Keresés

A fodrász válaszol - Buzássy Steven

Sorozatunk következő vendége Buzássy Steven!

1. Családodban szinte mindenki fodrász. Volt rajtad nyomás, hogy te is az legyél?

Nem mondanám. Jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, ahova elsőre nem vettek fel és két évig nem is indították azt a szakot. Édesapám felvetette, hogy végezzem el a fodrásziskolát, amit jó ötletnek találtam. Az iskola után édesapám szalonjában kezdtem dolgozni, de nem igazán tetszett, hiszen nem ez volt az elsődleges célom. Nem voltam soha a szalonban sürgő-forgó kisgyerek, később is inkább munkának fogtam fel.

2. Mi volt az a fordulópont, amikor megszeretted a szakmát?

Egy oktatás alkalmával történt, amikor édesapám megbetegedett és én helyettesítettem. Bedobott ezzel a mély vízbe, melírtechnika és hajfestés oktatás volt. Természetesen nem volt a világ legnehezebb dolga, de nem voltam rá felkészülve, hogy emberek előtt beszéljek a munkámról. Összességében jól sikerült az oktatás és én is komfortosan éreztem magam. A visszajelzések is pozitívak voltak, de én biztos vagyok benne, hogy lehetett volna jobb is. Ekkor fordult meg a fejemben, hogy a szakma ezen része jobban érdekelne, mint az egész napos szalonmunka.

3. Mondhatjuk azt, hogy a valódi pályafutásod ekkor kezdődött?

Ez 2008 körül lehetett, ezután pár évig még cégeknél dolgoztam, mint oktatófodrász. Jó márkákkal és elismert fodrászok segítségével tanulhattam, az első munkám a Lisap-nál volt, majd átkerültem az Alfaparf-hoz. Ez volt az első nagyobb feladat számomra, mert már voltak képzéseim 700 ember előtt. Elkezdtem belerázódni a színpadon való kommunikációba. Az Alfaparf után pedig a Lakmé művészeti vezetője lettem, majd 2016-tól vagyok freelancer. Ez itthon akkor még újdonságnak számított. Ekkor alapítottam meg a Circle-t, ami YouTube csatornának indult. Általam kedvelt fodrászokat hívtam meg, akik levágtak egy hajat, mi pedig felvettük és megosztottuk.

Később, a konkureciaharcok csillapodásával a cégek rájöttek, hogy freelancer hajvágó oktatóként nem rossz dolog, ha meghívnak, így egyre több ilyen megkeresést kaptam. Ilyenkor persze a színpadon nem csak az adott márka termékeit használtam, de ez már ekkor nem volt baj. Külföldön ennek nagyobb divatja volt, ekkor kezdtem én is külföldre járni.

4. Ez befolyásolta a magyar pályádat?

2018-2021 között rengeteg megkeresés érkezett itthonról, később ez megfordult a külföldi oktatások javára. Ha valaki keres, akkor az biztosan megtalál itthonról is. Azt gondolom, hogy a magyar piac egy kicsit szűk. Nem mondom, hogy kicsi, de egy idő után bezárul a kör. Természetesen mindig alakulnak új szalonok, de egy szalon nem biztos, hogy sokszor hív vissza. Limitáltak a lehetőségek, ezért kezdtem a tartalmaimat angolul gyártani.

5. Milyen különbségeket látsz még nemzetközi viszonylatban?

Szignifikáns különbség tapasztalatom szerint abban van, hogy a külföldi szakma nagyon éhes az oktatásra. Rengeteg a kisebb rendezvény, egyesület, cég, akadémia. Ezek folyamatosan pezsegnek és hívják a külföldi előadókat. Természetesen itthon is vannak rendezvények, de külföldön nagyobb pezsgést látok.

A másik különbség a pénzügyekben mutatkozik meg. Itthon sajnos sok helyen még mindig nem lehet elkérni annyi pénzt a munkáért, amennyit világviszonylatban kérnek a fodrászok. Ebből következően kétszer is meggondoljuk, hogy milyen oktatásokra költünk és mennyit. Nagyobb eséllyel választasz online felületeket, amelyek olcsóbbak. Más országokban azt látom, hogy sokkal többet költenek oktatásra. Itt is van egy réteg, de ez nehezebb a magyar piacon. Ha pedig a szolgáltatásodért nem tudod elkérni a megfelelő árat, akkor nem örömmel mész be a szalonba.

6. Neked az oktatások mellett mennyi szalonmunka fér bele?

Egy napot dolgozom a szalonban, emellett tudom úgy csinálni az oktatást, hogy az színvonalas legyen. Vannak olyan időszakok, amikor emelni szeretném ezt a számot és van is ilyen tervem, de más elvek mentén. Most lényegében csak hajat vágok, Evelin az asszisztensem pedig mindenben rengeteget segít. Ha azonban többet szeretnék ezzel foglalkozni, akkor valamilyen különleges szolgáltatást szeretnék adni a vendégeknek. Erre meg kell találni a megfelelő helyszínt és körülményeket. Erre még nem fordítottam kellő időt, de szerepel a terveim között.

7. Beszéljünk a könyvedről, ami Magyarországon különlegesnek számít. Hogy jött az ötlet a megírásához?

A járvány ideje alatt jött ki a könyv, éppen az első lezárások után. A miértje egyszerű: egy folyamatosan bővülő prezentációból oktatok, ezt szerettem volna könyvesíteni. Egy olyan vázat akartam létrehozni, amelyet akkor is jó szívvel veszel a kezedbe, ha tanuló vagy és akkor is, ha már negyven éve dolgozol.

A mérete is ebből adódik. Egy olyan zsebkönyvet szerettem volna, amit bárhova magunkkal lehet vinni és nem feltétlenül csak a polcon porosodik, vagy csak hátizsákban lehet cipelni. Magyar nyelven nem igazán vannak ilyen könyvek. A mestervizsgámkor régi könyvekből kapott pdf dokumentumokkal dolgoztunk, miközben a polcomon angol nyelven több újabb kiadású könyv is van. Ebből született az angol nyelvű kibővített változat is, amely hamarosan megjelenik.

8. Milyen visszajelzéseket kaptál a magyar nyelvű kiadásra?

Abszolút pozitívakat, sőt mind az 1200 példány elkelt, már csak nálam van néhány darab belőle. Nagyon örülök, hogy ilyen jól fogadta a magyar közönség a könyvet, ebből is látszik, hogy talán hiánypótló volt és érdekelte a szakembereket.

9. Édesapáddal közös előadásra készültök. Hogy érzel ezzel kapcsolatban?

Nagyon várom, de az időpontokkal bajban vagyunk. Készülök egy újabb amerikai és egy dél-afrikai oktatási turnéra. Ezek függvényében meg kell találni azt az időpontot, ami mindenkinek jó és még meg is tudjuk hirdetni. Korábban is volt közös előadásunk és live videónk, amik nagyon jól sikerültek, most pedig apu 80 éves, ez is apropót ad ahhoz, hogy bemutassuk, hogyan látjuk mi ketten a fodrászatot.

10. Milyen különbségeket látsz a kettőtök oktatási módszerei között?

Mindketten a Sassoon-Akadémián tanultunk. De természetesen az 1978-as és a 2020-as Sassoon teljesen más. Édesapám sokkal intuitívabb, mint én. Ő érzésből vág hajat, amit szerintem nehezebb átadni. Kevésbé szabálykövető, mint én, de a végeredmény ugyanaz.

+1 Mi motivál téged a mindennapi munkád során?

Mindig más motivál egy képzés és szalonmunka kapcsán, nem tudok egy dolgot kiemelni. A motiváció számomra nem állandó, mindig más visz előre, új célok, új elképzelések és az az út, folyamat, ami alatt ezeket a célokat elérem.

Képek: Buzássy Steven Facebook

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)