Keresés

Áremelés a szalonban, árképzés a fodrászatban

Segítünk, hogy hogyan is csináld: áremelés a szalonban. Minden, amiről tudnod kell!

Az áremelés mindig is rázós kérdés volt, sok fejtörést, talán még álmatlan éjszakát is okozott korábban, de most megmutatjuk neked, miért nem érdemes rajta túl sokat görcsölnöd. Félsz attól, hogy elszállingóznak vendégeid? Van néhány tippünk, hogyan tartsd meg vendégköröd és emeld áraidat a megfelelő szintre. Következő cikkünkben mindent összegyűjtöttünk a témában: áremelés a szalonban, árképzés a fodrászatban. Olvass tovább!

Áremelés a szalonban

Amint a kereskedelemben, a szolgáltatói szférában is sok helyen áremeléssel indul az év, csak nálad nem, mert félsz a vendégeid válaszától, ugye? Ennek pedig egy végeláthatatlan munka-spirál a következménye: az egyre „fogyó” idődbe még több vendéget sűrítesz és olykor túlvállalod magad, csak hogy a megnövekedett költségeket és eddigi életszínvonaladat fedezni tudd. És mindez hová vezet? Túlhajszoltsághoz, kiégéshez, türelmetlenséghez, nulla szabadidőhöz és legrosszabb esetben betegségekhez. Adj magadnak egy-két nyugodt órát és gondold végig munkádat, életedet és mindennapjaidat. Ha úgy gondolod, hogy ezen változtatnál – amihez az áremelés is hozzátartozik, – akkor ne félj meglépni, de néhány szabályt ezzel kapcsolatban mindenképp tarts be!

Áremelés a szalonban, cél a nagyobb bevétel!

Az áremelés íratlan szabályai

#1 Találd ki

Azt javaslom, hogy az áremelés soha ne legyen irreális. Amennyiben jelenlegi áraid nem hasra ütve keletkeztek, máris tudni fogod, hogy ehhez képest mi hány százalékkal emelkedett és ez milyen plusz költséget jelent számodra. Máris be tudod építeni az árképzésbe, megvan a kiindulópontod.

#2 Készítsd elő

Nincs olyan, hogy derült égből villámcsapás – az áremelés esetében. Gondolj bele, a vendéged (nagyjából) tisztában van áraiddal, arra készül, ezért nem hozhatod sem kellemetlen, sem kényszerítő helyzetbe. Jó előre tudd az áremelést, tűzd ki magadnak az időpontot és mondd már a munka közben vendégeidnek. Ha belegondolsz, akkor egy személyes beszélgetés erről sokkal több információval, mint kellemetlenséggel szolgál számodra. Legyél felkészült: nyomtass egy árlistát is, amin a vendég látja, hogy az általa igénybe vett szolgáltatás legközelebb mennyibe fog kerülni.

#3 Időzítsd

Mikor jó árat emelni? Leginkább semmikor, mondhatnánk viccesen, de ha mégis meg kell tennünk, akkor mindig olyan időszakot válasszunk, amikor – feltehetőleg – egyéb költségek nem terhelik vendégeink pénztárcáját. Lehetőleg ne emeljünk árat karácsonykor, sem ősszel az iskolakezdésnél. Az optimális talán az új év kezdetén, vagy esetleg az első negyedévben, mikor a cégek áremelései is megérkeznek, így annak plusz költségeit is számszerűen beépíthetjük megújult árainkba.

#4 A rosszban a jó: élvezd!

Készülj fel lelkileg, hogy lesz vendéged, aki búcsút int neked. Van, akinek tényleg megterheli az emelés a pénztárcáját – őt sajnos el kell engedned, – és van, aki számára csak egy jó indokot szolgáltattál a búcsúzásra. Már talán mindegy is… A lényeg, hogy ha stabil vendégkörrel rendelkezel, akkor maximum a vendégköröd 5%-a keres másik szakembert. És hogy mi a jó hírem? Ha az áremelésed jól működik, akkor ezzel a kevesebb vendéggel is többet fogsz keresni és magadra is több időd marad majd. Arról nem is beszélve, hogy egy áremeléssel mindig feljebb pozícionálod magad, ami új vendégek érkezését is hozza.

Az áremelés mindenkit érzékenyen érint. Azonban szükségszerű, így érdemes tapintatosan kezelni és mértékkel tenni, hogy vendégeid továbbra is kitartsanak melletted és legközelebb is hozzád jelentkezzenek be.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)