Keresés

Frizura és paróka, a hatalom jelképei - 3+1 történelmi frizura

Frizura és paróka: a történelem során nem csupán divatot, de hatalmat is jelképeztek.

Ma már a frizura és paróka a divat és az önkifejezés eszközei. Korábban azonban bizonyos frizurák vagy a paróka viselése a hatalmat, társadalmi státuszt, foglalkozást is szimbolizálta. Talán mindenkinek eszébe jut a világtörténelem egy-egy elhíresült frizurája, legyen szó akár a brit királyi családról, esetleg Hitlerről.

Ha a parókára gondolunk, talán barokk zeneszerzők, bírák és ügyvédek jutnak eszünkbe. Ennek is megvan a maga oka. Ezesetben a paróka a foglalkozással együtt járó státuszt szimbolizálta. De lássuk most ezeket részletesen:

Paróka

A paróka eredete az ókori Egyiptomba és Rómába vezethető vissza. Ekkoriban férfiak és nők egyaránt hordtak parókát, amely főleg emberi hajból, lósörényből és jakszőrből készült és méhviasszal ragasztották a fejhez. Ez ma már bizarrnak tűnhet, de akkoriban ez a szépség jelének számított. Ezért viselt például parókát Nefertiti fáraónő és Kleopátra is.

A paróka divatossá válása a 16. században kezdődött I. Erzsébet angol királynővel, aki gyűjtötte a parókákat. Gyűjteménye a nyolcvan darabot is elérte. Eszünkbe juthat a Napkirály XIV. Lajos is, aki szintén örömmel viselt parókákat. Később aztán arisztokraták, színészek is viseltek parókákat, és mivel egyre drágábbá váltak, a gazdagság, a társadalmi státusz szimbólumaivá váltak (egy bírói paróka manapság is átszámítva kb. 1 millió forint). A francia kormány ún. parókaadót is bevezetett, az angolszász bíróságokon pedig még ma is viselnek parókákat a jogászi hivatás fontosságát hangsúlyozva.

XIV. Lajos, a Napkirály

Frizura

A parókákon túl a viktoriánus korban a hölgyeknél a hosszú haj is státuszszimbólumnak számított. Akadt olyan nő, aki egész életében nem vágta le a haját:

Viktoriánus frizura

Akadnak olyan történelmi frizurák is, amelyek aztán a maguk módján divatot is teremtettek. Ilyen például Hitler haja is, amely szépen beköltözött a barber kultúrába is és a ma is közkedvelt frizurák egyike.

Ma már státuszszimbólum helyett a frizura „csupán” az önkifejezést szolgálja, de Hitleren kívül is akadnak olyan történelmi személyek, akikre a frizurájuk nyomán (is) emlékszünk. Elég csak a brit királyi udvarra vagy a politkára gondolnunk.

  • II. Erzsébet királynő
  • Diana hercegné
  • Margaret Thatcher miniszterelnök

Frizura és paróka – filmek vs. valóság

A frizura és paróka ilyesfajta ábrázolása Hollywoodban is közkedvelt, sok filmben és sorozatban megjelenik. Íme, néhány frizura a valóságban és a filmvásznon, amelyek kitűnően példázzák a frizura és paróka fontosságát a hatalom szempontjából.

#1 Sarolta királyné

Sarolta királyné portréja és a Bridgerton sorozatbéli ábrázolása

#2 Hitler

Adolf Hitler portréja és karaktere A bukás - Hitler utolsó napjai c. filmben

#3 Margaret Thatcher

Margaret Thatcher portréja és Meryl Streep, amint megformálja őt a Vaslady c. filmben

#3+1 II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet és Imelda Staunton a Korona című sorozatban

Felhasznált források: Style, Ritkán látható történelem, Ridikül, Dívány, Trendmanó

Képek: Femina, Ritkán látható történelem, Elle, Life, Cinemaholic, Dívány, Marie Claire

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)