Keresés

Vendégeket "parodizáló" TikTok videók? Vajon belefér ez?

Vendégek és fodrászok gondolatai következnek!

A szalonetikett témakörében már mi is írtunk korábban, azonban most trend lett abból, hogy ezeknek a fodrászok is hangot adnak. Teszik ezt leginkább TikTok videókba foglalva, a vendégeket olykor parodizálva. De vajon belefér ez? Hogy érinti a vendégeket és mit gondolnak a fodrászok? Aki készít ilyen videókat, vajon miért csinálja? Ezekre kerestem a válaszokat! Vendégek és fodrászok gondolatai következnek.

Vendégeket "parodizáló" TikTok videók 

A vendégek véleményei

Az általam megkérdezettek elsőnek mind egyet értettek abban, hogy ezek a videók a fodrászok részéről teljesen jogosan, figyelemfelkeltés és üzenetközvetítés gyanánt készülhetnek azért, hogy azok, akiket ez érint, észrevegyék, hogy valamit nem jól csinálnak. Szerintük ugyanis a legtöbben nem is tudják vagy nem gondolják, hogy egyes cselekedeteikkel akadályozzák a fodrászok munkáját, ahogy arra sem jönnek rá, hogy szalonlátogatásaik során van, hogy az alapvető illemszabályokat is elfelejtik. 

@afodrasztomee

Megtörtént események alapján 105.rész @Urbanbladetattoobarbers #CapCut @a Fodrász Tomee 💈✂️ #barber #megtörténtesemények #cryingbaby #gyerekhajvágás #barbershop #megtörténtesetekalapján #cryingchild #fodrasztomee #sírás #barbertomee #callofbarber #part105 #megtörténteseményekalapján #gyereksírás #fodrász #crying #fodrászvagyok

♬ Substitution (feat. Julian Perretta) - Purple Disco Machine & Kungs

Vendég szemmel: Sértőek ezek a videók?

A válaszadóim többségükben magukra nézve nem gondolták sértőnek ezeket a videókat - volt, aki egyszerűen csak viccesnek találta - és fodrászukra sem haragudnának meg ezek miatt. Ők ugyanis úgy gondolják, odafigyelnek arra, mit és mit ne csináljanak a szalonokban, ahogy arra is, hogyan viselkedjenek. Egyikőjük kivételével pedig - aki egyszer felejtette el az időpontját - mindegyikőjük megjegyzi mikor kell mennie és ott is van időben a szalonban.

Szerintetek mit érhetnek el ezekkel a fodrászok?

Erre a kérdésemre majdnem minden válaszadóm elmondta, ha vonatkoznának rájuk a videókban látottak, valószínűleg elgondolkoznának azon, hogyan viselkedjenek legközelebb. Akadt viszont olyan is, aki - ha vonatkozna rá valami -, sértőnek találná a videókat és rosszul esnének neki a látottak. Mindezek csak azért, mivel szembesülne azzal, hogy mit is csinál és szégyellné magát, legközelebb pedig elmondása szerint bocsánatot is kérne fodrászától.

@mustar_mag

Nem tudom megunni ezt a meme-et. 😎 #funny #hair #fodrasz #szepseg

♬ Makeba (Ian Asher Remix) - Jain & Ian Asher

Fodrászok véleményei 

Három fodrász megkérdezettem közül mindannyian egyet értettek abban, hogy viccesnek gondolják ezeket a videókat, ugyanis a mindennapokban is találkoznak a bennük történő esetekkel. Ugyanakkor fontosnak érzik figyelmeztetni a vendégeket rossz szokásaikról, hiszen azok nagyon megnehezítik a munkájukat és bizony van, amikor egy fodrász is besokall. 

Azonban mindhárman másképp gondolkodnak arról, hogyan kommunikálnák ezeket kifelé.

Egyik megkérdezettem nem készítene ilyen, videókat, Ő ugyanis egy-egy komolyabb eset után inkább közösségi oldalán jelzi finoman a problémát, remélve, hogy az üzenet eljut az illetékeshez.

Másik megkérdezettem tapasztalata szerint azonban, ha finoman van megfogalmazva a probléma - legyen szó akár 10 perc késésről, akár arról, hogy az illető nem tud egy helyben, egyenes háttal megülni a széken - azzal nem érni el olyan hatást, mintha határozottan lenne mondva. Így Ő gyártana ilyen videókat, egyrészt önmaga és mások szórakoztatása céljából, másrészt azért, hátha eljut az érintett vendégekhez az üzenet és megérzik a tetteik súlyát. Azt azonban, ha valamelyik vendég megsértődne ezeket a videókon, megpróbálná kezelni és elmagyarázni, fodrász szempontból mi és miért akadály számára. 

@afodrasztomee

Megtörtént események alapján 118.rész@a Fodrász Tomee 💈✂️ #CapCut #időpont #part118 #fyp #megtörténtesetekalapján #időpontfoglalás #barbertomee #megtörténtesemények #időpontlemondás #callofbarber #afodrasztomee #időpontkérés #megtörténteseményekalapján

♬ Fuck - Emil Stabil

Heiter Cintia, a Hajkuckó tulajdonosa pedig egy harmadik módszerrel közelítené meg a témát:

"Én szeretem a viccet és a humort, mert az elengedhetetlen a jókedvhez és a pozitivitáshoz. Viszont sok ember lelkiállapota mostanában nem pozitív, így nem is jókedvűek, ezért valószínűleg ezek videók sem ezt hoznák ki belőlük, és mivel nem értenék a viccet, így az ebből adódó üzenet sem menne át Nekik. A probléma tehát ugyanúgy megmaradna. Én biztosan más irányból, emberségből közelíteném meg ezt: bemutatnám, mi és hogy esne a vendégnek fordítva, milyen lenne, ha ők lennének a fodrászok."

Mit gondolnak azok a fodrászok, akik készítenek is ilyen videókat? Megkérdeztem Tőlük!

Mikor és miért kezdtetek el ilyen videókat gyártani?

Gulyásné Mustó Ágnes, Musti: "Júniusban kezdtem el ilyen videókat gyártani, legfőképp a nevetés és nevettetés céljából, tehát semmiképpen nem negatív irányból szerettem volna ezt megközelíteni. Azonban vannak azok az újra és újra visszatérő szituációk, amik egy idő után, élőben már kevésbé szórakoztatóak, viszont így talán tudok nevetni rajtuk. Illetve ilyen vicces formában talán a vendégekben is jobban megragad például az, hogy mi és miért nem lehetséges."

Török Tomee: "2 éve csinálom ezeket a videókat, amióta TikTok-ozom. Pusztán csak a poén kedvéért készítem őket, illetve a nézettség miatt. Nézik, tetszik az embereknek és ezektől a videóktól általában elindul egy beszélgetés, ami után 10-ből 6-an jönnek is hozzám hajat vágatni. Most ez különösen jó, mivel férfi szalont nyitunk a 13. kerületben, így ez direkt marketing eszköz is."

@mustar_mag

Katának egyhossz réteges hajvágás volt a vágya. Ki találkozott már ezzel a kéréssel? Esetleg hasonlokepp szeretnètek levágatni a hajatok?! 😄 fordulj hozzam 💁🏻‍♀️ ezt is megoldom #nekedbe #vicc #vendeg #fodrasz

♬ eredeti hang - M U S T I

A vendégeitek hogyan fogadják ezeket a videókat?

Musti: "A videóim nem minden esetben konkrét események alapján készülnek, vannak, amikor csak inspirálnak engem a történések. Így akikkel beszélgettem róluk, ők nagyot nevettek rajta, még azok is, akiket valamilyen formában érintett. Azonban olyan videóim is vannak, amik egy-egy konkrét esetről szólnak. Aki magára ismert benne, gondolom megsértődött, mivel már nem a vendégem."

Tomee: "Sértődés nálam sosem volt, még senki nem haragudott meg. Úgy csinálom őket, hogy a vendégeim ne ismerjenek magukra. Ha el is készítem a videót, várok vele pár napot vagy 1-2 hetet és így nem tűnik fel senkinek, ha róla van szó.