Keresés

hair's[ku:l] interjú

Ezt a hairskul interjút neked ajánljuk, ha valami nem szokványosra vágysz.

A hair’s[ku:l] minden, csak nem szokványos. Hajak, érzések, divat és élet a két lendületes fodrász, Hoglmayer Attila és Fehér Tamás által vezetett fodrászüzletük falai közt. A közös interjút nehézkes lett volna összehozni, így a csapat egyik tagjával, Attilával beszélgettünk a blow-ban. Csapatról, megújulásról és a hajról is szó esett.

Legutóbb a Schwarzkopf Professional Innovációs napon találkozhatott veletek a fodrászközönség. Mit hoztatok a színpadra?

A koncepció az volt, hogy szalontechnikát mutassunk be, tehát, hogy minél többet haza tudjanak vinni a jelenlévők. Alapvetően 40 percben túl sokat nem tudunk csinálni, inkább egy kis promó volt az oktatásainknak, ízelítő a divatból és a mi stílusunkból. Igyekeztünk olyan hajakat vinni, amiket mi is készítünk az üzletben. Persze kicsit túllőve valahol, de a modellek mégis olyan hajakat kaptak, amiket néha mi is csinálunk az üzletben. Nem mondom, hogy mindig, mert az sajnos nem igaz, de nem túloztuk el a dolgokat. Voltak erősebb szögek, amik azért erősen jellemzőek a mi munkáinkra.

És színekben?

A hajak színe abszolút beleilleszkedett a mai trendbe. Kicsit színesebb, vidámabb történetek, de ugye a szőke az még mindig alap, ezért abba vittük bele a játékot a kis pasztell színektől az erősebb kékes színekig.

Az üzletben mi jellemző rátok? Milyen stílust képviseltek?

Tomival nem egy síkon mozgunk gondolkodásban és stílusban, ezt azért érdemes kicsit külön bontani. Addig, hogy egy hajvágás legyen felépített és legyen benne geometria, addig együtt haladunk. Ám ő többet beletesz, több szöget használ. Én pedig a letisztultabb dolgokat szeretem megjeleníteni. Ez a különbség a mostani bemutatóban is látszódott: nézd meg a modelleket. Neki a színek is erősebbek voltak és ez a formában is megjelent.

Két teljesen különböző és egymástól egészen eltérő személyiség vagytok. Mégis hogyan kezdtétek el a közös munkát és ez hogyan működik a mindennapokban?

Igazából az elviség a közös nevező, mert azonos látásmódon mozgunk. Kb. ugyanaz tetszik mindkettőnknek, viszont nem ugyanúgy valósítjuk meg a dolgokat. Mindketten mást emelünk ki abból a „tetszikből” és azt tesszük bele az adott munkába a saját habitusunknak megfelelően. Egy helyen tanultunk Bauer Tamásnál, ő adta nekünk ezt a látásmódot. Mindig azt mondta, hogy a végeredmény legyen igényes és szakmai. Ez a közös pont mindig megvan szerintem. Tomi egy picit jobban szereti a kihívó dolgokat, én meg inkább a letisztultabbakat. De ugyanúgy tetszenek mindkettőnknek a gyönyörű hajvágások, amiket látunk a magyar és külföldi kollégáktól is.

Mi inspirál titeket? Milyen irányokban nézelődtök?

Ezt így elég nehéz körülhatárolni, mert egyrészt hat ránk az is, hogy éppen milyen divatirányzatok vannak porondon az adott évben, másrészt a személyes belsőnkből is jön egy késztetés. Tök érdekes, mert mind a ketten máshonnan nézelődünk, de mégis ugyanarra a vonalra találunk rá mindig. A fodrászatban természetesen az alaphajvágás mindennek az alapja és arra építkezünk, csak más hatások érnek és azokat mindketten másképp jelenítjük meg.

Ez a megjelenítés viszont nem egy tudatos folyamat. Inkább az van, hogy látok valamit és elkezdek gondolkozni annak a megjelenítésén. Tudod mi az érdekes? Sokszor van az, hogy rádöbbenek, hogy van bennem valamilyen erős vonal, amiről korábban nem is tudtam. Most például amit tervezünk, annak az összeállításában a flitteres ruhák mozgatnak meg igazán, meg a flitteres csatok. Korábban fogalmam sem volt, hogy ez ilyen erősen bennem van. De látom a videókat, képeket, beszívom magamba és úgy látszik, hogy ha ez egy erős vonal, akkor az végül kifejezésre is jut. Mint például majd most, a következő bemutatónkon.

Flitter? Valahogy ez lenne az utolsó, amit hozzátok párosítok.

Ugye? (nevet) Korábban én is ezt gondoltam, most meg 2019. május 6-án ez a vonal elég markánsan megjelenik a Litter Glitter trendbemutatónkon. Azt, hogy ez a flitteresség mennyire fog a ruhákban is megjelenni, még nem árulnám el, de most magunktól eltérően nem a full fekete, dark fashion-t szeretnénk képviselni. Ez most egy egészen új vonal, gyertek el megnézni!

Ott a helyünk! És ha már a ruhák: kicsit tegyünk rendet a körülöttetek található márkákban, mi micsoda.

A hair’s[ku:l] az első üzletünk a Pozsonyi úton, a blow pedig a második, az Irányi utcában. Ez utóbbi az a gyűjtőhely, ami magába foglalja a ruhákat is. Sőt, ez inkább egy ruhabolt egy kis fodrászattal ötvözve. Egyelőre most három márkánk van itt: a Lozar, ami a színesebb, csajosabb vonal; a Hidegvér, amit a harmadik társunk csinál egy grafikus barátjával és a bat, ami a központi márkánk volt. Úgy alakult, hogy ezt a vonalat mostanra Tomi viszi.

Emlékszem még a kezdetekre és látom most, ahogyan a márka terjeszkedik. Mi volt a fő cél ezzel úgy, hogy ti alapvetően fodrászok és nem divattervezők vagytok?

Nagyon egyszerű. Olyan ruhákat szerettünk volna tervezni, amiket mi is szívesen felvennénk. Korábban az volt a bevett, hogy külföldről öltözködtünk, mert nem találtuk meg igazán a nekünk valót, vagy csak horror áron. Ezért belevágtunk a nekünk tetsző ruhák tervezésébe és árusításába. Tudod, ezek néhol merész vonalak, mégis a mai divatvilágból építkeznek. Természetesen stylistokkal és tervezőkkel dolgozunk együtt, ők segítenek abban, hogy ez az egész életképes is legyen, mert mi ugye fodrászok vagyunk, nem értünk hozzá, csak vannak elképzeléseink, hogy mit vennénk fel, mi tetszik az adott darabban. Szerintem a fodrászat és a divat az gyakorlatilag egy és ugyanaz.

Ez volt az alapelképzelés. Azt nem tudtuk, hogy ki fogja megvenni, vagy ki fogja hordani, de az is szépen kialakult.

Érdekes, mert ha megnézzük a Magyarországon fellépő fodrászokat, valahol mindig megjelenik a bat logó. Ez véletlen, vagy valami mögöttest sejthetünk?

Szerintem csak annyi, hogy sikerült megtalálnunk azt a vonalat, amire sokan vágytak. Nézz körbe, nagyon sok fellépő fodrász szeret kitűnni a tömegből. Szeret fura darabokat hordani, amiről megjegyzik őt és azt, hogy milyen menő. Ez az a vonal, ami nekünk bejött. Nem promóztuk a fodrászok és zenészek között, szépen lassan ránk találtak és már a hajmodelleken is visszaköszönnek a darabjaink. Örülünk neki, mert ez tök jó dolog, hogy működik és ők is vevők erre. A blow egy kis gerillaakció volt és bejött. Amúgy érdekes, mert a kettő nem cseng össze: a vendégkörünk nagyon kis százaléka öltözködik innen. Max 2-5 %.

A dark vonaltól elrugaszkodva, vissza a flitterekhez és a következő fodrászbemutatóhoz. Ti hogyan készültök az oktatásaitokra?

Elég régóta csináljuk és van bennünk egy alap rutin: ami a legrosszabb. Ha hajlamosak lennénk ebbe belekényelmesedni, az szép lassan leépítené az oktatásainkat, mert csak odamennénk, rutinból letolnánk és meglenne. Éppen ezért azt szoktuk csinálni Tomival, hogy a képzéseink előtt mindig vágunk babafejeket, tehát pontosan felkészülünk arra, hogy milyen hajakat akarunk bemutatni a fodrászoknak. Ez ilyenkor úgy néz ki, hogy mindig csak az egyikünk dolgozik, közben a másik beleszól, kommentál. Ezzel a felállással megbontjuk azt a rendszert, amiben nap mint nap vagyunk az üzletben. Ehhez még hozzákapcsolódnak az éppen aktuális hatások, amik elérnek minket a divatvilágból és megszületik a képzés. Most például a Litter Glitter.

A képzések során mennyire tudjátok kiegészíteni egymást? Kinek mi a feladata a színpadon?

Bár ez nincs kimondva, jól kialakult: az elméleti részt én viszem, a technikai megoldásokról és anyaghasználatról mindig Tomi beszél.

És az üzletben?

Durva, már 11 éve kezdtük a közös munkát. Kezdetben mindenki csinált mindent és szépen lassan láttuk, hogy ez így nem mehet. Időközben kiderült, hogy kinek mi az erőssége és aszerint alakultak ki a szerepek. Tomi az üzletviteli részben erősebb, én meg a csapatszellem, csapat összetartás és oktatás részben szoktam nagyobb szerepet vállalni.

Hogy áll össze a csapatotok?

Két üzlet van, amiben tizenegyen vagyunk fodrászok. A csapat alapvetően összetartó és mindenki nagyon hamar be tud illeszkedni. Aki nem illik bele, az nagyon hamar ki is esik. Viszont aki hozzánk passzol, az azonnal bent van. A boltból elég sokan dolgozunk a Schwarzkopf Professional Akadémián is, az is plusz egy összetartó erő. Van nálunk két color influenszer: Madarász Viktor és Láng Bogi, akik ott is sokat dolgoznak és rengeteget segítenek nekünk a felkészülésekben és oktatásokban. Blanke Dávid kollégánknak ugye saját color képzései vannak az akadémián. Fehér Máté, Tomi tesója pedig az Indola Professional bemutatófodrásza. Mi meg ugye a hajvágásokat oktatjuk. Ebbe a körbe igyekszünk belevonni a kollégáinkat is, ezért mindig jön velünk valaki a szalonból, akit bemutatunk a nagyközönségnek. Ezúttal Lukács Alex csatlakozik hozzánk, aki nálunk a barber vonalat viszi.

Képek: Schwarzkopf Professional (Cselényi-Szabó András)

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)