Keresés

Digitális segítség fodrászoknak - interjú Húnfalvi Krisztinával

Krisztina bevezetett minket a L’Oréal ProShop világába.

A L’Oréal Professionnel mindig is innovatív volt a fodrászpiacon: akár termékfejlesztésről akár a partnereik kiszolgálásáról legyen szó. Idén nyáron egy olyan rendszerrel lépett a vásárlói elé, mely mindenki életét megkönnyíti. Bár e fejlesztés nem a COVID-19 járványra reagált, mégis a legjobbkor érkezett. A L’Oréal ProShopról Húnfalvi Krisztina, Salon Emotion üzletfejlesztési vezető mesélt nekünk.

Mi az a L’Oréal ProShop?

Ez egy összefogó oldal, mely jelenleg a L’Oréal Professionnel, Kérastase, illetve Redken márkákra elérhető. Egy olyan platform, ahol minden megtalálható digitálisan: a partnerek kezelni tudják a rendeléseiket, a számláikat, felvihetik ide a csapatukat – természetesen mindenkit más-más jogosultsággal -, jelentkezhetnek oktatásokra ezen a felületen keresztül, illetve rendelést tudnak leadni és különböző márkaanyagokat is megtalálnak feltöltve, amiket nyugodtan tudnak használni. Itt egy helyen megtalálhatók a márkák brand bookjai, a termékleírások, a technikai lapok, a visualek, a logók, tehát minden olyan anyag is elérhető nagy felbontásban, amit a szalon szépítésére fel tudnak használni. Az egyik leggyakrabban alkalmazott elemei pedig a digitális csomagjaink, melyek tartalma a közösségi média felületein használhatók fel. Ezekben a csomagokban minden elérhető az adott termékekről és termékcsoportokról, külön Facebook, Instagram feed és story-ba való méretezésben, hozzá egy digitális útmutató, ami az ajánlott hashtagek mellett szövegrészeket is tartalmaz. Mindezeken túl a Salon Emotion-nek is van egy üzletfejlesztő része a ProShopban.

Tehát mindent megkapnak a fodrászok digitálisan, egy platformon. Milyen visszajelzések érkeztek e segítséggel kapcsolatban?

A visszajelzések nagyon jók. Nagyon szeretik ezt a fajta összeszedettséget, amit ez az oldal kínál nekik, illetve azt, hogy nem kell minden pillanatban a képviselőhöz fordulniuk, ha egy logóra vagy visuelre van szükségük bármilyen digitális anyaghoz, hanem ezt már önállóan is el tudják érni. Természetesen az oldal megléte egyáltalán nem helyettesíti a személyes kapcsolattartást, tehát az üzletfejlesztő képviselőink ugyanúgy látogatják a szalonokat, beszélgetnek, rendelést vesznek fel. Ez mind-mind megmaradt, a ProShop inkább csak egy újabb opció a fodrászok számára, ahol a márkák anyagaihoz könnyebben hozzá tudnak férni.

Húnfalvi Krisztina portré

Ez a fejlesztés némileg kiváltja az üzletfejlesztési képviselők munkáját?

A L’Oréal Professionnel-nél a tavalyi évtől kezdve fokozatosan változtattunk a területi képviselői rendszeren, eszerint a fodrászokkal való kapcsolattartást ma már üzletfejlesztési képviselők végzik. Itt nem csak névváltásra kell gondolni. Ők valójában az üzletfejlesztésre koncentrálnak. Náluk lehet rendelést leadni, ők azok, akik a teljes marketingsztorit és az aktuális ajánlatokat átadják, elviszik a partnereknek. Ami változott, hogy az alapvető fókusz a látogatásaik alkalmával az üzleten van. A közös fejlődés a cél, a gondolkodás középpontjában az van, hogy hogyan lehet az üzletet jobbá, sikeresebbé tenni. Az üzletfejlesztési képviselők segítenek megtalálni ezeket a pontokat. Visszatérve a kérdésre: a ProShop ennek a bevett gyakorlatnak egy remek kiegészítő eszköze.

Azt hiszem mindannyian ismerjük, hogyan zajlik egy képviselői látogatás a szalonokban. Mégis hogyan kell elképzelni azt, amikor a L’Oréal Professionnel üzletfejlesztési képviselői lépnek az üzletbe? Mi történik?

Kollégáink az első alkalommal a Salon Emotion rendszere alapján azonosítják azokat a pontokat, ahol fejlődni tud a szalon. Ezt összevetik a fodrász/szalon céljaival, igényeivel, vágyaival. Ez nagyon szerteágazó lehet. Az alapvető cél az, hogy a partnereinket hosszútávon fejleszteni tudjuk, amihez közös gondolkodásra van szükség. Ha ez megvan, egy terv keretén belül lekövethető minden elmozdulás.

Milyen célokat szoktak megfogalmazni a partnereitek?

Ez tényleg nagyon eltérő és általában mindenkinél speciális, de a fő célok közt ezek vannak a dobogós helyen: digitális és technikai szolgáltatások színvonalának, mennyiségének, minőségének jobbá tétele. Hajfestési szolgáltatásoknál a színskála kibővítése. Viszonteladás, termékek ajánlása. Új szalon nyitása, meglévő szalon bővítése. De ez tényleg csak a felszín. Ahány partner, annyi igény.

Értem. És a ProShop mindezen törekvéseket támogatja?

Természetesen. A ProShopban minden megtalálható. Olyannyira aktuális, hogy a járványhelyzetre reagálva COVID-fület is készítettünk, ahol a higiénés előírásokkal segítjük a fodrászokat, illetve minden fontos információt oda töltünk fel nekik.

Minden fodrász számára elérhető ez a platform?

Minden L’Oréal partner számára. Ahogy elkezdenek a termékeinkkel dolgozni, létrehozzuk a hozzáférést.

Milyen visszajelzés érkezett az oldalatokra?

Nagyon pozitív a fogadtatása. Digitális csomagjaink a leginkább keresettek, ezt a letöltésekből látjuk. Partnereink előszeretettel használják ezeket a szép termékfotókat, hangulatfotókat, amikkel nagyon jól fel tudják dobni az Instagram- és Facebook oldalukat. Ezt a szolgáltatást mobilon is tudják kezelni, így, ha telefonról posztolnak, nem kell elküldeni maguknak a képeket, hanem ott van minden a mobilon – egy koppintásra.

Ez hazai vagy nemzetközi fejlesztés?

Nemzetközi. A mi régiónkban, a cseh, a szlovák és a magyar piacon most történik a lokalizálás. Magyarországon kezdtük el a partnerek átvezetését a ProShop oldalára, és most már a külföldi kollégák is ezt teszik. Annyira sokrétű és hasznos tudást lehet találni ezen a felületen, hogy kár lenne kihagyni ezt a sok háttérinformációt.

A magyar fodrászok az ilyen segítséget mennyire fogadják jól?

Nagyon tetszik nekik, pláne a “covidos” időszak alatt. Főleg a digitális anyagok népszerűek igazán. Ugye az online kirakat most rendkívül fontos lett. Persze fontos egy szép fizikális kirakat, de nem tud annyi új embert bevonzani, mint egy nagyon szépen elkészített online megjelenés, ami elsősorban a Facebook, az Instagram és a honlap posztjaiból áll.

Vannak ehhez kapcsolódó képzéseitek is, ahol a közösségi média használatát megtanulhatják, ezt a tudást megszerezhetik a fodrászok?

Igen. Van egy Digital talent képzésünk, ahol kifejezetten a Google cégem, a Facebook és az Instagram üzleti oldalainak kezelésével foglalkozunk. Ebben benne van egy technikai képzés is, tehát hogy hogyan kell létrehozni ezeket a platformokat, és egy tartalmi rész is: hogyan és mit érdemes posztolni, fényképezni. Ez egy átfogó szeminárium: ha valaki még egyáltalán nem használja az online oldalakat, jó kiindulási alap lehet neki.

Érkeznek sikerélmények, beszámolók is ezzel kapcsolatban a fodrászoktól?

Igen, szerencsére több is. Egy konkrét szalont tudok is mondani, akik a COVID előtt nyitottak két héttel, és úgy döntöttek, hogy önkéntesen bezárnak tavasszal. Nagyon nagy megpróbáltatás volt számukra. Abban a hat hétben folyamatosan kommunikáltak a meglévő és jövőbeli vendégeikkel. Nagyon szépen összetartott a csapat, sok-sok meetinget tartottak, az online oktatásainkon rendszeresen részt vettek. Ezután a hat hét után pedig találkoztunk egyszer személyesen, mindent átvettünk alaposan, majd nagyon szépen és folyamatosan elkezdtek posztolni: szalonról, munkákról, egymásról. Hihetetlen gyorsasággal, szépen felfutott az Instagram és Facebook oldaluk is, sok vendégük van. Ebből is látszik, hogy bár az online jelenlét sok munkát igényel az elején, mégis aztán hozzászokik az ember és egyre könnyebbé válik az idő előrehaladtával… ráadásul a hatékonysága egészen fantasztikus!

Mint a Salon Emotion üzletfejlesztési vezetője, mely szalon vagy egyéni fodrász online platformját ajánlod követésre? Ki az, akitől igazán sokat lehet tanulni?

Honza Kořínek (@hairstudiohonzakorinek), cseh partnerünk nagyon beleélte magát az online világba, és szerintem nagyon szép az oldala, megjelenése, koncepciója – őt feltétlenül. Min Kimet (@minkimcolorist) is mindenképp ajánlanám, vele ugye találkozhattak partnereink februárban. (A beszámolóért kattints ide!) Min Kim nagyon szépen össze tudja egyeztetni a munkát a magánélettel, érdemes ezt is figyelni. Őket mindenképpen, illetve a két oktatófodrászunkat, Dalotti Gergőt (@gergo_dalotti_pro) és Vörös Tamást (@tamas_voros_pro), akik a L’Oréal Professionnel pro influenszerei.

Megütötte a fülemet egy érdekesség: a magánélet és a munka egy platformon történő felvonultatása. Szerinted mennyire szerencsés ezeket a tartalmakat keverni?

Azt gondolom, hogy ez egyénfüggő. Egy nagyobb szalonnál szuper jó, ha a szalon maga vezeti az oldalt, és ők azok, akik az üzleti részről posztolnak. Ott a csapat bemutatásán túl, magán dolgokat nem feltétlenül szerencsés kitenni. Az egy igazán üzleti oldal, ami nagyon szép és hatásos tud lenni a maga nemében, és ez is a célja. Viszont vannak az olyan egyszemélyes fodrászatok, ahol egy szakember a szalon lelke. Ebben az esetben szerintem belefér az, hogy egy-egy pillanatképet az életükből is megmutassanak a kollégák. Természetesen az arányokra itt is figyelni kell, hogy ne a magánélet vigye el a posztok többségét.

Képek: L’Oréal Professionnel