Keresés

Fodrász továbbképzések jelentősége: miért fontos a szakmai megújulás? (5+1 ok)

A fodrász továbbképzések fontosságáról írtunk nektek. Te is jársz oktatásokra?

Aki a szépségápolás területét választja, annak talán nem meglepetés, hogyha azt mondjuk, hogy folyamatosan szükség van önmagunk képzésére. Elsősorban rögtön arra gondolunk, hogy milyen új technikákat, és fodrászati fortélyokat sajátíthatunk el egy-egy képzés alkalmával, és arról már el is feledkezünk, hogy milyen kapcsolati tőke és kapcsolati háló jöhet létre a továbbképzésen való részvétellel. A továbbképzéseknek talán nem is alternatívaként, sokkal inkább egy természetes dologként kéne megjelenni minden szakmában. Miben rejlik a fodrász továbbképzések jelentősége?

A továbbképzések jelentősége: miért fontos a szakmai megújulás?

Továbbképzések és a szakmai megújulás fontossága

A továbbképzés gondolata sokszor egy plusz nyűg és teher, hiszen így is van elég dolgunk, főleg ha mindeközben már nem csak saját magunkat látjuk el. Ott van a családunk, barátaink, ismerőseink, és természetesen nem utolsó sorban a már meglévő vendégkörünk. Már csak leírva is hosszasan cikáznak az ember fejében a nevek, és a hozzájuk tartozó igények, hogyan vegyem még rá magam ezek után, hogy továbbképzésekre is eljárjak?

VÁLTOZTASD MEG A NÉZŐPONTOD!

Mikor felsorolod a neveket a szükségleteikkel összefűzve, a másik oldalról közelíts: azaz vedd figyelembe, hogy ugyan önző módon, de neked milyen előnyeid származnak a továbbképzésen való részvételből és tanultakból, ugyanis igenis léteznek olyan helyzetek, amikor nem más, és nem is a vendég az első, hanem Te magad!

5+1 tény, amiért a továbbképzés és a szakmai megújulás fontos

1# TOVÁBBKÉPZÉS JELENTŐSÉGE: TECHNIKAI MEGÚJULÁS

Továbbképzések fontossága: technikai megújulás

A fodrászvilág nem csak a trendek ördögi körének a szerves része, de egyben azon szakmák egyike, amelyben mindig van mit tanulni. Lehetséges, hogy valami visszajön a divatba, de egy kicsit mindig másképpen, mint ahogyan az előtte volt. Ugyanaz, csak más technikával, ugyanaz, csak más színekkel, ugyanaz, csak más stílusban kipróbálva. Fontos, hogy ne felejtsük el önmagunk képzését, hiába van a szakmánkról papírunk… Legyen ez belső igényünk!

És fontos is, hogy részt vegyél továbbképzéseken, hiszen fodrásznak lenni megmutatja, hogy mennyire vagy képes a változásra, vagy éppenséggel mennyire ragaszkodsz konzervatív ideáidhoz. Egyszerűen lehet az ember a világ legjobb fodrásza, ha nem nyitott az új ötletekre, nem sokat és nem sokáig ér a tudása. Kicsit mindig elégedetlenkednünk kell a munkánk felett és meglátni, hogy miben van még szükségünk a fejlődésre. Emlegettük már, de jó pap és jó fodrász holtig tanul!

#2 ANYAGISMERETI TUDÁS

Továbbképzések fontossága: anyagismereti tudás

A világ legszorgalmasabb fodrásza is sokat felejt, nem beszélve a folyamatosan és újonnan megjelenő termékekről, amelyek mindig kicsit jobbak, mint a másik.

Mivel a fodrásztermékek piacán elég jelentős az innováció, és szinte pillanatok alatt találkozhatunk olyan termékekkel, amelyek több szempontból jobbak lehetnek vendégeinknek, fontos, hogy utánajárjunk és merjünk váltani. Gyakorlatilag ennek táptalaját biztosítják a különböző továbbképzések, amelyek általában bizonyos szempontból specifikusak, tehát kiválaszthatjuk a számunkra tökéleteset, és válaszokat kaphatunk az ismeretlenre. A vendégkörünkben ezzel nem csak a bizalmat építjük, de hitelességünk “i” betűjére is feltesszük a pontot, tudatosabb szakmabelivé válunk, piacképességünk pedig a tetőfokára hág! A csúcson sem kell abbahagyni!

#3 VENDÉGKÖR FELFRISSÍTÉSE

Továbbképzések fontossága: vendégkör felfrissítése

Mielőtt egy vendég a fodrásza mellett dönt – anélkül, hogy ismerné az illetőt, – biztos, hogy utánanéz, hogy kire bízza újdonsült frizuráját. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy ki és hány darab papírral rendelkezik, sokkal inkább azt, hogy melyik szakemberről lehet tudni, hogy folyamatos pörgésben van, és tesz azért, hogy mindig jobb és jobb legyen. Mindenki számára érzékeny pont a saját frizurája, és a mérlegelésben, majd a végleges döntésben jelentős szerepet játszik maga a tudat, hogy a másik a szakmájában képes a folyamatos megújulásra. Ezzel a hozzáállással fodrászként rengeteg új vendéget, míg vendégként egy mindig up to date szakembert nyerhetünk!

#4 ANYAGI FELLENDÜLÉS

Továbbképzések fontossága: anyagi fellendülés

Talán nem kell hosszasan magyarázni, hogy a vendégkör felfrissítésével egyenesen arányosan a pénztárcád térfogata is megnövekszik. Ennek több oka is lehet, hiszen minél több embernek tudomása van rólad, annál nagyobb az esélye annak, hogy ő is ajánlani fog barátainak és ismerőseinek, továbbá pedig az új kollekciók mindig költségesebbek, mint a már meglévők. A továbbképzések jelentőségének tanulságakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy annál elszomorítóbb érzés nem sok van az ember életében, amikor megálmodja és kitalálja élete frizuráját, majd a jól megszokott és kedvenc fodrásza nem tudja kivitelezni, ugyanis a technikai része annyira új, hogy nem meri bevállalni. Ezzel ellentétben a továbbképzéseken való részvétellel elkerülhetjük a hasonló kellemetlen szituációkat, mi több, ha éppen más embernek a fodrásza ebbe a hibába esik, mi lehetünk azok a szerencsések, akik megnyerik ezt a típusú vendéget. Valószínűleg utána hozzád fog visszajárni. Több képzés, több pénz!

#5 KAPCSOLATI TŐKE

Továbbképzések fontossága: kapcsolati tőke

A továbbképzéseknek a varázsa nem kizárólag csak a rengeteg újdonságból adódik, hanem az új emberekből is. Persze, érezhetjük úgy, hogy „na, itt van a konkurencia legjava”, de fodrászok vagyunk, családként tekintünk egymásra, hiszen erre a szakmára mindenkor igény lesz, ahhoz meg vagyunk elegen ebben a világban, hogy valaki továbbra is minket válasszon egy másik helyett. Nem beszélve arról, hogy az életünkben megjelenő újabb emberek sok esetben egy nagyon eredményes kapcsolati tőkét jelentenek, amellyel a kapcsolati hálónk kiszélesedik, kollaborációink száma megnövekedik, vállalkozásunk pedig fellendül!

5+1 ÖNMAGUNK MEGÚJÍTÁSA

Továbbképzések fontossága: önmagunk megújítása

Bizonyára sokszor érzed úgy fodrászként, hogy a sarki kisboltba is felüdülés kiugrani, vagy éppen egy másik téren elszívni a cigarettád, mert minden napodnak ugyanaz a nyolc fal ad keretet, a szalonodé és az otthonodé. Még ha oda is vagy és rajongsz is a szakmád minden egyes pillanatáért, akkor is könnyen érezheted magad levertnek, amiért semmilyen új impulzus nem ér. Egy továbbképzésen való részvétel kiszakít a mókuskerékből, és te kerülsz a középpontba! Arról nem beszélve, hogyha bevállalósabb vagy és egy külföldi képzésen veszel részt, még világot is látsz! Egy nap, amelyben önző módon kiélheted szakmai vágyaid, és az új közeg atmoszféráját! Ne felejtsd el önmagad sem, akkor sem, ha a közjó szolgálatában állsz!

Képek: Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)