Keresés

Férfi hajak & barber frizurák tárháza

Modern férfi hajak és stílusok egy helyen. Inspirálódj velünk!

Bevezetés a férfi hajak világába

Itt az ideje, hogy a Fodrászinfón a férfi hajak is előtérbe kerüljenek. Manapság a férfi frizuráknak széles tárháza érhető el, amiből előszeretettel válogatnak az urak. A borbély kultúra újbóli fellángolásával ez a mozgalom pedig csak egyre tovább erősödik.

Azért, hogy a választás még könnyebb legyen, ebben az anyagban összegyűjtöttük a legmenőbb férfi hajstílusokat és inspirációkat. Épp egy ilyen összeállítást kerestél? Akkor itt az alkalom: válogass kedvedre!

A BORBÉLY KULTÚRA ÚJBÓLI TÉRNYERÉSE

Ki gondolná, hogy a férfi hajak éppen annyira változatosak, mint női társaiké? Mindez talán a borbély kultúra újbóli térnyerésének köszönhető. Bár a századelőn és azt megelőzően divatos volt a borbély mesterség, ám később a fodrászatok egyre inkább uniszex térré alakultak, amiben végül a női hajak kezdtek el dominálni.

Több tényezőnek köszönhetően napjainkban újra felkapottá vált a férfi frizurák divatossá tétele. Immáron a hajvágás a férfiak számára is egy olyan menő dologgá vált, amiről azt mondhatjuk, hogy sajátos közösségformáló ereje van – gondoljunk csak a barber shopok hangulatára!

Ezért is döntöttünk úgy, hogy további tippekkel, gondolatokkal és inspirációval növeljük a lelkesedést. Most lássuk is, hogy mi az, amit még feltétlenül tudni érdemes a férfi hajtrendekről!

A barber shopok hangulata közösségformáló erővel bír

Arcformához passzoló frizuratippek uraknak

A frizuraválasztás mindig többtényezős feladat – és bizony -, nemcsak a nők körében. Ahhoz, hogy egy trendi férfi megtalálja a számára tökéletes hajformát, szükség van egy kis önkritikára vagy ha jobban tetszik “önelemzésre”.

Persze, egy profi szakember mindig tudni fogja a dolgát, de nem árt egy kis előkészület ahhoz, hogy a fodrász– vagy borbélyszékbe ülve egy férfi vendéget se érjen csalódás.

FRIZURAFORMA KIVÁLASZTÁSÁNAK LÉPÉSEI

Mire is kell tehát odafigyelni mielőtt az urak beülnek a fodrászok székébe? Ezekre biztosan:

 • bőr árnyalata,
 • szem színe,
 • stílus (mindennapos outfit),
 • arc– és fejforma.

FÉRFI ARCFORMÁK

Az összes közül az arc- és fejforma, ami a legtöbbet jelent a választás során. Így ugyanis el lehet terelni a figyelmet az olyan vonásokról, amit az illető kevésbé szeret magán.

Ha valaki például szívesen tompítana az éles és markáns vonásain – vagy épp ellenkezőleg -, a megfelelő eszközökkel kiemelné azokat, mindkettőre lehetősége van. Össze is gyűjtöttünk néhány tippet a témakörben.

TIPPEK KEREK FÉRFI ARCFORMÁKHOZ

A kerek arc jellegzetessége, hogy amennyire széles, annyira hosszú is. A frizurával ilyenkor ajánlott optikailag megnyújtani a vonásokat, amihez tökéletes választás egy oldalt rövidebb, a fejtető részen pedig hosszabb forma. Ha lehetőséged van rá, a szakálladat is hagyd hosszabbra és biztos lesz a siker!

TIPPEK SZÖGLETES FÉRFI ARCFORMÁKHOZ

A hajstílus tekintetében a négyzet alakú (vagy szögletes) arcformához is passzol a fent hosszabb, oldalt rövidebb kialakítású frizura. Ez esetben leginkább azért, mert nagyon karakteres az áll és az állkapocs, amit könnyedén tud kompenzálni egy igényes, de nem kifejezetten rövid formavilág.

TIPPEK OVÁLIS FÉRFI ARCFORMÁKHOZ

Ovális arcformád van? Mázlista! Ezzel az adottsággal szinte mindent kipróbálhatsz. Mivel a vonásaid szimmetrikusak, gyakorlatilag nincs olyan frizuratípus, ami ne passzolna hozzád! Csupán az ízlésed és a bevállalósságod az egyetlen dolog, ami csökkentheti a lehetőségeid számát.

TIPPEK HOSSZÚKÁS FÉRFI ARCFORMÁKHOZ

A hosszúkás arc– és fejforma jellegzetességei nagy százalékban megegyeznek az oválissal, a különbség, hogy itt magasabb a homlokrész, ami pluszban megegyező szélességű az állkapoccsal.

A vizuális és optikai csalás érdekében ilyenkor remek alternatíva minden olyan frizuraelem, ami képes megtörni az arc “hosszát”. Ennek fényében szóba jöhet:

 • a férfi frufru,
 • egy erős pajesz,
 • ápolt borosta/szakáll
 • és az olyan formák, amiknél oldalt és felül megegyező hosszúságú a haj.
Frizuraválasztáskor a fej- és az arcforma a legfontosabb kiindulási pont

Napjaink legnépszerűbb férfi hajstílusai

#1 UNDERCUT

Az undercut tükörfordításban annyit jelent ‘alányírt’ és ez már önmagában jól reflektál a stílusra. Lényege, hogy az oldalsó részek nagyobb kontrasztban álljanak a fejtetőn lévő hajhosszal, a közte lévő átmenet pedig “kidolgozatlanabb” legyen. Hogy miért? A két rész közti eltérés így még menőbb és látványosabb.

#2 CROP

A croptoppal valószínűleg már találkoztál. Hatalmas divat lett, persze nem véletlenül. Látványosabb, attraktívabb és picit különlegesebb, mint egy átlagos férfi frizura.

Ez annak köszönhető, hogy bár a haj oldalt és hátul ugyanúgy rövidebb és fent hosszabb, de az átmenet már lágyabb, mint a korábban említett undercutnál. Jellemző még rá a frufruvágás, ami megspékeli a kialakított formát. Mindenképp a bevállalós uraknak ajánljuk!

#3 SLICKED BACK

Most már épp itt volt az ideje, hogy egy örök klasszikust is felemlegessünk. A slicked back, avagy a hátrafésült férfi haj már régóta velünk van, hiszen egy kifejezetten elegáns és megnyerő stílust kölcsönöz a viselőjének.

Ha erre a típusra esik a választásod, a szakemberek a haj első részein a hajtöveidet fogják megemelni, ezzel dúsabb hatást kölcsönözve a looknak. Ha kifinomultságra vágysz, mindenképp vedd számításba az egyik legnépszerűbb típusát, az Elvis Presley-s pompadourt!

Férfi hajak: undercut, crop és slicked back

#4 MAN BUN

Ha van megosztó férfi hajstílus, az a man bun, avagy a férfi konty. Ez bizony pont azt jelenti, mint amire gondolsz a szó hallatán.

A szakmában két típusát különböztetik meg a borbélyok. Az egyik, amikor a haj oldalt és felül is pont ugyanolyan hosszúságú, a másik pedig, amikor a tincsek a felső részeken hosszabbak, de a forma oldalt fel van nyírva. Végeredményben mindkét esetben egy “konty” készül, de figyelem: ezt tényleg tudni kell viselni!

#5 COMB OVER

Most szintén visszakanyarodunk egy hagyományos stílusvilághoz, ami külföldön a comb over nevet viseli. Nagyon leegyszerűsítve ez azt a formát jelenti, ami oldal van elválasztva vagy oldalra van fésülve.

Hatalmas előnye, hogy minden formához passzol, de az már más kérdés, hogy a karakterhez is fog-e?! Legyen szó rövid vagy hosszú férfi hajról, netalántán a kettő köztiről, egyedi megjelenést ad, főleg, hogyha a választék kap egy hajvágógép általi meg– és ráerősítést.

#6 BUZZ CUT

Szexinek tartod az egyhossz sérót? A buzz cut a te utad! Természetesen ez sem merül ki annyiban, hogy hajvágógép, nullás és helló – van benne egy finom és lágy átmenet is, ami egy kis játékosságot csempész a megjelenésbe. Közkedvelt hajstílus, mert nem igényel sok figyelmet, csupán rendszeres szalonba járást.

Man bun, comb over, buzz cut

#7 QUIFF

El is érkeztünk egy “keverék” műfajhoz, a quiffhez, ami a slicked back és a pompadour jegyeivel játszik, csak sokkal szabadabban! A ’80-as ’90-es években hatalmas sikernek örvendett és szerencsére napjainkban is egyre népszerűbb.

Úgy kell elképzelned, mint egy komolytalanra vett pompadourt! Ez azt jelenti, hogy oldalt vagy rövid vagy középhosszú, míg a felső részeken hátrafelé van fésülve, csupán nem olyan szigorúan: van benne egy kis élet, egy kis kócosság és egy kis rock ‘n’ roll.

#8 SPIKY

Tépett férfi haj vagy tüsis, előre/felfelé állított haj: bárhogyan is fogalmazunk, ez a spiky lesz. Onnan fogod felismerni, hogy a vágástechnika a textúrával játszik és a végeredmény egy tincses, vagány és laza look. Rövidebb, hosszabb, kettő közötti verziója mind létezik, így a szabadság is nagy benne. A slussz poén pedig, hogy nagyon könnyű jól stylingolni. Kedvet kaptál?

Quiff és spiky

Férfi hajápolás lépésről lépésre

Ha már ennyi energiát beletettél abba, hogy megtaláld magadnak a legstílusosabb formavilágot, akkor már a megfelelő férfi hajápolásról is muszáj ejtenünk néhány szót. Ne ijedj meg, egyáltalán nem lesz bonyolult!

 1. Hajmosás előtt állítsd be a vízhőmérsékletet! A túl meleg, de a túl hideg víz egyaránt negatív hatást gyakorolhat a hajadra, ezért törekedj az arany középút megtalálására!
 2. Csak a szükséges mennyiségű sampont használd! Rengetegen túlzásba esnek, hogyha samponadagolásról van szó. A professzionális termékek olyan koncentrált anyagok, amikből kifejezetten elég keveset használni!
 3. Alaposan öblítsd ki a sampont a hajadból! Ez a lépés gyakran elmarad, ami miatt a hajszálak elnehezednek és fakóbbá válnak. Azt javasoljuk, hogy amíg picit is habos víz jön le a hajadról, ne hagyd abba az öblítést! Győződj meg róla, hogy mikor végeztél, már valóban eltávolítottad a felesleges anyagmennyiséget!
 4. Használj balzsamot, kondicionálót! Szinte biztosak vagyunk abban, hogy a legtöbb alkalommal elmarad az egyéb ápolószerek használata, pedig egy jó sampon mit sem ér nélkülük. Ezek a termékek megvédik, ápolják és hidratálják a hajszerkezeted. Jó hír, hogy némelyiknek létezik hajban maradó verziója is, ami után már nincs is szükség még egy öblítésre!
Férfi hajápolás lépésről lépésre

FÉRFI HAJFORMÁZÓ TERMÉKEK

Sampon és balzsam? Van még tovább? Bizony van, de ez már tényleg a finish! A modern férfi és a divatos férfi hajak megkövetelik a tökéletes stylingot. Az erre kifejlesztett termékekkel még igényesebbé és ápoltabbá tehetők az egyes formák.

Mikor és melyiket használjam?

Vásárolj:

 • waxot, hogyha egy univerzális terméket szeretnél egyenes vagy hullámos hajhoz; és ha a minél erősebb tartás helyett a könnyed formázás a célod.
 • pasztát, hogyha szereted azokat a megoldásokat, amik nem igénylik egyéb készítmények használatát. A paszta épp ilyen, nem követeli meg más termékek alkalmazását, miközben nagyon rugalmassá varázsolja a hajkoronát.
 • hajlakkot, hogyha inkább a spray-s stylingolási alternatívákat szereted jobban. Hatékonysága és tartóssága maximális, viszont túlzásba vitt használata nem tesz jót sem a hajnak, sem a fejbőrnek – csak mértékkel!
 • zselét, hogyha imádod a vizes hatású hajat és erős tartást biztosító anyagot keresel. A zselé segítségével hosszan tartó fényes hatást tudsz elérni.

Inspirálódj magyar fodrászok munkáiból

Tévhit, hogy a férfi hajban nincs elég lehetőség. Bár igaz, hogy sok pasi biztosra megy – és ezért éveken keresztül ugyanolyan formát vágat magának -, de ez inkább a komfortról szól, mintsem a potenciál hiányáról.

Mit szólnál ahhoz, ha most mutatnánk néhány

 • cool hajtetoválást,
 • trendi hajszínváltoztatást,
 • rendhagyó, bevállalós formát?

A válogatásban kizárólag magyar munkákat találsz, amiket Fodrászinfó Pro csoportunk szakemberei alkottak. Ki tudja, még az is lehet, hogy rátalálsz az új fodrászodra! 

MODERN FÉRFI FRIZURÁK GALÉRIÁJA

Farkas Axel munkája // Szilágyi Renáta munkája
Váczi Krisztián munkája
Császár Dániel munkája // Mohácsi Jenő munkája
Szakács László munkája // Horváth Gábor munkája
Füleki Zoltán munkája // Szeverényi Dániel munkája
Szabóné Pukler Zsuzsanna munkája // Benedek Bence munkája
Glaser János munkája // Keindl Roland munkája
Debreczeniné Gere Katalin munkája // Meggyes Márk munkája
Molnár Ágnes munkája // Surovsky Sándor munkája
Tibor Albert munkája // Szilágyi Daniella munkája
Bíró Balázs Balu munkája // Pozsár Aletta munkája
Kiss Zoltán munkája // Makainé Lakatos Lilla munkája
Misányi Johanna munkája // Tukora Áron munkája
Szabóné Pukler Zsuzsanna munkája // Balla Csilla munkája
Fazekas Katalin munkája // Nagy Barbara munkája
Blezsán Attila munkája // Buti Barbara munkája
Gyöngyné Perecsi Renáta munkája // Dirner Enikő munkája
Lukovics Áron munkája // Mohácsi Jenő munkája
Kóbor Viktória munkája // Nagy Gergő munkája
Hunyadi Katalin munkája // Nagy Mirjam munkája
Benedek Bence munkája // Bartus Hajnalka munkája
Gál Anita munkája // Borbély Nikolett munkája
Kiss Ibolya munkája // Kovács Ágnes munkája
Tukora Áron munkája // Pozsár Aletta munkája

+1 ráadás: A legcukibb "férfi" hajak

Kovács Németh Kitty munkája // Lantos Szilvia munkája