Keresés

Fodrász marketing alapjai: a fodrász névjegykártya jelentősége

Mi a fodrász névjegykártya jelentősége? Lerántjuk a leplet!

Úgy tűnhet, hogy a mai világban már a papíralapú marketingeszközök a feledésbe merülnek. A 21. századi technológia segítségével, az információk egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Az apró papírnak, vagyis a névjegykártyának azonban nagyobb értéke van, mint sejtjük, ezért pár pontban összegyűjtöttük, hogy miért is fontos a fodrász névjegykártya használata, illetve mire figyeljünk oda a kivitelezése és használata során.

Miért fontos napjainkban a fodrász névjegykártya?

Léteznek olyan dolgok az üzleti életben, amelyet egy szakembernek sem szabad elfelejtenie, akkor sem, ha korunk modernsége mindazt meghaladja. A névjegykártya a marketing, és a személyes imázs fenntartása érdekében örökérvényű, és sosem megy ki a divatból. Természetesen ma már nem őrizgetjük őket évekig, hiszen az információk könnyen átkerülnek okostelefonjaink memóriájába, de a szakmai etikett szerves részét képezik oly módon, amely virtuálisan soha nem fog megvalósulni.

Három ok, amiért a névjegykártya nélkülözhetetlen a fodrászok számára is!

Fodrász névjegykártya: neked van?

1. A névjegykártyád a legfontosabb információkat tartalmazza, az első személyes kontakt alkalmával ez nem csupán egy papírdarab, sokkal inkább egy gesztus a másik felé, arról nem beszélve, hogy tartalmazza fodrász éned ars poeticáját!

2. A névjegykártya az első üzenet, amelyet közvetítesz magadról! Későbbiekben a jó névjegykártya képes előhívni a partnerkapcsolat alakulása közbeni emlékeket, egy arcot, kisugárzást, és nem utolsó sorban a szóban elhangzott, megbeszélt információkat.

3. A névjegykártya segítségével az első benyomás hitelesebbé, „szakmaibbá” válik, hiszen ellenkező esetben a másik fél hanyagságnak tekintheti a kártya hiányát. Az üzleti világban olyan hatással bír, mint szalonodban az ollókészleted, minden az alapoknál dől el.

A hiteles fodrász névjegykártya ismérvei: mit tartalmazzon, hogyan nézzen ki?

A névjegykártya ismérvei

A jól felépített névjegykártyának egyszerre vannak technikai, illetve tartalmi jellemzői, amelyeket fontos betartani a sikeresség érdekében. Ebből adódóan a legfontosabb szabály, hogy amikor a vendég kézhez kapja a papírlapot, amely meghatároz téged, legalább annyira legyen egyszerű, mint attraktív, és legalább annyira legyen informatív, mint amennyire a te személyiséged megnyilvánul az első találkozások alkalmával.

Amit a névjegykártya technikai jellemzőiről tudnod kell

A névjegykártya technikai jellemzőiről

1. A sztenderd névjegykártya mérete 9×5 cm-es. Léteznek ugyan nagyobb, és egyedibb megvalósítások – hogyha az adott szakma és személy megkívánja – azonban sok esetben jobb megtartani a már megszokottat. Ennek oka, hogy nem véletlenül ez számít általánosnak, hiszen ez az a méret, amely a pénztárca zsebeibe könnyedén elfér, illetve a névjegykártya tartók mérete is ezzel megegyező.

2. A névjegykártyán megtalálható színek száma, nem haladhatja meg a hármat! Ez alapvetően a grafikus szakma egyik alappillére, és ezen túl, a három színt is csak akkor szabad keverni, ha azok hatásukban kompatibilisek egymással. A sok szín használata túlzóvá teheti a megjelenést, illetve érdemes utána olvasni a színszimbolikának, ami szintén hatalmas benyomással bír a vendégre.

Amit a névjegykártya tartalmáról tudnod kell

Külön tartalmi szabályok vonatkoznak a céges, illetve a személyes névjegykártyák tartalmaira, azonban ez esetben az utóbbit vesszük alapul, amelyre kizárólag öt dolog kerülhet a saját logón kívül.

A névjegykártya elemei
  • név
  • cím
  • telefonszám
  • privát honlap
  • hobbi, vagy személyes üzenet (kizárólag abban az esetben, hogyha szerves részét képezi a személyiségednek)

Amit a névjegykártya kinézetéről tudnod kell

A névjegykártya kinézete

1. Ahhoz, hogy a névjegykártya elérje a célját, fontos, hogy igazodjon személyiségünkhöz, kisugárzásunkhoz. Hogyan kell, hogy ezt értelmezzük? Ha jellemünk inkább introvertált, akkor ne a legélénkebb színekkel – például pinkkel és neonzölddel – legyenek ékesítve névjegykártyáink, sokkal inkább használjunk pasztellszíneket. Ha már a kártya kinézete is ellentmondásban van az általunk képviselt értékekkel, akkor kártya ide, vagy oda, könnyen hiteltelenné válhatunk. Csak őszintén!

2. A látványnak és kinézetnek professzionalizmust kell sugallnia, éppen ezért érdemes inkább szakmában lévő grafikust megbízni az elkészítésével, minthogy a gép előtt ülve szenvedjünk a Paint-ben. A vendég pedig bizonyára tudni, és látni fogja, hogy milyen ember vagy, hiszen neki is van egy első benyomása rólad, na meg hát, fodrászként te sem ülsz le magadnak megépíteni a körmödet. Koordináljuk ugyan, de bízzunk meg a szakemberben!

3. A látvány fontossága mellett, még inkább jelentős, hogy a már felsorolt, és egyben feltüntetett információk mind megjelenjenek, illetve jól strukturáltak, és könnyen olvashatóak legyenek! Ebben az esetben is fontos szerepet játszik egy grafikus felkeresése!

A fodrász névjegykártya egyedisége

4. Készítsünk saját logót! Egy üzleti találkozó esetén számtalan névjegykártyát kaphatunk és gyűjthetünk össze, ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy ne egy fehér alapon fekete betűkkel rányomtatott nevet nyújtsunk át a potenciális partnernek/vendégnek. Ellenkezőleg: egy jól elkészített logó feldobja, emlékezetesebbé teszi a veled való emléket, és nem utolsó sorban azonosít, míg egy fehér-fekete kártya, csupán egy értéktelen fecnivé válik.

5. Mindig legyen naprakész! A tollal átjavított információk tilosak, hiszen talán a hiteltelenség csúcsa. Ne legyünk restek újat készíttetni, azonban ha mégsem elkerülhető a változtatás, kérjünk elnézést, mielőtt más kártyájára bármit ráírunk!

5+1 És ha még nem volt elég mindebből, nem szabad elfeledkeznünk a névjegykártya átadásának etikettjéről sem. Életünk minden pontján fontos a „hogyan”. Nem csak a névjegykártya kinézetével tudsz kitűnni a tömegből, sokkal inkább azzal is, ahogyan kezeled a helyzetet!

Gyűrött és szakadt névjegykártyát semmiképp se nyújtsunk át, a nekünk átadott kártyát mindenképp olvassuk el, mielőtt eltesszük, és ahogyan már említettük, felejtsük el, hogy a névjegykártya a jegyzettömbünk, a hátsó farmerzsebünk pedig nem a pénztárcánk!

Képek: Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)