Keresés

Imperity, a professzionális fodrászati hungarikum

Az Imperity magyar brandet Majerik Imre mutatja be.

2017 tavaszán egy új(nak hitt) termék lépett be a professzionális fodrászati márkák világába és ez nem más, mint az Imperity. Kezdetben mindenki egy olasz cégnek hitte a termékportfólió alapján, ám most egyre többeknek bontakozik ki a kép: ez egy magyar cég, 10 éves múlttal a háta mögött, ami önmagában már nem is olyan kicsi. Az Imperity jelenleg 27 országba exportálja saját márkás termékeit világszerte és 5 éven belül ezt 100-ra szeretné bővíteni. Hungarikum születik az orrunk előtt? Majerik Imrével, az Imperity alapító tulajdonosával beszélgettünk.

Az Imperity 10 éves múltra visszatekintő cég. Hogyhogy most kezdi csak megismerni a hazai piac?

Az Imperity ugyan professzionális termékcsaládnak indult 8 évvel ezelőtt, azonban 2017 tavaszáig, csak a nevében volt az. 2009 óta elérhetőek a termékek országos szinten fodrászkellékes üzleteken keresztül, azonban elsődleges vásárló rétege a lakosság volt. Idén tavasztól pozícionáltuk teljesen újra a márkát, valódi professzionális tartalommal töltöttük meg a brand nevén túl. A teljesen újragondolt, újra formulázott termékeket vadonatúj csomagolásba kezdtük gyártani és mindezt professzionális szolgáltatásokkal egészítettük ki. Elindítottuk oktatási rendszerünket, területi képviseleti rendszert alakítottunk ki, logózott marketingeszközöket és fodrász akciós újságot kezdtünk el gyártani. Szerintem egy márka akkor válik professzionálissá, ha a termékeit szakmai felhasználók vásárolják – magas szintű szolgáltatások mellett. Az Imperity, mint professzionális fodrászati márka ilyen módon idén tavasztól került a fodrászok látókörébe, mint lehetséges alternatíva, hiszen korábban területi képviselők híján kérdezni sem tudtak kitől.

Miben rejlik az Imperity nagysága?

A márka egyediségét sok összetevő alkotja, melynek köszönhetően teljesen egyedülálló a magyar piacon. Az Imperity az egyetlen olyan saját fejlesztésű professzionális fodrászati márka ma Magyarországon, amely mögött nem külföldi multinacionális anyavállalat áll magyar importőrrel. Minden piacon lévő szereplő egy külföldi anyacég márkájának magyarországi képviseletét látja el. Mi tatabányai családi vállalkozásként alkottuk meg a saját márkánk termékeinek teljes koncepcióját, identitását. Márkatulajdonosként határtalan szenvedéllyel fejlesztjük az Imperity-t immár 8 éve, minden jelentős döntést a magyar menedzsment hoz meg, melyekbe külföldi anyavállalatnak nincs beleszólása.

Saját márkánk további nagy előnye, hogy a márka forrásaként az export jog minket illet meg. Még egy fontos „nagyságot” megemlítenék. Az Imperity termékekre sokszor halljuk azt, hogy túl olcsó a hajfesték és egyéb termékek, ennyiért nem lehet jó ami a csomagolásban van. A termékeink minősége kedvező áruk ellenére a legnagyobb márkák szintjét is elérik. Attól hogy valami olcsó még lehet minőségi. Ha hasonlattal szeretnék élni, mi a fodrászatban hasonlót csináltunk az Imperityvel mint az Aldi az élelmiszeriparban. Például a drágább márkás Nestlé termékek mellett az Aldi ugyanolyan jó minőséget képvisel a kategóriájában csak megtisztítva sok sok reklám- és egyéb termékekre rakódó költségtől. Így mi is jó minőséget tudunk visszaadni a fodrászok számára, mindezt rendkívül jó áron. Bátorítok mindenkit, nyugodtan tegyen próbát a termékekkel, nem fog csalódni.

Az Imperity professzionális termékek alapanyaga honnan érkezik?

A termékek a kezdetek óta Olaszországban készülnek. 2009-ben egyetlen olasz gyártó partnerünk volt. Az elmúlt 8 év kemény munkájának eredményeként ma már Olaszország 9 városában 10 különböző gyártó partnerünk készíti az Imperity saját márkás termékeit cégünk előírásai alapján a legmagasabb minőségi- és szabvány rendszereknek (ISO, GMP) megfeleltetve.

Mesélj kérlek az Imperity nemzetközi hírnevéről/ismertségéről. Úgy tudom, jelenleg az export erősebb nálatok, mint a hazai forgalmazás.

Igen az export aránya nagyobb, de idén május óta jelentősen emelkedik a magyar értékesítés is köszönhetően a területi képviselők munkájának. A márka egyik alapkoncepciója a kezdetek óta, hogy magyar fejlesztésű de olasz termékeket Magyarországról exportáljunk a világ számos pontjára. Különböző kozmetikai világkiállításokra utaztunk el és állítottuk ki márkánkat. Az egyik ilyenen találkoztunk legnagyobb arab ügyfelünkkel is, akik azóta már évente 10 konténernyi arab piacra fejlesztett Imperity terméket vásárolnak tőlünk. Ez a mennyiség több, mint 1 millió darab terméket, főként hajfestéket jelent. Óriási sikernek tartom, hogy egy háborús országba, Irakba lehetőségünk nyílt 2011-ben fodrászati termékeket szállítani az ott élő embereknek. Manapság az Imperity már-már piacvezetőnek számít a térségben. Minden európai országba való szállítást sikernek tartok, de különleges öröm számunkra, hogy az Imperity például Európa mellett jelen van a Zöld-Foki Szigeteken, Marokkóban és Szingapúrban is. Jelenleg 27 országban van export partnerünk, folyamatos fejlesztések mellett ezek a piacok is fejlődnek és új országok megnyitásán is dolgozik lelkes csapatunk. Az elmúlt 2 hétben érkezett megkeresés Vietnámból, Ausztráliából sőt még az USA-ból is.

Hogyan lehetséges, hogy egy magyar cég ilyen nemzetközi ismertséget érjen el?

Szerencsére nem mi vagyunk az elsők, más magyar cégek is eljutottak már sok-sok országba termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Minden lehetséges annak, aki erősen hisz az álmaiban és tesz is értük. Ha van egy álmunk és elhisszük, hogy az valósággá válhat, akkor rendkívül sok munkával (tényleg nagyon sokkal), vasakarattal (ami akkor is tovább csinálja, amikor minden körülmény azt mutatja, hogy abba kéne hagyni) meg lehet csinálni, ezt bizonyítja cégünk sikere is. Az álom, hit és célok mellett nem győzöm hangsúlyozni a sokszor már-már emberfeletti mennyiségű munkát és kitartást. A sikernek nem titka van, hanem ára, amit kőkeményen meg kell fizetni. Elgondolni, kitalálni, megálmodni valamit csak 1%. A megvalósítás viszont 99. Egy nemzetközi szinten is sikeres céget sokszor hosszú évek, évtizedek fáradságos munkájával lehet felépíteni. Természetesen hinnünk kell abban, hogy „igen, meg tudom csinálni, el fogom tudni adni a termékem / szolgáltatásom külföldön is”. A legtöbb magyar cégvezető nem hisz ebben, pedig rengeteg nagyon jó termék és szolgáltatás termelődik Magyarországon. Nekünk magyaroknak hinnünk kellene benne, hogy meg tudjuk csinálni, utána pedig neki kéne állni és megvalósítani bármi áron. Természetesen a nemzetközi siker részesei vezető menedzsereink és lelkes szakembergárdánk is, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

Rendben, ezt mind értem. De mégis hogyan vált a kis családi vállalkozás egy 27 országba exportáló kis- és középvállalkozássá (KKV-vá)?

Álom, célok, munka, munka, munka, idő, fókusz. Számtalan buktatóval és problémával kell megküzdeni, sokszor úgy tűnik, hogy egyet megoldunk és máris másik kettő érkezik a helyére. Néha vakvágányok is bejönnek, ilyenkor tudni kell jó döntést hozni, még ha fáj is. 2012-ben volt még egy másik üzletágunk is, akkor már 52 országba szállítottunk, konténerszámra küldtük a saját fejlesztésű termékeinket Dél-Afrikába, Ausztráliába, Új-Zélandra, Dél-Koreába… Ekkora világpiaci jelenlétnek akkor még nem volt itt az ideje,

így majdnem belerokkant a cég. Be is zártuk a másik üzletágat, a fókuszt újra szűkre vettük és maradt kizárólagosan a fodrászati termékek fejlesztése. Garázscégből nemzetközi szintű KKV-vá nőni óriási kihívás, de nem lehetetlen.

Mi az Imperity cég hosszútávú célja, víziója?

Nagy álmaink és terveink vannak. Magyarországon két éven belül szeretnénk piacvezetők lenni. Óriási energiákat és eszközöket fektetünk abba, hogy az Imperity márka amolyan „hungarikum” legyen a magyar fodrászok szemében, mint például Németországban a Wella. Ott szinte minden második fodrász „Wellázik”, mi szeretnénk, ha a magyar fodrászok jelentős része magyar fejlesztésű márkával dolgozna. Az Imperity hazai célja, hogy Magyarország legolcsóbb olyan fodrászati márkája legyen, ami termékminőségben felveszi a versenyt a nagy múltú brandekkel, de az olcsó / megfizethető ár ellenére rendelkezik professzionális fodrászati szolgáltatásokkal, mint pl. oktatási- és képviseleti rendszer. Hazai szinten szeretnénk, ha minden fodrásztanuló már diákévei alatt találkozna az Imperity-vel, mint a nagy márkák melletti lehetséges kedvező alternatíva.

Nemzetköziben 5 éven belül 100 országba szeretnénk az Imperity termékeket eljuttatni, melyhez szorosan kapcsolódik egy hatalmas kihívás. A konkurens cégek anyavállalatai is az országukban építették fel nemzetközi szintű oktató csapataikat. Számunkra ez a szép kihívás magyar központtal tárulkozik elénk. Szeretnénk a magyar fodrászati szakma legkiválóbb szakembereit invitálni a „magyar csodába”, hogy felépítsük az ország legnagyobb, több, mint 100 fős olyan oktatócsapatát, akikkel képesek leszünk egy 100 országos nemzetközi disztribútorhálózat oktatási igényeit kielégíteni mind az öt kontinensen.

Hol és hogyan léphetnek kapcsolatba a magyar fodrászok az Imperity márkával? Hol találkozhatnak oktatásokkal, iratkozhatnak fel a bemutatókra?

Folyamatosan bővül mind területi képviselői, mind az oktatófodrász csapatunk. Az érdeklődő fodrászok közvetlenül kereshetnek meg minket, majd területileg illetékes képviselőnk felkeresik őket a szalonokban. Itt tudnak velünk kapcsolatba lépni. Kattints!

Székesfehérvári bemutatójukról nem sok helyen lehetett olvasni, mégis egy 300 fős rendezvény volt. Mit lehet erről tudni?

A 2017. szeptember 25-én megrendezett székesfehérvári nagybemutató az első igazi mérföldkő volt az Imperity oktatási rendszerének életében. A bemutató kezdetben 50, 100 és végül 330 főre nőtte ki magát, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel. Hittük, hogy megvalósulhat, így megtörtént a csoda, amire oly régóta vágytunk. Mind a 100 fős kamaratermet diákokkal (3 szakiskola képviseletében), mind a színháztermet bizonyítvánnyal rendelkező fodrászokkal sikerült megtöltenünk. A bemutató rohamos növekedése miatt, a rendezvényt több hetes komoly előkészület előzte meg. Négy bemutatófodrásszal és négy technikussal készültünk egy egész hétvégén keresztül, hogy a színpadon magas színvonalú frizurákat vonultathassunk fel 20 modellen, 6 órán keresztül. A színpadon különböző festési, szőkítési technikákat mutattunk be a közönségnek, melyet vágás és kontykészítési technikákkal ötvöztünk. Ugyanitt sor került a három hónapig tartó hajfestő versenyünk győztesének kihirdetésére, aki Antal Enikőt lett.

Mi lesz a következő mérföldkő az Imperity életében?

2018 tavaszán megrendezzük az Első Nemzetközi Imperity Fodrász Show-t a Bálnában 27 ország disztribútorai és 1500 fő részvételével. Erre a mega bemutatóra a jegyek korlátozottan lesznek elérhetők, január elejétől kezdjük el értékesíteni azokat.

Imperity 10 éve 10 percben

Képek: Imperity

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)