Keresés

A fodrászat egy életre szóló szakma

A fodrászat egy életre szóló szakma. Újabb interjúval érkeztünk!

Gyökeres Péter, azaz Pyé Rasin fodrász nevével és munkáival már többször találkozhattunk, éppen itt volt az ideje, hogy interjút készítsünk vele. Péter nem régen nyitotta meg első saját fodrász üzletét, amire nagyon büszke, így a beszélgetés ívében nagyrészt a szalonját érintettük. Ha nem is ismered, gondolatai biztosan inspirálóan hatnak majd rád.

A fodrászat egy életre szóló szakma – interjú Pyé Rasinnal

Miért döntöttél úgy, hogy fodrász leszel?

Életemben mindig nagyon fontos szerepet játszott a kreativitás. Sok mindenben megláttam a változást, az azzal járó utat, a folyamatot. Fodrász felmenőkkel ugyan nem rendelkezem, de a fodrászat gyerekkorom óta ott volt a környezetemben. Haveroknak mindig én vágtam a haját és a mamám is mindig engem kért meg, hogy fessem be a lenövését. Aztán húgomnak és magamnak is mindig tudtam alkotni valami “csodát” az otthon talált hajfestékekből… Szerettem volna egy olyan szakmát, amiben kiélhetem magam, amiben a változás és az egyensúly is jelen van. Megtaláltam számításaimat a fodrászatban.

Ki volt a mestered? Mi az a filozófia, amit tőle tanultál?

A szakma alapjait Fábián Andrea fodrászmestertől sajátítottam el. Nagy szerepet játszott az életemben, megtanított arra, hogy a fodrászatot ne munkának fogjam fel. A másik személy Milos Miskovic, akinek minden továbbit köszönhetek. A vele töltött évek megtanítottak a precíz munkavégzésre, a technikák elsajátítására, a vendégekkel való kapcsolattartásra. “Munka, Rend és Fegyelem.” – a legfontosabb mondat, amit Milostól magammal hoztam és beépítettem a saját kis környezetemben, szalonomban, életemben.

A fodrászat egy életre szóló szakma: Pyé Rasin munka közben

Hogyan ívelt szakmai pályád?

A végzettség megszerzése előtt már sikerült elhelyezkednem egy 12. kerületi szalonban, ahol elkezdtem érezni saját bőrömön a pozitív és bizony a negatív hatásait is a szakmának. Itt kezdtem el megtanulni, hogy a vendégeket minden értelemben „kezelni kell”. Meg kell érteni és meg kell értetni velük dolgokat. A vizsga után kerültem Miloshoz, majd egy 13. kerületi szalonba. Több éven keresztül három munkahelyem volt. Igyekeztem vendégeket szerezni, minél többet képezni magam, otthon babafejen gyakorolni, lexikálisan is utána járni a dolgoknak.

Versenyeztél is?

Igen, de csak fotópályázatokon indultam, többnyire férfi kategóriában. Volt, hogy bejutottam a legjobb négy közé, ám az utolsó versenyem nagyon rossz tapasztalattal gazdagított. Ezt követően döntöttem úgy, hogy még jobban képzem magam, hogy még biztosabb legyek magamban és tudjam hova van értelme benevezni és hova nem.

A fodrászat egy életre szóló szakma: Pyé Rasin munkája

Miért költöztél saját üzletbe?

A saját üzlet már a legelső pillanatban is egy cél volt az életemben. Ahogy teltek az évek, sokasodtak a vendégek és kirajzolódott bennem, mit is szeretnék. Szerettem volna egy saját hangulatú szalont kialakítani, szerettem volna a saját szabályaim szerint működni, élni, érezni és átélni a vállalkozás minden velejáróját. Nekem mindig is fontos volt a nyugodt, tiszta, családias légkör és hogy olyan emberekkel vegyem körbe magam, akik pozitív energiát sugároznak magukból.

Szalonod dizájnját mi inspirálta?

Nagyon fontos szerepet játszottak a színek, a letisztult környezet. Saját stílusomat vittem bele és így alakítottam ki ezt a helyet. Úgy gondolkodtam, mint egy vendég, aki hazajön minden egyes időpontjára, leül a székbe, vesz egy nagy levegőt és a napi, heti fáradalmakat az ajtón kívül hagyja. A buddhizmus már egy ideje erősen foglalkoztat, ez is jelen van nálunk: mindennek megvan a maga helye.

Megszoktad már a saját szalonod?

Az elején nagyon nehéz volt. Érdekes, de nem fogtam fel, hogy ez az enyém. Lassan másfél éve nyitottam meg és minden úgy működik, ahogyan azt terveztem. Lett egy csodálatos kolléganőm Újházi Évi személyében, akinek nagyon sokat köszönhetek a mindennapokban.

A rendszer teljesen kialakult nálunk, így nem volt nehéz megszokni egy idő után.

Mit ad számodra a fodrászszakma?

Folyamatos fejlődést, elhivatottságot, egy nagy szerelmet és az alázat állandó tanulását.

Amikor az ember úgy kel fel, hogy nem dolgozni megy be, hanem örömét leli a változtatásban, akkor megérkezett, jó helyen van az életben. Ezek azok a dolgok, amik a munkát hobbivá varázsolják. A továbbképzések mellett a mi munkánk egyáltalán nem tud monotonná válni. Mindig egyre több és több ingerencia éri az embert. Mindig többet és többet akar tudni. Ez több mint egy hobbi, ez több mint egy kapcsolat, ez egy szakma.

Mik a jövőbeni terveid?

Fejlődés minden téren, minden szinten. Sok-sok terv, cél van előttem, előttünk, de ezeket nem szabad elkiabálni. 🙂

A fodrászat egy szakma: interjú Pyé Rasinnal

Hogyan és hol képzed magad?

Jelenleg a Schwarzkopf Professional ASK Akadémia képzéseire járok, ami nem csak tudásban, de feelingben is megadja azt, amire vágyik az ember. Emellett nagyon sok videót nézek napi szinten hajvágásokról, hajfestésekről, melír technikákról. Ezt a sok kis gyurmadarabot állítom össze a mindennapokra.

Sokat utazol: az utazás kikapcsol, inspirál téged? Munkádra milyen hatással van?

Relatív a sok. Utaznék sokkal többet is, ha lenne rá időm! Minden utazáskor egy kis időre magam mögött hagyom az otthont. Kell az agynak és léleknek is a “rehabilitáció” 🙂 Ilyenkor a sok-sok új élmény, a látvány, az ízek, az emberek maximális feltöltődést tudnak biztosítani. Hát még egy kandírozott skorpió… 🙂

Szerintem fontos, hogy kilépjünk a mindennapokból és élményeket gyűjtsünk. Legyen ez távoli, közeli. Legyen ez egy kis weekend-house vagy egy 14 órás repülőút után megérkezni a Paradicsomba. Persze ilyenkor is mindig megállok egy fodrászüzlet mellett es bekukkantok, figyelek. 🙂 Ázsia nagy kedvencem, de sok helyre szeretnék még eljutni, nagy terveim vannak.

Képek: Pyé Rasin Hair Salon