Keresés

Drasztikus változások az Imperity-nél

Drasztikus változások az Imperity-nél. Ezt mindenképp tudnod kell!

Tavaly októberében készítettünk először interjút Majerik Imrével, az Imperity tulajdonosával. Akkor arról beszélgettünk, hogy milyen nagy jövő előtt áll a cég és ehhez mérten milyen dinamikusan nő az alkalmazottak száma is. Ezzel szemben múlt héten az Imperity megszüntette képviseleti rendszerét és elég sok alkalmazottjától elbúcsúzott. A konkurens márkák csődről duruzsolnak. Felkerestük Majerik Imrét, hogy tiszta képet kapjunk a helyzetről.

Mi történt az Imperity-vel? Az elmúlt egy hétben rengetegen arról beszélnek az országban, hogy a cég csődbe ment.

Először is szeretném megköszönni kereskedő és fodrászpartnereinknek, hogy megtiszteltek a múltban bizalmukkal. Köszönjük, hogy vásárlásaikkal egy magyar márka fejlődését és megerősödését támogatják. Másodszor pedig szeretném leszögezni, nem mentünk csődbe, működésünk folyamatos. 500.000 darab termékünk van készleten, az áruellátás mind a külföldi, mind a belföldi kereskedőink számára folyamatos, egyetlen nap kiesés sem volt. A pletykák alapja egy múlthéten tett bejelentésünk, miszerint a képviselői rendszert leállítottuk szűk egy év munka után.

Miért született ez a döntés?

Nagyon nehéz 10 napon vagyunk túl, a cég életének egyik legnehezebb hete van mögöttünk. Az okok rendkívül összetettek és bonyolultak, mi magunk is hosszasan vizsgáltuk és mérlegeltük a helyzetet mielőtt a döntés megszületett. Van egy mondás, miszerint mindenki elfárad, még ha csak egy kis időre is… Én, mint a márka alapítója, ezt a fáradtságot 2-3 héttel ezelőtt éreztem. 10 év kőkemény munkája után az elmúlt 10 hónapunk olyan teher volt, ami rendkívüli energiát vett ki a cég dolgozóiból. Korábban mindig nagytételű rendelések kiszolgálásával foglalkoztunk, kis létszámmal, a fodrász divízió megnyitása után viszont hirtelen két-háromszorosára nőtt a létszámunk. Ennek köszönhetően egyszer csak olyan helyzetben találtuk magunkat, amivel a cég szervezete nem volt képes megbirkózni. Ezek mellett több hibát is vétettünk, aminek az eredménye az lett, hogy nem volt elegendő forgalma a képviselőknek, így a rendszer egy év után sem hozta az elvárt eredményeket, mindvégig veszteséget termelt.

Az Imperity-vel egy olyan kísérletet tettünk tavaly május óta, hogy az ország legkedvezőbb árú olyan márkája legyen, ami mögött képviseleti rendszer, oktatás, logózott eszközök és akciós újság is van. Az Imperity annyira olcsó, hogy nem lehet belőle kigazdálkodni fodrászatok látogatását kéthetes rendszerben és kis területeken, ahogyan a konkurens márkák csinálják sok képviselővel. Az ő ár/ml termék arányuk jóval magasabb, amiből a költségek kigazdálkodhatók, nálunk ezt nem sikerült elérni egy év után sem. Ez vezetett oda, hogy a cégvezetés végül a területi képviselet és oktatási rendszer bezárása mellett döntött múlt hét hétfőn.

Mi lesz most ezután? Mi fog történni azokkal a fodrászokkal, akik közben Imperity felhasználóvá váltak?

Ez egy nagyon érdekes dolog. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez fog történni, ami történt és ma erről fogunk beszélgetni. De egy másik mondás szerint minden rosszban van valami jó. Az történt, hogy a bejelentés után sok munkavállalónk ellenségessé vált velünk

szemben, néhányan viszont – még abban a tudatban is, hogy fel van mondva a munkaviszonyuk, – egyeztetéseket kezdeményeztek a cégvezetésünkkel. Külön köszönet ezért Kovács Balázs képviselőnknek. Ő a bejelentés reggelén üzenetet küldött nekem, hogy amilyen hamar csak tudom, hívjam fel. Délután ez megtörtént és elmondta, ő nem hiszi el, hogy ennyi lett volna az Imperity sorsa Magyarországon. Azt mondta, kell, hogy legyen valami megoldás. Kérte, hogy egyeztessünk személyesen és a következő napokban szinte éjszakákba nyúlóan egyeztettünk arról, hogy mik voltak az elkövetett hibák, mit kellene csinálni, hogy működőképes legyen az Imperity képviseleti rendszer. Balázs mondatai eszembe juttatták, hogy egy éve én is hasonló elképzeléssel gondoltam egy képviseleti rendszerre, de sajnos különböző okok miatt egy másik irányba mentek az események.

Az elmúlt napokban újra elkezdett a cégvezetés hinni abban, hogy talán van egy reménysugár és újjá lehet építeni azt, ami elromlott. Menet közben néhány korábbi képviselő is felkeresett. Elmondták, ők bármit megtennének azért, hogy tovább járhassanak a fodrászokhoz, mert nagyon szeretik ezt a márkát és nagy szükségük van a megélhetésre. Meglepetésünkre, még a fizetésük egy részéről is lemondtak, csak ne veszítsék el a munkájukat. Minden tiszteletem és elismerésem az övék. Steven Pressfield mondta: „Az ember a vereségben tudja meg, kik a barátai, s őt kik tartják barátjuknak.” Számtalan visszajelzést kaptunk fodrászoktól is, szerencsére a kritikák mellett sokan biztattak is minket, hátha van valami megoldás. Az elmúlt négy napban szintén éjszakába nyúlóan dolgoztunk azon, hogy összerakjunk egy új felállást és végül sikerült. Egy kisebb képviselői csapattal végül újra elindítottuk a képviseleti rendszert.

Milyen újdonság lesz a képviseleti rendszerben?

Teljesen újra gondoltunk mindent, az elmúlt egy évet végig elemeztük, hogy lássuk, hol esett a fejsze a vízbe. Ebben segítségünkre volt a fodrászok véleménye is, akiktől építő jellegű tanácsokat kaptunk. Ezek alapján állt össze egy elképzelés a folytatásra. Tudjuk, hogy a fodrászoknak milyen fontos a személyes kapocs a márka és köztük. Ezt a képviselőkkel meg tudjuk adni nekik. Ahhoz viszont, hogy megtartsuk továbbra is az árainkat, a képviselőknek nagyobb területen kell dolgozniuk, több fodrászt látogatniuk és költséghatékonyabban működniük. Ezért a korábbi kéthetes látogatási ciklust 3-4 hetesre nyújtjuk. A fodrászok a rendeléseket pedig telefonon le tudják adni, amit 48 órán belül házhoz viszünk az ország egész területén.

Mi lesz az Imperity képzésekkel?

Az oktatást teljesen újra fogjuk gondolni. A nagy márkák rendszere számunkra nem alternatíva, be kellett lássuk, ez nem fér bele egy listaáron 990 Ft-os 100 ml-es festék árába. A szükség nagy úr, valami teljesen egyedit kell kitaláljunk, hiszen az ország talán legalacsonyabb költségvetéséből kell valamilyen, de mégis színvonalas oktatást biztosítanunk termékeink használatához. Ezen dolgozunk majd márciusban és vélhetően meg fog születni itt is egy megoldás.

Mitől várja a cégvezetés azt, hogy működni fog az, ami korábban nem működött?

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Hibáztunk, de a cél továbbra is töretlen. Szeretnénk 100 országba eljuttatni ezt a magyar márkát öt éven belül. A cél mindig ott van az út végén, de sokszor nem nyílegyenes út vezet oda. Mint ahogy eddig is, csak bízni tudunk abban, hogy döntéseink az adott körülményekhez képest alapos mérlegelés után jó döntések. De ezt mindig az idő igazolja vagy cáfolja. Nagyon szeretnénk, ha a rengeteg multinacionális márka mellett a piacon létjogosultsága lenne egy magyarnak is. Több mint 50 külföldi márka importőre van mellettünk az országban. Bízunk és hiszünk benne, hogy van még egy kiadó hely, még ha ennek konkurenseink nem is örülnek.

Kik az új területi képviselői csapat tagjai? Hol tudnak a fodrászok továbbra is kapcsolatba lépni az Imperity céggel?

Az alábbi linken elérhető az új országos felosztás. A képviselőkön kívül két központi telefonszámon is segítik ügyfélszolgálatos kolléganőink a kérdések megválaszolását.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)