Keresés

Bixie haj: újra pörög a '90-es évek egyik népszerű frizuratrendje

Újra a frizuratrendek élvonalába került a ’90-es évek egyik legnépszerűbb fazonja, a bixie.

Cikkünkből megismerheted, hogy:

 • Mit jelent a bixie?
 • Melyek a trend mögött álló hajvágási technikák?
 • Kiknek érdemes elgondolkodni egy ilyen típusú frizurán?
 • Miért számít előnyös divatirányzatnak?

Vágjunk is bele – szó szerint!

A ’90-es évek frizuratrendjének reneszánsza

Az Y-generációnak biztos nem nehéz felidézni néhány ’90-es évekbeli filmet Cameron Diazzal vagy Meg Ryannel. Vajon az emlékek felelevenítése közben a két színésznő frizuráját is látod magad előtt?

Ha igen, akkor te már egy lépéssel közelebb is kerültél a bixie megismeréséhez, ugyanis egy darabig mindkét sztár ugyanannak a hajtrendnek hódolt. Azóta három emberöltőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a bixie újra a legközkedveltebb hajvágások élvonalába kerüljön, de sikerült neki. Mutatjuk is, hogy mit kell tudnod róla!

MIT JELENT A BIXIE?

A bixie egy játékos elnevezés: a bob és a pixie hajvágási technikák kombinációját jelenti. Gyakorlatilag ennek a két vágásnak a keveredése kirajzolja a pixie-től megszokott teltséget és a bob frizura hosszát, sokoldalúságát. Így egy olyan fazonkombináció jön létre, ami egyszerre, elegáns, szexi, de mégis bohókás.

HOGYAN KERÜLT ÚJRA KÉPBE A PIXIE ÉS BOB FRIZURA KOMBINÁCIÓJA?

Bevalljuk őszintén, hogy a mullet és a curtain bangs (“függönyfrufru”) sikeres visszatérése után egyáltalán nem vagyunk meglepődve, hogy a bixie is utat tört magának. Az összes trend egyet bizonyít, hogy napjainkban egyre többen imádják a texturált, élettel teli, rövid női fazonokat.

Bár minden hajtípusnak megvan a maga vendégköre (és pont ettől annyira szép a fodrász szakma), de egy biztos: ha valaki egy extrém és játékos viseletre vágyik, akkor el kell felejtenie a nagyon hosszú tincseket!

A bixie lehetőséget teremt a(z):

 • kísérletezésre: formájából adódóan rengeteg módon vágható, stylingolható.
 • technikai sokoldalúság kiaknázására: a fodrásznak két alaptechnikát kell ötvöznie, majd személyre szabnia, aminek eredménye így mindig egyedülálló.
 • több stílus egyszerre történő kipróbálására: tekintve, hogy a bob és a pixie kombinációjáról van szó, nem nagy titok, hogy ennélfogva egy stíluskeveredés jön létre. Ez pedig nem jelent mást, minthogy a bixie-vel senkinek nem muszáj kizárólag egy trendirányzat mellett letennie a voksát.
 • két hajhossz variálására: nem tudsz dönteni? Az egyik részed a rövidebb haj felé, míg a másik a hosszabb felé húz? A pixie-bob vagy bob-pixie párosítással egy kicsit mindkettőt megtarthatod.

A bixie haircut sokoldalúságának előnyei

#1 MINDENKI FORMÁJA

A bixie legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag minden hajszerkezeten képes működni. Nem véletlen, hiszen nincs két egyforma belőle, teljes mértékben a saját stílusodhoz igazítható. Viszont mielőtt kipróbálnád, zongorázd végig, hogy neked valóban a bixie jelentené-e a megújulás kulcsát!

Miért mondjuk? Mert, ha a klasszikus vágások híve vagy (mint bob, lob, stb.), akkor te a letisztultsághoz, a klasszikus eleganciához vagy szokva. Ez a stílus viszont közelebb áll az extravagánsabb, dominánsabb lookokhoz, például a buzz cuthoz vagy a pixie-hez. A bixie bevállalásához szükség van egy nagy adag merészségre!

#2 INSPIRÁCIÓT NYÚJT A KÍSÉRLETEZÉSHEZ

Rövidebb, mint a bob, hosszabb, mint a pixie – tudod, hogy valójában ez mit jelent? Csupán azt, hogy azok számára is jó alternatíva lehet, akik még egyébként soha nem merték a vállukig levágatni a hajukat. Mivel a tincsek hosszának játékával klasszikusan nem tekinthető egy kifejezetten rövid fazonnak, ezért könnyebb belelátni, hogy “gyorsan visszanő”. Innen pedig egyenes út vezet oda, hogy merj egy kicsit kísérletezni.

#3 TÖBB, MINT MIXIE

A fazon személyre szabhatósága sok formához képest hordhatóbb, könnyebben kezelhetőbb, nincs benne akkora kockázat. Amíg vele szemben egy mixie – ami szintén 2022-ben tért vissza hozzánk a mullet és pixie variációjaként -, félelmetesen félre tud siklani.

A mullet karakterjegyei mindig is korlátoltabbak voltak, és elsősorban azoknak álltak jól, akiknek markáns, erős vonásaik vannak vagy kerek arcformájuk. Innentől kezdve nincs semmi meglepetés abban, hogy a mixie nem működik akárkinek – ezt pedig simán felülírja a bixie.

Kinek ajánljuk a bixie hajat?

Azon túl, hogy majdhogynem mindenkinek ajánljuk a bixie kipróbálását, vannak, akiknek elsők között ajánljuk.

Ha a következő sorok valamelyikében magadra ismersz, akkor hajrá:

 • a sorvány arcodat kerekítenéd;
 • a kerek arcodat slankítanád;
 • a vékonyszálú hajadnak tartást adnál;
 • a magasabb homlokodat szeretnéd egy stílusos formával és frufruval eltakarni.

Ezen túl, akkor sem választhatnál jobb formát, hogyha természetes göndör hajad van. A csavart loknikat nagyon bohókássá, játékossá és extrán egyedivé teszi a bixie formavilága.

BIXIE HAJ SELYMES DIETMARTÓL:

Selymes Dietmar, a Dietmar Selymes Salon tulajdonosa mutatott is nekünk egy példát a bixie-vel történő arc vékonyítására. A haj elkészítésekor Sassoon hajvágási technikát használt: a négyzet formát kicsit kerekítve készítette el a bubisabb forma érdekében.

Selymes Dietmar munkája

Íme néhány stílusos bixie a további inspirálódáshoz:

Források: Popsugar, The Right Hairstyles

Borítókép: Shutterstock

Képek: Shuttertock, Pinterest, itt és itt