Keresés

Fekete hajból szőke hajat? Hogyan? Hajfestési technikák és megoldások

Hogyan készíts fekete hajból szőke hajat? Van rá módszer!

Sötét hajból világosat: a fodrászatban az egyik leggyakrabban elhangzó kérés, ami sokszor fejtörést okoz a mestereknek. No, nem az elkészítése miatt, hanem a hosszadalmas elkészítés miatt és főleg azért, mert a vendégek azonnali eredményt szeretnének. Most beleástuk magunkat a miértek és megoldások rengetegébe Marosvölgyi-Tóth Erika fodrász segítségével, hogy támpontot és tényleges válaszokat adjunk a változást követelőknek. Fekete hajból szőke hajat. Felkészültél?

Fekete hajból szőke: hogyan, hányféleképpen lehetséges az elkészítése?

Ahhoz, hogy fekete festett hajból világosabbat érjünk el, arra háromféle technikát szoktunk alkalmazni:

  • Reduktív kozmetikai pigment eltávolítás
  • Blancheolás (ejtsd: blansolás)
  • Melírozás

Reduktív kozmetikai pigment eltávolítás

Én személy szerint ezt az eljárást szeretem a leginkább alkalmazni. Egy olyan anyaggal dolgozom, ami peroxid és ammónia mentes, két komponensű, krém állagú termék. Nem szőkít, a hajszálban található mesterséges pigmentet távolítja el. Használat előtt összekeverem és száraz hajra viszem fel. Természetesen azokra a részekre, ahol szeretnék eredményt elérni. Ha már van a vendégnek lenövése, oda nem kell használni az anyagot. Hatóidő 20 perc. Ezután 5 perces öblítés következik és mosás. Balzsamot nem szükséges használnunk. Higgyétek el, nagyon szép, selymes a kezelés után is haj. Ezután következhet a festés. A reduktív kozmetikai pigment eltávolítást egy alkalmon belül háromszor-négyszer meg lehet ismételni. Roppant időigényes, de azt gondolom, hosszútávon mindenképp megéri. Ezt a folyamatot addig kell egymás után elvégezni, míg a sötét pigmenteket el nem távolítjuk teljesen a hajból.

Blancheolás (ejtsd: blansolás)

A szőkítéssel (szivatással, blancheolással, dekolorizálással) más a helyzet. Ugye ebben peroxid található. Egy felvilágosítás alatt maximum kétszer ismétlem meg az eljárást. Tapasztaltaim szerint, ahhoz, hogy fekete hajszínből egy sötét szőke színt érjünk el és a haj is jó minőségű maradjon, 5-6 esetleg 7 hónap is kellhet. Ez egy hosszú távú munka… A Blancheolást már biztosan sokkal többen ismeritek. Miből áll? Szőkítő por hidrogén peroxidos emulzióval összekeverve, majd ezt visszük föl a hajra. Itt is egy elég időigényes folyamatról van szó. A tapasztalom, hogy első alkalom alatt 3-5 színmélységet tudunk felvilágosítani. Ami körülbelül azt jelenti, hogy fekete hajból blacheolással egy középbarna felvilágosított hajszínt tudok kihozni úgy, hogy a haj minősége is megmaradjon.

Melírozás

Melírozást a vendég főként akkor szokott kérni, és akkor szoktam neki ajánlani, amikor a gondolat már megszületett, hogy világosabb hajat szeretne, de még nem kötelezte el magát teljesen új hajszíne mellett, bizonytalan még a világosítást illetően. Talán egyfajta próbának használja. A melírozással tudunk játszani: úgy a tincsek elhelyezésével, mint a színek kialakításával. Alkalmas lehet például egy napszítta, természetesebb hatás kialakítására, vagy akár határozott, kontúrosabb frizura készítésére is. De egy kicsit „csalni” is tudunk ezzel az eljárással. Ha egész sok hajat válogatunk ki a melírozáshoz, például a haj 80-90%-át, azzal szintén el tudjuk azt érni, hogy 3-4 színmélységgel világosabb színű frizurával távozzon a vendég.

És ha eredeti fekete hajszínből szeretne a vendég világosat?

Ha eredeti színnel van dolgunk, az egy teljesen más folyamat. Itt a színtelenítéses eljárást nem tudjuk alkalmazni, mivel az csak a mesterséges pigmenteket távolítja el a hajból. Legtöbb esetben a világosítást festéssel tudjuk megoldani. De persze vannak olyan esetek, ahol a szőkítő porhoz nyúlunk segítségért.

Nagyon sok vendég retteg a hosszadalmas vegyi folyamatoktól és attól, hogy milyen lesz a haja a kezelés után. Milyen eredményre lehet számítani?

Igen, ezek a folyamatok hosszú órákat vesznek igénybe. Ezt mindig el is mondom a vendégnek, hogy tudjon róla, ne érje váratlanul, hogy sokszor több mint három órát ül a székben. Fontosnak tartom, hogy minden esetben megbeszéljük a vendéggel azt, hogy milyen végeredményt szeretne és körülbelül mennyi időn belül szeretné azt elérni. Minél régebb óta van feketére, vagy nagyon sötét színűre festve a vendég haja, annál nehezebben lehet tőle megszabadulni. Ma már nagyon jó minőségű anyagokkal tudunk dolgozni. Többek között ammóniamentes termékekkel. De azt is tudni kell, hogy minden vegyi kezelés igénybe veszi valamilyen szinten a hajat. Ezekre azért megvannak a kezelés utáni hajápolók, amivel szépen tudjuk hidratálni a hajat. Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy az otthoni hajápolás is professzionális kell, hogy legyen egy-egy ilyen beavatkozás után. Ami azt takarja, hogy otthon igenis tessék azokat a hajápolókat használni, amit a fodrász ajánlott és akkor a várt eredmény nem marad el. 😉

A felvilágosítás több lépésben, azonnal elkészíthető, vagy több alkalom kell hozzá?

Itt is azt kell megbeszélni a vendéggel, hogy mit szeretne elérni. Ha 2-4 színmélységgel szeretné frizuráját világosabbnak látni, akkor azt el lehet érni egy alkalom alatt. Attól függetlenül még lehet, hogy egy alkalmon belül a kezelést megcsináljuk háromszor-négyszer is, de már aznap elérjük a kívánt színt. Ha 5-6-7 színmélységgel szeretné a vendégem a haját felvilágosítani, nem lehet megoldani úgy egy eljárással, hogy hosszú távú – negatív – következménye ne legyen. Én például azt nem vállalom be.

Volt olyan, akit lebeszéltél a felvilágosításról?

Igen, volt, sőt, több esetben is megtörtént már. 😉 Sokszor azért mert a haj minőségét nem találtam megfelelőnek. Ilyen esetben a hajápolásra helyezem a hangsúlyt. Illetve két nagyon régi vendégemet beszéltem még le a felvilágosításról, mert tudtam, hogy ők az otthoni hajápolásra nem szánnak majd kellő energiát. Mára ez szerencsére változott és már mindkettőnek világos, egészséges a haja.

Milyen veszélyeket rejthet magában a felvilágosítási folyamat?

Ha nem ismerem a vendéget, korábban nem én festettem a haját, szeretem (és kötelezőnek tartom) kikérdezni, mivel volt festve a haja, volt-e benne korábban melír, és ha igen, mikor. Ezek a múltbéli dolgok felvilágosítás során okozhatnak némi fejtörést. Ha blancheolással végzem a felvilágosítást, fontos megválasztani a megfelelő erősségű emulziót. Túl erős emulziónál könnyen válhat a haj dehidratálttá. De ez abban az esetben is veszély lehet, ha túl sokáig hagyom rajta a hajon a vegyszert. Fontos számolni a haj hosszúságával is. A hossz legalsó részében található ugyanis a legtöbb pigment, így azt a legnehezebb felvilágosítani. Ezt is észben kell tartani.

Sokan otthon próbálkoznak hajuk felvilágosításával. Kérlek, írj egy elrettentő példát, miért is bízzák szakemberre az „otthoni fodrászok”?

Istenem!!! Igen, még mindig vannak, akik úgy gondolják otthon „olcsóbban” megússzák a folyamatot. Elmesélem nektek a legdurvábbat, amivel találkoztam: hátközépig érő haja volt a hölgynek, aminek az utolsó 20-30 cm-re teljesen le volt égetve. Próbáltam összeszámolni, hogy hányféle szín található a hajban… Ha jól emlékszem, 13-15 szín után megálltam a számolásban. Eszméletlen „színkavalkád”, és egy teljesen szétroncsolt haj volt az otthoni „fodrászkodás” eredménye. És persze az ilyen esetek után mindig mindenki fodrászhoz fordul. Ezért hölgyeim, kérlek Titeket, hogy a hajatok szépségét és egészségét bízzátok mindig szakemberre!

Hogyha valaki mégis otthon próbálkozott és most „mocsárszínű” hajjal érkezik hozzád korrekcióra, akkor tudsz rajta segíteni?

A legtöbb esetben igen, természetesen, lehet rajta segíteni. Vagy a színtelenítéses technikát, vagy egy gyenge koktélt alkalmazok, aztán jöhet a festés.

Fekete hajból szőke: sötét haj világosítása és szőkítése

Mi az a haj koktélozása?

Szőkítőpor 3%-os emulzióval és samponnal kikeverve. Plusz én még teszek hozzá argán olajat is az ápoló hatása miatt. Így egy híg állagú anyagot kapunk, ezt viszem fel a hajra. 5-15 perc után látható a kívánt eredmény. Ezután jöhet a festés.

Több fórumon olvasni a C-vitaminos (Aszkorbinsavas) felvilágosításról. Mi erről a véleményed? Működik? Működhet? Vagy szakemberként te szigorúan tiltanád ezt a dolgot?

Igazából nem ismerem ezt a módszert, sosem próbáltam, így nem tudok róla véleményt alkotni. Talán ha valaki levezetné nekem, hogy milyen vegyi folyamat megy végbe…De első körben ezt is olyan „hozzuk ki otthon olcsóbban” szagúnak érzem. (nevet)

Extrém kérés: valaki feketéből szőkét szeretne. Mit válaszolsz rá? Mivel indoklod?

Kedvesen mosolygok!!! 😉 Bármilyen jó minőségű anyagok vannak a kezemben, nem lehet egy alkalom alatt elérni. A vendég haja nem bírná ki.

Létezik olyan szőkítő, ami nem roncsolja a hajat?

Azok a szőkítők, amik növényi alapanyagokból állnak és ammóniamentesek. Nagyon szép eredményt érek el velük és rendkívül kíméletesek.

Mikor valaki fekete hajszínt szeretne magának festetni, akkor felhívod a figyelmét a későbbiekre, hogy nehezebben lesz felvilágosítható?

Természetesen, erről mindig beszélek a vendéggel.

Mi volt nálad a legextrémebb kérés hajszínváltoztatásra? Hogyan oldattad meg?

Feketéből rózsaszínt kért a vendég. A frizura felső részét kérte a vendég rózsaszínre. Első lépésben a színtelenítést alkalmaztam, ezt az eljárást ötször (!), majd blanche technikával következett a felvilágosítás. Gyönyörű, egészséges frizurával távozott. Hasonlóan jártam el, mikor fekete-kék-szőke ombrét kért a vendég.

Ha szőke hajat szeretnél fekete hajszínből, mindenképp fordulj fodrászhoz! További cikkekért böngéssz az oldalon! :)