Keresés

Hair Human Stories kiállítás: emberi történetek a haj aspektusából

Megnéztük, mit is rejt a Hair Human Stories kiállítás. Tarts velünk te is!

Londonban 2018. június 7-26. között megrendezték a Hair! Human Stories nevű kiállítást, amely Emma Tarlo antropológusnak köszönhetően jöhetett létre. A haj nemcsak, mint az individuum kifejezőeszköze, de annak társadalmi és kulturális aspektusai is megjelentek a lenyűgöző tárlaton.

Minden, amit Emma Tarlo-ról érdemes tudnod

Emma Tarlo a londoni Goldsmiths Egyetem antropológus professzora, aki munkája során az emberi test társadalmi és kulturális vonatkozásainak feltárására fókuszál. A nagyközönség, illetve a fodrászati iparág számára 2017-ben megjelenő könyvével vált közismertté, amely az “Entanglement: The Secret Lives of Hair” címet viseli.

A könyv az emberi haj legkülönlegesebb – korábban még nem vizsgált – aspektusait helyezi előtérbe: a haj globális áruszállítását, a nyersanyag parókát fejlesztő folyamatot. “A haj titkos életén” keresztül nemcsak személyiségünk, de egyaránt a világ társadalmai is kirajzolódnak az olvasó számára.

Hair! Human Stories kiállítás

Emma Tarlo hosszútávú antropológiai munkájának köszönhetően – amelyben egyaránt megfigyelte USA, Nagy-Britannia, Kína, Mianmar materiális értékeit-, nemcsak nagy sikerű könyve jelenhetett meg, hanem az idei év júniusában még egy kiállítás keretében is megmutatta kutatásainak eredményét. Az anyagi kultúra antropológiáját kutató professzor, egyaránt hansúlyt fektet a a ruha-divat-textil, illetve az emberi test és haj legkülönlegesebb viszonyrendszerére.

Hair! Human Stories kiállítás létrehozása

Emma Tarlo kutatásait számos tekintetben lenyűgözőnek találták. 2017-ben a “The Secret Life of Hair” elnyerte a Victor Turner – Néprajzi Írás Díját, 2018-ban pedig az INFRINGE ajánlotta fel számára, hogy munkásságát megmutassa egy kiállítás keretében, amely nem meglepő, hiszen az INFRINGE is a haj különös diszciplínáit helyezi előtérbe. Az együttműködést segítette a Hacketts, egy helyi fodrászszalon és vendégeik, amellyel kialakulhatott egy kulturális-társadalmi-művészeti diskurzus a haj életéről.

Hair! Human Stories üzenete

A kiállítás lényege, hogy kiemelje azt a kontrasztot, amellyel a hajat Európában hulladékként dobják el, míg Ázsia egész területén megmentik és végül fáradtságos munkával világhírű parókákat készítenek belőlük, vagy hajhosszabbítás céljára használják fel őket. A Hair! Human Stories üzenete, hogy az emberek képesek legyenek nyomon követni azokat a folyamatokat, amelyek által a haj összegyűjtése, válogatása, kialakítása, újrakondicionálása és újraelosztása milyen kihagyott lehetőségeket kínál Európa-szerte.

Hair! Human Stories kiállítás kutatása

A Hacketts-cel való együttműködésnek köszönhetően, Emma Tarlo egy olyan kutatást folytatott, amely körvonalazza az ember és haj kapcsolatát és az attitűdöt, ahogyan kezeljük mindezt. A vizsgálat főszereplői Hacketts ügyfelei voltak, akiknek feladata annyi volt csupán, hogy adományozzanak hajat és különböző megjegyzésekkel illessék a folyamatot. A projekt végül rámutatott a hajunk iránt érzett ambivalenciára és törékenységre.

Hair! Human Stories kiállítás célja

Emma Tarlo célja a kiállítással az emberek ösztönzése a haj egy új módszerekkel és nézőpontokkal való megfigyelésére és megismerésére. Ezentúl a professzor munkássága szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a hajunk nem egy felületes divateszköz, hanem az ember egyik legintimebb értéke, amely segíti az önérzet kialakulását, tükröt mutat személyiségünkről.

A kiállítást a TIGI Magyarország londoni képzésén résztvevő hazai fodrászok is meglátogatták. Úti beszámolójukért kattints ide!

Forrás: gold.ac.uk, New York Times, Infringe

Képek: gold.ac.uk, The Times, Twitter, Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)