Keresés

Bankkártyás fizetés a fodrászatban: Fodrászinfó kisokos A-tól Z-ig

Könyvelői válaszok a fodrászatokban való bankkártyás fizetés lehetőségéről.

A mindennapok már elképzelhetetlenek okoseszköz– és internethasználat nélkül. Habár sokan még mindig aggályokkal küzdenek, ha a digitalizációról van szó, azt mindenkinek be kell látnia, hogy az online ügyintézés gördülékenysége és az ezzel járó időspórolás napjaink megkerülhetetlen eleme. Ugyanígy van ez a bankkártyás fizetéssel is, aminek lehetőségét a legtöbben azért nem vezetik be üzletükbe, mert csak az “ismeretlen nehézségeket” látják benne. Ennek feloldásában segítünk most nektek, a felmerülő kérdésekre könyvelői válaszokkal érkezünk.

A korábbi gondolatokon felbuzdulva tehát, most úgy döntöttünk, hogy a témakör leggyakoribb kérdés-válaszaival, illetve a legfontosabb információk összegyűjtésével segítünk eloszlatni az ehhez kapcsolódó kételyeket. A “bankkártyás fizetés a fodrászatban” topik összeállításában profi szakemberek voltak a segítségünkre.

Miért éri meg a bankkártyás fizetés a fodrászatban?

Ahogyan arra már utaltunk, napjainkban megnövekedtek az elektronikus és online ügyintézéshez kapcsolódó igények, aminek szerves része a bankkártyás fizetés. A szépségiparban egyre több vendég érdeklődik a terminál után – azaz, hogy van-e lehetősége készpénz nélkül is rendezni a szolgáltatás díját –, amire sajnos még sok esetben nemleges válasz érkezik.

De vajon miért? Mi tartja vissza az embert egy olyan lépéstől, hogy a bankkártyás fizetést mintegy új szolgáltatásként elérhetővé tegye az üzletében? Ezzel kapcsolatban biztosan neked is sok kérdés megfogalmazódott a fejedben. Tudjuk jól, hiszen nekünk is! Még mielőtt viszont a szakmai kérdés-válaszokat megosztanánk veled, vegyük sorra a fodrászatban történő terminálhasználat előnyeit!

  • Gyorsaságot, kényelmet nyújt, egy új szolgáltatási lehetőséget kínál.Ha nincs kéznél készpénz, nincs szükség az automatakeresésre.
  • Így mindenképp elkerülöd a “nem tudok visszaadni, mert nincs úgy váltópénzem” szituációkat. “COVID-SAFE” megoldás, nincs szükség készpénzre, így a higiénia fenntartása is sokkal egyszerűbb. Egy ilyen mértékű járványos időszakban ez a szempont az egyik legfontosabb, hiszen az egészség megőrzésénél nem létezik nagyobb prioritás. A vendégnek nem kell nagy összegben készpénzt tartania magánál, ami nagyobb biztonságot ad számára.
  • A kártyaelfogadással többet nyersz, mint amekkora a költsége.
  • Semmit nem veszítesz: ez esetben is lehetőség van borravaló elfogadására. (Később mutatjuk, hogyan!)Technikailag is egyszerű konstrukció.
  • Vonzza a külföldi vendégeket.
  • Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk el arról sem, hogy óriásit nőtt az igény a digitális fizetés irányába, amire a COVID-19 megjelenése még inkább ráerősített. Így már nem csak a fiatalabb, de az idősebb korosztály is kifejezetten kutatja azokat az üzleteket, szolgáltatókat, akiknél lehetőség van a bankkártyás fizetésre. Ennek értelmében, a kártyaelfogadás nemcsak a bizalmat, de a hely presztízsértékét is jelentős mértékben megnöveli.

Látod? Kapásból fel tudtunk hozni 8-9 fontos és releváns érvet a témában, és ez még nem minden! Elérkezett az idő, hogy részletesebben is a bankkártyás fizetés mélyére ássunk!

A bankkártyás fizetés a fodrászatban egyre több vendég igénye

Bankkártyás fizetés a fodrászatban, könyvelői szemmel. Íme a 10 leggyakoribb kérdés-válasz

#1 HOGYAN KELL KÖNYVELÉSI SZEMPONTBÓL ADMINISZTRÁLNI A BANKKÁRTYÁS FIZETÉST A FODRÁSZATBAN?

Könyvelés tekintetében egyszerű a dolgunk! Minden kiállított számlához, nyugtához tartozik egy bizonylat, ami a pénz beérkezését igazolja, ha nem készpénzes kiegyenlítésről van szó. Így az utalásos számlákat és a bankkártyás kifizetéseket a bankszámlakivonaton kell ellenőrizni, hogy beérkezett-e a pénz a vevőtől. Emellett az online pénztárgépbe beütött bankkártyás kifizetések mellé a POS terminálból elsőként kinyomtatott tranzakciós nyugta szolgál igazolásként. Összefoglalva: ha nem készpénzes fizetésről van szó, ahol a nyugta/számla készpénzes volta igazolja, hogy a pénz azonnal át lett adva, a bankszámlakivonat és a tranzakciós nyugta ad információt arról, hogy a pénz beérkezett a vállalkozóhoz. Végül ezt kell adminisztrálni a könyvelési folyamatoknál, vagyis párosítani a beérkező pénzeket a kiadott számlákkal, nyugtákkal.

#2 A KATA-S VÁLLALKOZÓKNAK KÖNNYEBB-E A KÁRTYÁS FIZETÉSEK ADMINISZTRÁCIÓJA, MINT A NORMÁL ADÓZÁSÚ VÁLLALKOZÓKNAK?

Mivel minden vállalkozás kötelező a bevételi nyilvántartás vezetésére, így teljesen mindegy. Sok bank a POS terminált vállalkozói bankszámlához köti, ami egy áfamentes egyéni vállalkozónál például felesleges többletterhet jelent, ezért ritkább a bankkártyaterminál ezeknél az áfamentes egyéni vállalkozóknál. De a bankok is egyre rugalmasabbak, arról nem beszélve, hogy már vannak olyan terminálok, amiket viszonylag olcsón – 1-2% forgalmi jutalékért cserébe – meg lehet vásárolni, és bármilyen bankszámlával összekötve lehet használni. Ennek értelmében lakossági bankszámlával is.

#3 LÉTEZNEK OLYAN KÁRTYÁS FIZETÉSI SZOLGÁLTATÓK, AMIK TÖMBÖSÍTVE UTALJÁK A PÉNZT A VÁLLALKOZÓNAK. KÖNYVELÉSI SZEMPONTBÓL EZ MIT JELENT, JÁR-E PLUSZ KÖNYVELÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL?

Nem jár többletmunkával, hisz ott is a hozzárendelt tranzakciórészletezőt kell figyelembe venni, könyvelni, párosítani az egyedileg kiállított számlákkal, nyugtákkal.

#4 A BORRAVALÓ HOGYAN ADÓZIK? KÉSZPÉNZES ÉS KÁRTYÁS FIZETÉS ESETÉN VAN KÜLÖNBSÉG?

Két fajta módon lehet a borravalót leadózni, amit a NAV elfogad: SZJA bevallásban külön adózó jövedelemként, mint borravaló; és eleve a vállalkozás számlázási gyakorlatába beépítve és a vállalkozásban adózva. KATA-s vállalkozások esetében ez kényelmesebb és költséghatékonyabb, hiszen egy havi fix adófizetési kötelezettségért összeghatárig (évi 12 millió forintig) tudnak számlázni, ellenben a többi adózási móddal, ahol a bevétel vagy a nyereség alapján kell adózni. Különbség így a készpénzes vagy kártyás fizetések esetén nem keletkezik, hiszen a vevővel előre egyeztetett összeg kerül kiszámlázásra, így a borravaló nem jelent sem plusz bizonylatot, sem plusz adminisztrációt.

#5 AZOKNÁL A VÁLLALKOZÓKNÁL, AHOL KÖTELEZŐEN NINCS ONLINE PÉNZTÁRGÉP, MILYEN BIZONYLATOT KELL ADNI KÁRTYÁS FIZETÉS ESETÉN? HOGYAN KELL KÖNYVELÉSI SZEMPONTBÓL VEZETNI?

A bankkártyás fizetés az azonnali fizetési lehetőségek egyike a készpénzes fizetés mellett, így egy nyugta kiállításával eleget tud tenni a vállalkozó a kötelező bizonylatolási kötelezettségének. Amennyiben a vevő kérésére számlát kell kiállítania, úgy az online számlázás folyamán egyszerűen a “bankkártyás” fizetési lehetőséget választja ki. Online számlakiállítás esetén nem csak bankkártyaterminálon keresztül lehet kérni a vevőt, hogy fizessen, hanem már össze lehet kötni az online számlázóprogramot online bankkártya lehúzó szoftverekkel is – például Barion, OTP Simple, stb. Tehát, vagy nyugtát, vagy számlát kell adni, ahogy eddig is, pénztárgéptől függetlenül.

#6 KATA-S VÁLLALKOZÓK ESETÉBEN, A BANKKÁRTYÁS FIZETÉSKOR LEHET A BIZONYLATADÁST AUTOMATIZÁLNI?

Mind a bankkártyaterminál-szolgáltatóknál, mind a számlázóprogramoknál van arra mód, hogy az online elkészített nyugtát, számlát és a bankkártyás fizetést a vevő email címére küldjék automatikusan. Érdemes olyan szolgáltatót választani bizonylatoláshoz, bankkártya terminálhoz, ami ezt biztosítja a vállalkozás számára.

#7 A KÁRTYÁS FIZETÉSEKNEK ÁTLAGBAN MENNYI A TRANZAKCIÓNKÉNTI KÖLTSÉGE?

A fix díjas szolgáltatók – ezek általában a bankok – a tranzakciók után darabonkénti- és forgalom arányos díjat határoznak meg. Van, ahol a terminálbérlésben már van egy adott tranzakciószám, amiért még nem kell külön fizetni, de ilyenkor is a forgalom utáni jutalék kerül felszámításra. Általában a tranzakciós jutalékok 0,1-2,0% körül szoktak mozogni, míg a fix tranzakciónkénti díjak párszáz forintosak.

#8 A KÁRTYAELFOGADÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PÉNZÜGYI KÖLTSÉG (BIZONYOS SZÁZALÉK TRANZAKCIÓNKÉNT), HOGYAN SZÁMOLHATÓ EL KÖLTSÉGKÉNT?

Ezek a díjak bankköltségként kerülnek elszámolásra, függően attól, hogy a vállalkozó számviteli politikájában hogyan van meghatározva ezeknek a díjaknak a könyvelése.

#9 MILYEN SZÁMLÁT KELL NYITNI A BANKKÁRTYÁS FIZETÉSEKHEZ? ELÉG EGY MEGLÉVŐ LAKOSSÁGI, VAGY MINDENKÉPP ÜZLETI BANKSZÁMLA KELL HOZZÁ?

A magyar bankok megkövetelik a vállalkozói számlacsomagot a vállalkozótól, de a nemzetközi banki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok már ezt nem teszik kötelezővé – elég csak egy bankszámlával rendelkezni a terminálok beüzemeléséhez, használatához.

#10 MENNYI IDŐ UTÁN ÍRÓDIK JÓVÁ AZ ÖSSZEG? UGYANOLYAN GYORSNAK SZÁMÍT, MINT A BANKI ÁTUTALÁS?

Az, hogy mennyire gyorsan íródik jóvá az összeg, nagyban függ a szolgáltatótól, a jóváírások gyakoriságától, rendszerétől, viszont a vevő oldaláról ez azonnal, perceken belül terhelésre kerül. Vállalkozói oldalról a kifizetések feltételeit minden esetben a szolgáltató határozza meg, így, ha valakinek fontos, hogy azonnal lássa a bankszámláján a kapott összeget – és ne csak a bankkártyaterminál által visszaigazolt tranzakciós nyugta bizonyítsa számára a kifizetést –, válasszon olyan terminálszolgáltatót, amelyik garantálja az azonnali tranzakciók bankszámlán való jóváírását.

Kedvet kaptál? Akkor hagyd, hogy a fizetési lehetőségek kiválasztásában is segítsünk!

A téma szempontjából nagyon fontos, hogy azzal is tisztában legyél, milyen termináltípusok és megoldási lehetőségek állnak a rendelkezésedre, hogyha belevágsz a bankkártyás fizetés szalonba való bevezetésébe. Ahogyan minden ember, szakember és szalonműködés más és más, nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz az alternatíva lesz a jó választás. Mutatjuk is, hogy mely opciókat célszerű figyelembe venni!

  • HAGYOMÁNYOS POS TERMINÁL: abban az esetben válaszd ezt a nagyobb nyomógombos felületű és kis kijelzős terminált, ha mindig fix helyen lesz a pénztárnál!
  • HORDOZHATÓ mPOS: ha mindig úton vagy, akkor ez lesz a te utad, mert ez a megoldás gyakorlatilag egy okostelefonra telepített applikáció és egy fizikai elfogadóeszköz (mPOS) ötvözete. Használatuk pofon egyszerű, az appon keresztül beütöd a szolgáltatásaid értékét, majd a terminálon beolvasod a kártyaadatokat, és kész is!
  • KORSZERŰ ÉRINTŐKÉPES TERMINÁL (MÁS NÉVEN PIN ON GLASS): szereted az innovatív, és nem utolsó sorban a vezeték nélküli megoldásokat? Akkor válaszd a PIN ON GLASS-t, aminél csupán annyira van szükség, hogy az érintőképernyőn keresztül a vendéged megadja a fizetés miatt terhelt kártya PIN-kódját.
  • A SAJÁT OKOSTELEFONOD: a legújabb kártyaelfogadási megoldás az NFC-képes okostelefonnal történő tranzakciók lebonyolítása. A megfelelő típusú telefonnal és alkalmazással kényelmesen, bárhol és bármikor elkérheted a szolgáltatásaid összegét. Menő, igaz?

TUDTAD?

Ma már a legkisebb szalonokban is lehetőség van a bankkártyás fizetés gyors és könnyed bevezetésére. Ha érdekel, a továbbiakban IDE KATTINTVA tájékozódhatsz!

Ha további kérdésed akadt…

…kövesd a Fodrászinfó Pro/Fodrászinfó Facebook-oldalát, ahol folyamatosan új információkat osztunk meg a ‘bankkártyás fizetés a fodrászatban’ témakörben! ?? Célunk, hogy átfogóbb ismeretet nyújtsunk az elektronikus fizetésről, hogy vendégeid kényelmét és komfortérzetét tovább növelhesd.

Még több információra vágysz? Akkor feltétlenül keresd fel a https://keszpenzmenteszona.hu/ oldalát, ahol még mélyebben beleáshatod magad a különféle elektronikus fizetési módok hátterébe!

Forrás: Fodor Bettina kisvállalati könyvelő

Képek: Mastercard