Keresés

A paróka felhasználási módjai: önbizalomnövelés és divatvilág

A paróka önbizalomnövelő lehetőségeiről, fajtáiról és hátteréről olvashatsz!

Az állandó technikai és technológiai fejlődés az élet minden területén változásokat hoz magával. Ennek köszönhetjük azt is, hogy kopaszodás és nagyobb hajveszteség esetén ma már senkinek nem kell kétségbe esnie, mert a problémák orvoslására számos megoldás létezik. Bár a legtöbben jelenleg a hajbeültetést tartják a legnépszerűbb lehetőségnek, de jó ha tudjuk, hogy a parókáknak is több típusa létezik. Utóbbiak az életminőség és a kedélyállapot növelése mellett, egy másik aspektusból is fontos eszköznek számítanak: mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a paróka fajtáiról és hátteréről!

A paróka jelentősége akkor és most

Könnyen azt gondolhatnánk, hogy a parókaviselet a megjelenés miatt vált népszerűvé. Ez így is van, csak nem abból a szempontból, mint ami elsőre az eszünkbe jut. Kiindulva abból, hogy napjainkban a legtöbben akkor igényelnek póthajat, parókát vagy hajbeültetést, amikor egy krónikus betegség vagy egy örökölt genetikai hajlam miatt a hajállomány egésze vagy nagy része elvész, szinte elképzelhetetlen, hogy a történelem során megismert parókadivat javarészt a trendek követése miatt lett közismert.

Csak hogy értsd mire gondolunk, az elején kezdjük a sort. Például már az ókori Rómában is a szőke haj számított a legszexibb árnyalatnak, ezért gyakori volt, hogy például a hölgyek germán nők hajából készítettek parókát maguknak. Csupán azért, hogy minél jobban nézzenek ki. Mintegy 1000 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy valóban a kopaszodás elrejtése is szemponttá váljon.

Fun fact: a kora újkori Európában a paróka használata a híres Napkirály (XIV. Lajos) uralkodása alatt terjedt el.

Árait tekintve, a paróka mindig egy nagyobb beruházásnak számított, egy átlagos darab is annyiba került, mint egy akkori közember egy heti fizetése. Minél nagyobb hype volt körülötte, annál drágább lett – a 17. században például Párizsban gyakorivá is váltak a parókalopások. Végül a 18. század végén – a francia forradalom bekövetkeztével –, a paróka népszerűsége hanyatlásnak indult. Ennek elsősorban a britek által bevezetett rizsporadó volt az oka, hiszen a rizsport használták a parókák kifehérítéséhez.

A kora újkori Európában XIV. Lajosnak köszönhetően terjedt el a paróka az arisztrokrácia körében

Önbizalomnövelés és divatvilág

A mai modern hajpótlásokkal valóban mindenki visszakaphatja a természetes megjelenését, de anyagi szempontból sajnos nem mindenki teheti meg, hogy beruházzon egy ilyen szolgáltatásra. Még ha ár-érték arányban azt is mondhatjuk, hogy hosszú távú befektetésként “megéri”, ettől még senkinek nem lesz több spórolt pénze. Persze, nem kell elkeseredni, hiszen ma már a szintetikus parókák mellett a természetes verziók is megjelentek, amik képesek ugyanolyan naturális megjelenést biztosítani.

A PARÓKA MINT ÖNBIZALOMNÖVELŐ ESZKÖZ

A személyes igényeket figyelembe véve is azt mondhatjuk, hogy ma már mindenki számára létezik egy funkciójában és esztétikumában megfelelő paróka. A kiválasztásakor persze figyelembe kell venni, hogy milyen céllal használnánk. A legtöbben általában az önbizalmukat szeretnék visszanyerni egy kemoterápiás kezelés vagy az alopecia okozta hajhullás alatt. Ilyenkor a paróka szintetikus vagy természetes típusa közül is lehet választani. Előbbi csak annyiban tud szembeszállni versenytársával, hogy olcsóbb, de alapvetően mindenki jobban jár, ha egy természetes paróka mellett dönt.

Egyértelmű, hogy minősége miatt ugyanolyan ápolást igényel, mint bármelyik másik haj – a mosást, szárítást, kondicionálást – senki nem ússza meg ebben az esetben sem. Viszont cserébe mindenki visszanyerheti vele az önbizalmát, újra teljes értékű nőként és férfiként érezheti magát a bőrében.

Na de hogy kapcsolódik mindehhez Tyler Johnston, a Schwarzkopf Professional egyik nemzetközi nagykövete?

Tyler Johnston, a Schwarzkopf Professional egyik nemzetközi nagykövete megalkotta első paróka kollekcióját

A PARÓKA MINT MŰVÉSZI KIFEJEZŐESZKÖZ

Ha már eddig is figyelmesen görgetted a cikket (megfigyelted a borítóképet, figyelmesen olvastad a bevezető sorokat), akkor már sejthetted, hogy a paróka témakörét nem csak egy klasszikus értelmezésben fogjuk megközelíteni. Nem bizony, hiszen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a session stylistok életében a parókakészítés egy kiemelkedő alkotási folyamat. Egy meghatározó darab nem csak trendet tud teremteni, de ikonikus karaktereket is alkothat, gondolj csak például Amy Winehouse-ra és a világszerte ismertté vált méhkasparókájára!

Egy parókával tehát egy stylist képes kifejezni saját művészetét, amit most Tyler Johnston, a Schwarzkopf Professional nemzetközi nagykövetének új kollekciójával be is bizonyítunk neked. “Állandóan az élet legkülönbözőbb aspektusaiból merítek ihletet; a szubkultúráktól az utcai viseletekig, és mindenből, ami a kettő között van. Session stylistként a parókák nagy szerepet játszanak a munkásságomban, ezért szerettem volna különböző értelmezésben, de egy saját kollekcióban életre kelteni őket.” – fogalmazta meg az alkotó.

PARÓKA KOLLEKCIÓ MŰVÉSZI SZEMMEL

Mutatjuk Tyler Johnston munkáit:

Tyler Johnston Wigs Collection kreditek: