Keresés

Dmitry Vinokurov interjú: "A művész elsődleges feladata a segítségnyújtás"

Dmitry Vinokurov adott nekünk interjút! Fogadjátok szeretettel!

EBBEN A CIKKBEN

01Munkásságod számtalan dologgal összefügg, viszont a Dmitry Vinokurov névvel legtöbben az Alternative Hair Show vonatkozásában ismerkedtünk meg. A Look&Learn alatt elárultad, hogy az eredeti szakmád szabó volt. Hogyan lettél mégis fodrász?02Általánosságban kijelenthetjük, a kollekcióid megalkotása során mindig egy sokkal progresszívebb vonalat képviselsz, például az idei AHS bemutatód is hihetetlenül extrémre sikerült. Miből meríted ezeket az ötleteket? Hogyan inspirálódsz ennyi idő után is?03Ha jól értem, akkor a fodrászatot művészetként kezeled, viszont a show közben megemlítetted a szalonmunka fontosságát is.04Mindkét világra szükséged van ahhoz, hogy a fodrászatban ki tudj teljesedni? Egy szalonmunka nem túl egyszerű a kifutók világához képest?05Tehát az emberi életek megsegítése a cél. Így került a látókörödbe az Alternative Hair Show világa is?06Ebben az esetben kizárólag a fodrász szakmára kell gondolni?07Szuperül hangzik. Ezek a tevékenységek márkafüggetlenül működnek vagy a Wella Professionals-en keresztül?08Ez egy nagyon inspiráló kezdeményezés. De ha már mindenképp választanod kellett, miért éppen a Wella Professionals mellett döntöttél?09A szakmai filozófiádból kiindulva teljesen érthető a váltás oka. Most azonban kanyarodjunk vissza a ma estéhez. Túl vagyunk egy inspiráló fodrászbemutatón, amelynek te voltál a főszereplője. Milyen érzés volt itt lenni és Magyarországon szerepelni?10Számodra tényleg mindennél fontosabb a fodrászat általi segítségnyújtás… 11Rengeteg mindent elértél már a fodrászaton keresztül. Van még olyan területe, amiben fejlődni szeretnél?

Az Alternative Hair Show orosz sztárfodrásza, Dmitry Vinokurov Magyarországra érkezett. A Wella Professionals Hungary szervezésében lehetőségünk nyílt egy exkluzív interjú elkészítésére, amely során megismerkedhettünk Vinokurov szakmai filozófiájával és sajátos gondolkodásmódjával. Fogadjátok szeretettel az ikonikus fodrász inspiráló szavait!

Munkásságod számtalan dologgal összefügg, viszont a Dmitry Vinokurov névvel legtöbben az Alternative Hair Show vonatkozásában ismerkedtünk meg. A Look&Learn alatt elárultad, hogy az eredeti szakmád szabó volt. Hogyan lettél mégis fodrász?

A váltáskor egy dolog érdekelt, mégpedig az, hogy a kezemmel alkossak valami újat. Legyünk őszinték, ha megvan hozzá a kellő lelkületed, a fantáziád, az alázatod és az igyekezeted, akkor a fodrászaton belül nemcsak jó lehetsz, hanem te lehetsz az is, aki a divatot diktálja. Elsősorban ez motivált.

Általánosságban kijelenthetjük, a kollekcióid megalkotása során mindig egy sokkal progresszívebb vonalat képviselsz, például az idei AHS bemutatód is hihetetlenül extrémre sikerült. Miből meríted ezeket az ötleteket? Hogyan inspirálódsz ennyi idő után is?

A munkásságom során mindig arra törekszem, hogy a látszólag összeegyeztethetetlen stílusokat és stíluselemeket képes legyek harmonikusan összeegyeztetni. Ehhez mindig különböző forrásokból merítek ihletet, tavaly például Afrika inspirált, amelyből kiragadva a klasszikus elemeket, megpróbáltam a hagyományos és a modern világ stílusjegyeit ötvözni. Senki nem gondolta volna, hogy ezzel létrehozok/létrehozunk egy új vonulatot, de mégis sikerült. Tehát mindig annyi a lényeg, hogy találjunk egy valamit, ami inspirál, és utána erre fókuszálva megalkossunk egy divatteremtő stílusirányzatot.

Ha megfigyelted, a mai fináléban az arab és indián kultúra különböző elemeit egyesítettem. Amíg az indián elemek a frizurában, addig a ruházatban az arab világ stílusjegyei jelentek meg. Teljesen újszerűen hatott, hiszen előtte még sehol nem találkoztál hasonlóval. Tessék, mi megcsináltuk…, és ha mi nem tesszük, akkor ki fogja? (nevet)

THE PASSION: A szenvedély napja – a fináléban megjelent Vinokurov egyedi világa

Ha jól értem, akkor a fodrászatot művészetként kezeled, viszont a show közben megemlítetted a szalonmunka fontosságát is.

Igen, tény, hogy ezt a szakterületet művészetként kezelem, de ha megfigyelted, a mai Look&Learn alatt kifejezetten a hétköznap is viselhető szalonmunkákra fektettem nagyobb hansúlyt. Ezt azért láttam szükségesnek, hogy mindenki megértse a mai “eladható” trendeket. Az Haute Couture soha nem távolodhat el teljesen a hétköznapoktól, hiszen másképp egy fodrász sem tudna a szakmájából profitálni.

Mindkét világra szükséged van ahhoz, hogy a fodrászatban ki tudj teljesedni? Egy szalonmunka nem túl egyszerű a kifutók világához képest?

Igen és nem. Nyilvánvaló, hogy egy show az show, de mint minden művész életében, az enyémben is az a legfontosabb feladat, hogy valakinek az életét képes legyek pozitív irányba befolyásolni. Csak hogy egy példát említsek, most a Moszkvai Szociális Ügyekért Felelős Hivatal vezetőségével elindítottunk egy közös projektet, ami a “Moszkvai hosszú élet titka” nevet viseli. Ezen belül én az „Élni tudni kell” szegmensért felelek, aminek keretében az idősebb, 50-55 év körüli korosztályú hölgyek életét gyökerestül megváltoztatjuk. Ezzel megmutatjuk, hogy a megfelelő frizurával, öltözködéssel és életmódváltással hogyan lehet egy nő életét pozitív irányba terelni. Voltak például olyan hölgyek, akik ennek hatására teljesen kigyógyultak a betegségükből – egy művésznek lényegében ez az elsődleges feladata.

Dmitry Vinokurov portré

Tehát az emberi életek megsegítése a cél. Így került a látókörödbe az Alternative Hair Show világa is?

Igen, az Alternative Hair Show egy áldott tevékenység. Már több mint 10 éve szerepelek az AHS színpadán, aminek hatására Oroszországban is ugyanúgy megszerveztem egy ilyen jellegű adománygyűjtést. Mivel a korábban említett együttműködés egy több profilból álló szervezet, ezért a leukémiás betegek mellett a mozgáskorlátozott emberekkel is foglalkozunk, hogy ők is teljes életet élhessenek. Egy életcélt és egy szakmát kínálunk számukra, de ami talán még kedvesebb számomra, hogy ugyanezt tesszük a gyermekotthonokban élő 9-10-11.-es fiatal tanulókkal is. Egy kézzel fogható szakmát és egy életpályamodellt mutatunk meg nekik, hogyha kikerülnek a nagybetűs életbe, akkor a legvonzóbb lehetőség ne a kábítószerek világa legyen.

Alternative Hair Show 2019: Dmitry Vinokurov fodrászbemutató

Ebben az esetben kizárólag a fodrász szakmára kell gondolni?

Nem teljesen. Természetesen elsődlegesen igen, hiszen ez kapcsolódik hozzám, azonban ahogyan említettem a mozgássérült embereket is, próbálunk számukra is még kézenfekvőbb helyzetet teremteni. A szépségipar számtalan területtel rendelkezik, mint pedikűr, manikűr vagy a kozmetika, ami számukra talán még előnyösebb lehetőség.

Szuperül hangzik. Ezek a tevékenységek márkafüggetlenül működnek vagy a Wella Professionals-en keresztül?

Legyünk őszinték. Az olyan kvalitással rendelkező szakemberek mint én – és tudom, hogy ez egy picit nagyképűen hangzik (nevet) –, nem engedhetik meg maguknak, hogy márkafüggetlenül szerepeljenek a színpadon. Egy márka biztos hátteret jelent, hiszen minden esetben támogat, továbbképez és még sorolhatnám, hogy mit biztosít egy művész számára. Ettől függetlenül két évvel ezelőtt létrehoztam a VINOKUROV & FRIENDS nevezetű alapítványt, amelynek keretein belül a szakemberek márkafüggetlenül csatlakoztak hozzám. A „Hand is first” szlogent tekintjük az alapítvány filozófiájának, miszerint a „Kezek vannak az első helyen”. A logónkon is két kéz szerepel, ami éppen arra irányul, hogy soha nem egy máskaképviselet van az első helyen, hanem mi, a szakemberek.

A beterítőkendőkön látható a VINOKUROV & FRIENDS alapítvány logója (A kép a THE PASSION: A szenvedély napján készült)

Ez egy nagyon inspiráló kezdeményezés. De ha már mindenképp választanod kellett, miért éppen a Wella Professionals mellett döntöttél?

Több mint 20 évvel ezelőtt kerültem az egyik brandtől a Wella Professionals csapatához. Az első, ami engem megfogott bennük az az íratlan szlogenjük volt, miszerint a Wellánál vannak a legmenőbb és legbevállalósabb fodrászok, ami azt feltételezte, hogy ők lehetnek a piac legjobbjai. A korábbi cég – akit most direkt nem szeretnék megnevezni – éppen fordítva gondolkodott. Azt vallotta, hogy ők számítanak a legjobbnak… de akkor hova tovább? Ezzel azt hiszem érzékelhető a különbség, hogy miért váltottam.

A szakmai filozófiádból kiindulva teljesen érthető a váltás oka. Most azonban kanyarodjunk vissza a ma estéhez. Túl vagyunk egy inspiráló fodrászbemutatón, amelynek te voltál a főszereplője. Milyen érzés volt itt lenni és Magyarországon szerepelni?

Nagyon jól éreztem magam a színpadon, de bevallom, a holnapot még jobban várom, hiszen az oktatás kulcsfontosságú szerepet tölt be az életemben. Szeretném rávezetni a magyar szakembereket is azokra a technikákra, amelyeket a fodrászok világszerte a mi csapatunknak köszönhetnek. Biztos vagyok abban, hogy lesznek olyanok, akik csak megismerkednek vele és soha többet nem használják, de abban is, hogy akik tényleg szeretnék alkalmazni ezeket a speciális technikákat, azoknak a későbbiekben segítséget nyújtanak és sikereket okoznak.

Számodra tényleg mindennél fontosabb a fodrászat általi segítségnyújtás…

Ez egy küldetés, úgyhogy igen, jól gondolod. A fodrászatot egy missziónak tekintem, mert számos példa volt arra, hogy elkezdtem lazsálni. Úgy éreztem, hogy szinte már mindent elértem, akkor minek tovább törni magam. Ezek után a gondolatok után következett az is, hogy megkérdőjeleztem önmagam. Ezzel éppen azt értem el, amit tilos, és amit egy szakembernek sem szabadna. Ebből kifolyólag, ha nehézségek jönnek az életembe – amit nevezhetünk éppen büntetésnek is -, akkor inkább gyorsan összeszedem magam és továbbhaladok a számomra kijelölt úton.

Rengeteg mindent elértél már a fodrászaton keresztül. Van még olyan területe, amiben fejlődni szeretnél?

Őszintén bevallom, még messze nem értem el mindent. Ez alatt azt értem, hogy például jelenleg is tárgyalások folynak a saját brandem kialakításáról. Szeretnék saját fodrászeszközöket, -bútorokat és -kellékeket, ebbe az irányba mindenképp szeretnék fejlődni. Egy hasonlattal élve, nem szeretnék olyan lenni, mint a tűzijáték, ami felrepül, ragyog, majd hirtelen eltűnik. Ezért lépés lépést követve szeretnék valami biztosat alkotni, amelynek nemcsak az egyes állomásai, de az eredménye is maradandó.

Milyen volt a Dmitry Vinokurov bemutató?

NÉZD MEG FÉNYKÉPES BESZÁMOLÓNKAT ITT! KATTINTS!

Az interjú 2019. október 14-én, a a THE PASSION: A szenvedély napja bemutató után készült.

Képek: Bozó Tamás és Erdős Eperke