Keresés

Fodrászat a fesztiválokon - interjú Bubrik Mártonnal

A fodrászat a fesztiválokon is nagyon fontos. Bubrik Mártont kérdeztük.

Jobbnál jobb fesztiválokon sok fellépőn láthatunk szép frizurákat. Sokunkban talán fel is merülhet a kérdés, hogy mikor, hogyan és ki által készülnek ezek. A fesztivál- és koncertfodrászatról Bubrik Mártont kérdeztük, aki igen csak jártas a témában, hiszen olyan zenekarokkal dolgozik együtt, mint a Valmar vagy a Halott Pénz, de ő a STRAND fesztivál fodrásza is. Bubrik Mártonnal beszélgettünk!

Hogyan kerültél a fodrász pályára?

16 éve kezdtem a szakmában dolgozni, de már gyermekkoromban fodrász szerettem volna lenni. A szüleim ennek nem annyira örültek, azt a feltételt szabták, hogy ha felvesznek egy államilag támogatott egyetemi képzésre, akkor halaszthatok egy évet és kitanulhatom a fodrászatot. Ez így is történt, de az egyetemet már nem kezdtem el a halasztás után. Egyébként gazdálkodás és menedzsmentet tanultam volna, de az nem lett volna önazonos.

Hogyan helyezkedtél el a színpadok mellett? Kb. hány százalékát teszi ki a munkádnak ez?

A gyermekeim születése előtt a televíziónál dolgoztam és részt vettem reklámfilmek készítésében is. Akkoriban ez az arány fele-fele volt. Azonban miután apuka lettem, búcsút kellett mondanom a tévének, hiszen az leginkább hétvégi munka volt. Onnantól kezdve az arány javult, koncerten ma már csak azokkal dolgozom, akik egyébként is hozzám járnak a szalonba. Ez körülbelül a munkám negyedét jelenti.

Egyébként az ilyen vendégek egy részével már jóval korábbi az ismerettség: a Halott Pénzes fiúk közül Márk és Dávid részt vettek a Redbull Pilvaker produkcióban, amelynek már az első alkalomtól kezdve én voltam a fodrásza. A koncert előtt igazításra érkeztek, aztán Dávid elkérte a számomat és azóta is hozzám jár. Ez aztán azt hozta magával, hogy időnként velük tartok a nagyobb koncertekre, turnékra és az egész zenekarnak én vágom a haját.

Milyen akadályok lehetnek egy ilyen koncert- vagy fesztiválhelyszínen egy fodrász számára?

Aki dolgozott már szalonon kívül, az tudja, hogy teljesen más egy fotózáshoz frizurát készíteni, esetleg egy reklámfilmhez, de a koncertkörnyezet is nagyban különbözik mindentől. A koncert előtti fodrászkodás legnagyobb akadálya az idő szűke. Minden nagykoncert előtt van egy hangbeállás, ami általában elhúzódik, és kb. két órám marad arra, hogy elkészítsem a zenekar haját. Ez pedig egy nagyobb létszámú zenekar esetében sajnos nem mindig kivitelezhető. Kiváltképp, ha esetleg a turnébusz később ér a helyszínre és borul az egész program.

Fotózásokon ráadásul lehetőség van javításra, de koncerten nem. Ott jobban oda kell figyelnem mindenre. Szerencsére a Barber Depo és a Schwarzkopf Professional támogat, így fantasztikus eszközöket és termékeket használhatok. A színpadok esetében a lakkok és waxok a legfontosabbak.

Mennyire nagy volumenű hajvágásokról van szó? Mik az igények egy koncert előtt?

A fiúk szeretik, ha frissen van vágva a hajuk. Fodrászként pedig mindegy, hogy millimétereket kell vágni vagy több centit, kb. ugyanannyi időről van szó. Természetesen, ha két koncert között csak néhány nap telik el, akkor nincs szükség újabb vágásra, de kéthetente mindenképpen. Ilyenkor általában a zenekarral tartok a koncertre.

Az időjárás és a helyszíni körülmények mennyire befolyásolják a munkádat?

Általában a backstage-ben zajlik a hajvágás, ami jobb esetben egy viszonylag jól felszerelt épület. Fesztiválokon nem mindig van így. Legutóbb például a STRAND fesztivál backstage-ben dolgoztam, ami tulajdonképpen egy épített sátor. Légkondicionálás természetesen nincs, én azonban kaptam ventilátorokat, ami némileg segített. Ebben az esetben inkább az volt a baj, hogy sötétedés után a fényviszonyok is rosszak voltak, ezért vinnem kellett magammal világítást.

Hogyan tudsz ezekre a körülményekre felkészülni?

Általában nálam vannak a LED-körök, amik segítenek, ha világítási probléma van. A bútorok nem jelentenek problémát, mert mindenki kibírja azt a kis időt, még ha kényelmetlen is, de a lámpák nagyon fontosak. Szerencsére egyre kevesebb helyen kell használni őket, a legtöbb helyszín már jól felszerelt.

Előfordulnak S.O.S esetek, amikor valaki az utolsó pillanatban esik be egy hajvágásra vagy éppen valamit javítani kell a haján a kezdés előtt pár perccel?

A fesztiválokon szerencsére fantasztikus szervezőkkel dolgozom, akik megadják nekem a kontaktlistát, így mindenkivel tudok egyeztetni néhány nappal előre. Természetesen itt is előfordulnak nagy csúszások, amikor három hajat kéne levágnom negyven perc alatt. Ilyenkor valakinek muszáj nemet mondanom, ők pedig eldöntik, hogy kinek fontosabb éppen a hajvágás.

Milyen reakciók érkeznek erre zenészkörökben?

Természetesen ez tud konfliktusforrás lenni. Fontos a kölcsönös megértés: én is megértem, hogy nem szándékosan késtek, de nekik is tudniuk kell, hogy mi az, amit már nem vállalok be. Szerencsére a zenészek ilyen téren aránylag lazák. A színészekkel már nehezebb. Érdekes módon nem tudok megnevezni sem korosztályt, sem nemet. Az egész emberfüggő. De fodrászként ez óriási kihívás: nekik is elégedetten kell felállniuk, de muszáj, hogy én is élvezzem a munkát.

Ugyanakkor azt is tudatosítanom kellett magamban, hogy nem tehetek különbséget köztük és bármely másik vendégem között, nem kezelhetem őket másképp. Ha a szalonba jelentkezik be hozzám egy híres ember, de tele a naptáram, neki is nemet mondok.

Mennyire családbarát a fesztiválfodrászat? 

A fesztiválok nagyrészt szezonálisak. Természetesen vannak koncertek év közben is, de azok elszórtabbak. Amikor fesztivál van, akkor „leköltözöm” pár napra a zenekarral, ilyen értelemben nem családbarát. A gyermekeimnek azonban már vannak kedvenc zenekaraik és ha van egy nagyobb koncert, előfordul, hogy velem jönnek és megnézzük a koncertet. Ha így nézzük, akkor nagyon családbarát.

Képek: Farkas Dominik

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)