Keresés

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás - ezt tudnod kell!

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek környezetvédelmi felelősségbiztosítást kell fizetniük!

A 271/2023. (VI.29.) kormányrendelet alapján a hulladékgazdálkodó és hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek és vállalkozások számára kötelező az ún. környezetvédelmi felelősségbiztosítás megkötése. Ennek célja, hogy a hulladéklerakó működése során bekövetkező esetleges környezetkárosodás költséget egy biztosítás segítségével a szervezet fedezze. A rendelet vonatkozhat többek között:

 • éttermekre,
 • élelmiszerüzletekre,
 • szállodákra,
 • FODRÁSZATOKRA,
 • benzinkutakra, stb.

Környezetvédelmi felelősségbiztosítás – mikor és mennyit kell fizetni?

Az említett rendelet szerint a szervezet legalább 10 millió forint összegben köteles megkötni a környezetvédelmi felelősségbiztosítást, amennyiben a telephelyen a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék mennyisége meghaladja

 • veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
 • építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot,
 • egyéb nem veszélyes hulladék esetén a 2000 kg-ot.

Mit tartalmazzon a biztosítási szerződés?

Először is fontos tudnunk, hogy olyan környezetvédelmi biztosítás fogadható el, amelyben a biztosító székhelye az Európai Gazdasági Térség valamely államában vagy az Egyesült Királyságban van és tevékenysége engedélyezett.

További tartalmi elemek:

 • a biztosítás célja (előre nem látható környezeti károk felszámolásának finanszírozása),
 • a tevékenység megkezdésének időpontja,
 • ha több engedély alapján végezzük a hulladékgazdálkodási tevékenységet, akkor a biztosítást engedélyenként külön-külön kell megkötni.

Ha valamilyen környezeti káresemény keletkezik, akkor a szervezetnek azonnal tájékoztatnia kell a hulladékgazdálkodási hatóságot, akik 30 napon belül megállapítja a biztosítás általi esetleges kifizetést. A szervezetnek a káresemény elhárításának befejezéséről is tájékoztatnia kell a hatóságot 8 napon belül.

További információk kapcsán felkerestük Magyarország Kormányát, valamint a GRANTIS független pénzügyi szervezetet. Ezeket kérdeztük:

Pontosan hogyan érinti a fodrászokat az új jogszabály? Hogyan figyelhetnek oda a fodrászok a hulladékgazdálkodásra? Mik a biztosítás megkötésének pontos lépései?

Rédei Lajos, a GRANTIS vállalati vagyonbiztosítási szakértője válaszolt

Mire figyeljenek a fodrászok a termelt hulladék kapcsán?

Fontos! Hulladéktörvény kapcsán kiadott 271/202306-29 kormányrendelet nem lépett hatályba. Helyette a 681/2023 (12.29) kormányrendelet lép hatályba, amiben pontosítások vannak a bevezetéssel kapcsolatban. Tömören összefoglalva: minden vállalkozás, ami a telephelyén évi 2000 kg nem veszélyes, vagy 200 kg veszélyes hulladékot állít elő, köteles rendelkezni biztosítással 2024.01.01. kezdettel.

Mit jelent pénzügyileg a biztosítás megkötése?

A gazdálkodó szervezetek a telephelyek számától és a hulladék kategóriától függetlenül legalább 10 millió forintos biztosítási összegre vonatkozó szerződés kötésére kötelezettek. A szerződés szolgáltatása alapesetben a keletkezett környezeti kár elhárítására nyújt pénzügyi fedezetet. A biztosítás díja elsődlegesen fodrászat éves bevételétől és az elhelyezkedéstől függ, de a biztosító számításba veszi a károkozás kockázatát is. Egy átlagos fodrász praxis esetében nagyjából 100-200 ezer forint közötti éves díjakkal lehet számolni. 

Mi a biztosítás megkötésének pontos menete?

A legpraktikusabb, ha a vállalkozás felveszi a kapcsolatot egy pénzügyi tanácsadóval. A GRANTIS-szakértőjével például itt lehet felvenni a kapcsolatot. A szükséges adatok megadása után a szakértő készít egy kalkulációt a rendeletnek megfelelő biztosítások jellemzőivel és költségeivel, majd segít a biztosítás megkötésében és a későbbiekben felmerülő kérdésekben is lehet rá támaszkodni.

A GRANTIS-ról bővebben itt olvashattok!

Forrás: Nemzeti Jogszabálytár