebbe pedig beletartoznak olyan tényezők is, mint az öltözködés vagy épp a hajviselet.

Zsidóság

A jól ismert zsidó haj- és arcszőrzet-viselet forrását megtaláljuk a Bibliában: „Ne nyírjátok kerekre hajatok szélét és ne rontsd el szakállad szélét.” (3Mózes 19:27.) A fő hangsúly ebben az esetben a pajesz, amely elválasztja a hajat és a szakállat. Ennek levágásával a haj aljának vonala kört alkotna. A pajesz levágása tehát tilos bármilyen eszközzel. A különböző kultúrákban a hívők különböző hosszúsággal hordják a pajeszt.

A szakáll borotválásának tiltásáról megoszlanak a vélemények: sokak szerint csupán borotvával és csipesszel tilos, ollóval lehet vágni a szakállat. A zsidó misztika szerint a szakáll az isteni könyörületet és az áldást jelképezi.

Krisna-hit (Vaisnava)

Az indiai kultúrában az élet számos területére vonatkoznak szabályok és megkötések, így például a haj- és arcszőrzetviseletre is. Az indiai hitvilágban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a megjelenésnek, így például a ruhák színének, az ékszereknek, testfestésnek és a hajviseletnek is. Ezt a hagyományt a későbbi nyugatiasodás is csupán enyhén befolyásolta.

A Krisna-hívők az érzéki élvezetekről való lemondás útján járnak és világszerte követik a kifinomult lelki kultúra elemeit is. Ennek részei például a női viselet, a szári és a homlokon látható bindi vagy tilak festés is. Emellett a hit része a tisztaság is, amely férfiak esetében a haj és az arcszőrzet leborotválását is jelenti. A Krisna-hívő férfiak általában egyetlen tincset hagynak meg a hajukból, amely az egyistenhitet fejezi ki.

Muzulmán

A legtöbb muzulmán férfi azért hord szakállat, mert a Prófétának is volt szakálla, bár erre a Koránban nem található utalás. A Próféta követése mellett sokan a kulturált férfi jelképeként tartják számon a szakállat. Napjainkban a muzulmán hitben szinte csak a hagyományok követésének szimbóluma a szakáll, sokan már csak bajuszt vagy még azt sem hordanak.

Egy másik érdekes fordulat a vallásban: korábban a nő haja hosszú volt, a férfié rövid. A 20. századtól azonban nem ritka, hogy a férfiak megnövesztik a hajukat, míg a nők rövidre vágják.

Buddhizmus

A buddhista hagyományban leginkább csak a szerzeteseket érinti szabályozás, az ő hajukat leborotválják. Ezen kívül nincs megkötés a haj vagy a szakáll viselésére vonatkozóan. Mivel a buddhista vallás számos ázsiai országban jelen van Kínától Indiáig, esetenként nagyon eltérő hagyományok is jelen lehetnek. Aki világi emberként követi a buddhista vallást, annak sok esetben menedékvételkor (egyfajta beavatás) levágnak a hajából egy tincset. Rájuk azonban koránt sem vonatkozik annyi szabály, mint a szerzetesekre.

Fodrászinfó észrevétel: a cikk anyagának gyűjtése közben nem tudtuk nem észrevenni, hogy szinte minden esetben a frizurabéli megkötések a férfiakra vonatkoznak. Ennek miértjét még nem sikerült megfejtenünk. (Az arcszőrzetet persze értjük!:) )

Felhasznált források: 24.hu, krisna.hu, zsido.com

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)