Keresés

Fróna Sándor: "Nem próbálom egyedül irányítani az üzletet!"

A fodrász válaszolban Fróna Sándor volt beszélgetőpartnerünk!

Fróna Sándor neve a Nothing But Hair kapcsán lehet ismerős, illetve a csapat által megalkotott extravagáns, alternatív kollekciók nyomán. Sanyi és csapata tavaly Az Év Felfedezettje címet is elnyerte a Budapest Hair Show-n. Most igyekeztünk többet megtudni pályájáról, a kollekciókról, a Nothing But Hair-ről és jelenlegi terveiről!

1. Hogyan kezdődött a pályád?

Nem készültem fodrásznak, az általános iskola elvégzése után építész pályán gondolkoztam. Mivel a tanulmányom ehhez nem volt elég, szülői javaslatra megpróbálkoztam a fodrászattal, mert a kézügyességem jó volt. Egy elmélet szerint édesanyám fodrász szeretett volna lenni, így a dédelgetett álmát velem valósíttatta meg.

A szakmáról akkoriban semmilyen elképzelésem nem volt. Még akkor sem akartam fodrász lenni, amikor elkezdtem az iskolát. Én még a két év elmélet két év gyakorlat rendszerben tanultam. Azt gondoltam, hogy az elméleti időszak alatt jól tanulok és átmegyek egy gimnáziumba, majd egyetemet végzek. Ez persze nem valósult meg, mert nagyon lusta diáknak bizonyultam.

Így tehát elkezdtem a fodrászgyakorlatot is, amely alatt még mindig nem szerettem volna fodrász lenni. Valamikor ebben az időszakban változott ez meg nagyon lassan. Talán az első gyakorlati év után kezdtem élvezni a szakma szépségeit.

2. Sok versenyen is részt vettél. Ez már a gyakorlati évek alatt elkezdődött?

Igen, a korai évek alatt részt vettem a Szabolcs Kupán, ez volt az első versenyem. Érkezett egy felkérés a debreceni fodrásziskolából is, ahol egy bemutatót tartottunk. A szakiskolás évek után a versenyszellem hol fellángolt, hol alábbhagyott. Manapság már nem követem a versenyeket. Nem érzem azt, hogy lenne bennem bármi kreatív dolog, amit kiadnék magamból.

3. Ha már kreativitás: számos kollekció fűződik a nevedhez. Mesélj ezekről egy kicsit!

Amikor megnyitottam a saját szalonomat és elkezdtem építeni a Nothing But Hair brandet, akkor szerettem volna a nagy szalonok hagyományát folytatni. Ezek a szalonok rendszeresen készítettek kollekciókat, amik kifejezték az adott szalonbrand vízióját a szakmáról és a hajról. Ezt szerettem volna folytatni a Nothing But Hair csapatával.

Dolgoztam külföldön is, ahol szintén azt láttam, hogy a neves fodrászüzletek saját kollekciókat készítettek. Én is meg szerettem volna mutatni, hogy mik az elképzeléseink. Mivel a vendégeink alternatív szalonként ismertek bennünket, így ezt a vonalat mindenképp bele szerettük volna vinni minden kollekcióba.

4. Az alternatív vonal mennyire összeegyeztethető a szalonmunkával?

Teljes mértékben! Sőt, szerencsések vagyunk, mert nagyon sok vendégünk már azzal jön hozzánk, hogy valami újat szeretne és ki szeretné fejezni önmagát a frizurájával. Az önkifejezésnek nagyon fontos eleme lett a frizura, nem csupán az öltözködés, ez pedig nagyon jó. A szakma manapság nagyon a festés irányába ment el, főleg a szabadkezes melírtechnikák felé. Ez nagyon jó és szükség van rá, azonban hozzánk rendszeresen jönnek olyan vendégek, akik örülnek, hogy mi valami mást képviselünk.

5. Sok helyről viszont azt hallom, hogy a vendégek nehezen lépnek ki a komfortzónájukból. Ezt hogy látod?

Minket megtalálnak azok a vendégek, akik újdonságra vágynak, sőt erre építettük fel a brandet. Ez tudatos döntés volt, szerettünk volna olyan vendégeket vonzani, akik ki mernek lépni a komfortzónából. Természetesen sok vendégem van, akik klasszikus hajakat viselnek, én is rengeteg melírt és balayage-t készítek. Én 38 éves vagyok, a vendégeim nagy része is ebből a korosztályból kerül ki. Náluk már nem annyira divatosak az alternatív hajak. A kollégáim azonban fiatalok és hozzájuk rengeteg újdonságra vágyó fiatal vendég érkezik.

6. Vannak több éve veled dolgozó kollégáid. Hogyan tudod összetartani a csapatodat?

Manapság nehéz jó csapatot találni és nehéz megtartani az embereket. Én vagyok a szalontulajdonos, de próbálom ezt nem éreztetni a kollégáimmal. Bár mindenki vállalkozóként dolgozik, de mindenki a Nothing But Hair egységét alkotja. Próbálom a munkatársaimat egyenrangú partnerként kezelni. Bár a végső döntéseket én hozom meg, de előtte mindent alaposan megbeszélünk és meghallgatom mindenki véleményét.

Azt gondolom, a kulcs abban van, hogy nem próbálom egyedül irányítani az üzletet. A vendégeink akkor lesznek elégedettek, ha a dolgozók is elégedettek a munkakörülményeikkel és a miliővel. Számomra többet számít a dolgozók kényelme, mint a vendégeké, mert az előbbinek egyenes következménye az utóbbi.

7. Elköteleződtél a pályád során bármilyen márka mellett a Nothing But Hair-en túl?

Természetesen voltak korábbi márkaegyüttműködéseink. Oktattam néhányszor a Wella színeiben, részt vettem a Circle-ben Buzássy Steven-nel, dolgoztunk Lakméval és Davines-szel is. Időközben rájöttem, hogy minden márkának vannak gyengébb és erősebb termékei, mára teljesen márkafüggetlen szalon lettünk.

Egyetlen kritériumot tartunk szem előtt: csak vegán és fenntartható cégek termékeit használjuk. Vannak vegán és vegetáriánus kollégáim, ezen kívül pedig azt gondolom, hogy elkerülhetetlen lépés a fenntarthatóság felé közelítés. Nagyon örülök, hogy már elérhetők olyan márkák, amelyek ezt előtérbe helyezik. Jelenleg visszatértünk a Lakméhoz, a Davines-hez és egy éve használjuk az Eleven Australia termékeit. A három márkából képesek vagyunk képviselni a Nothing But Hair filozófiáját és olyan eredményeket tudunk elérni, amelyekkel mi is és a vendégek is elégedettek.

8. Az együttműködések során alakultak ki barátságaid is. Ezek milyen mértékben maradtak meg az évek során?

Ezek nagyrészt szakmai barátságok. Tudunk egymásról, évente néhányszor találkozunk személyesen is. Természetesen nincs már olyan intenzitás ezekben a kapcsolatokban, mint korábban. Valakinél gyerekek születtek, valaki járja a világot, én pedig rengeteget foglalkozom az üzlettel. Ez tölti ki most az időm nagy részét.

9. A tavalyi Budapest Hair Show-n elnyerted Az Év Felfedezettje címet. Hogy élted meg ezt?

Nagyon örültem a címnek, nagyon örülök, hogy megcsináltuk a kollekciót. Akkor még volt bennem valami mondanivaló, amit a csapatommal együtt megvalósíthattam, óriási köszönet jár nekik. Jelenleg azonban úgy érzem, hogy kiadtam magamból mindent. Ötleteim vannak természetesen, de egy kicsit kezdek elhatárolódni a szakmától. Igyekszem az energiáimat inkább a szalonműködtetésre fordítani.

10. Milyen szakmai terveid vannak még ezen kívül?

Nyitottam egy másik üzletet, így már két fodrászatot vezetek. Ez hasonló színvonalú lesz, mint a Nothing But Hair, de teljesen más koncepcióval fog működni és más vendégkört célzunk meg vele. A kreatív munkákra jelenleg nem akarok ráérni, örülök, hogy ez tölti ki az időmet.

Képek: Fróna Sándor

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)