Keresés

Egy véleményvezér fodrász gondolatai - Madarász Viktorral beszélgettünk

Ezúttal Madarász Viktor volt interjúalanyunk!

EBBEN A CIKKBEN

01Kezdjük rögtön az elején! A Schwarzkopf Professional színpadán láttalak először, mint a brand influencer fodrásza. Hogyan jutottál el idáig, mikor döntöttél úgy, hogy a fodrászatot, a Schwarzkopf Professional-t, illetve a hair’s[ku:l] csapatát választod?02Mindig is fodrász szerettél volna lenni?03Melyik területét szereted igazán a fodrászatnak? 04Ha jól tudom, a fodrászati oktatások is szerves részét képezik az életednek. A szalonmunkában vagy az oktatásban érzed magad igazán otthon?05Fontosnak tartod, hogy a szakemberek a koronavírus és a karantén ideje alatt is részt vegyenek az online képzéseken?06Sokan azzal érvelnek az online oktatások ellen, hogy kevésbé maradandóak. Te is így gondolod?07Te is követed az online oktatásokat? A karantén alatt akadt olyan számodra, amely kifejezetten kiemelkedő volt és nagy hatást gyakorolt rád?08Ha már szóba hoztad az üzlet bezárását, éppen az imént értesültem róla, hogy a hair’s[ku:l] csapata újra munkába áll. Milyen érzések kavarognak benned a nyitással kapcsolatban – tartasz tőle?09Milyen óvintézkedéseket vezettetek be a szalon újranyitásával?10Most, hogy gyakorlatilag minden a feje tetejére állt, te hogyan éled meg a mindennapokat és az otthonlétet?11Amikor nem “szakmázol”, mivel ütöd el az idődet, melyek a kedvenc hobbijaid a négy fal között is? 12Ha vége lesz a karanténnak, milyen dolgokat fogsz azonnal pótolni?13Remélhetőleg az őszi időszakban már újra felhőtletlenül élhetjük tovább a megszokott hétköznapokat, és az ASK Academy képzései is folytatódnak. Milyen oktatásokon találkozhatnak majd veled a szakemberek, melyeket ajánlod?

Fiatal, tehetséges, ambíciózus, a hair’s[ku:l] csapatának tagja, és nem utolsó sorban a Schwarzkopf Professional influencer, illetve oktatófodrásza. Már éppen itt volt az ideje, hogy bemutassuk nektek Madarász Viktort, aki egy kifejezetten sokoldalú szakember. Természetesen a beszélgetés során kitértünk a koronavírus okozta kényszerpihenőre, és a fodrászok helyzetére is, hiszen, ki mást kérdezhettünk volna jelenleg, ha nem egy véleményvezér szakembert? Interjú következik, fogadjátok szeretettel!

Kezdjük rögtön az elején! A Schwarzkopf Professional színpadán láttalak először, mint a brand influencer fodrásza. Hogyan jutottál el idáig, mikor döntöttél úgy, hogy a fodrászatot, a Schwarzkopf Professional-t, illetve a hair’s[ku:l] csapatát választod?

Még tanulóként kezdtem a szakmai gyakorlatomat a hair’s[ku:l]-ban, ugyanis a párom oda járt hajat vágatni, és ő hívta fel a figyelmemet az üzletre. Utánanéztem a helynek, és úgy éreztem, szeretnék a csapat része lenni. Általuk ismertem meg a Schwarzkopf Professionals brandet és Szofrán Zsoltot, aki egyébként mai napig az egyik példaképem. Ahogy megszereztem a fodrász szakképzettséget, Zsolt több oktatására is jelentkeztem, és végül ő kért fel, hogy legyek Magyarország egyik véleményvezér fodrásza. Ebből kifolyólag az összes influencer napon részt vehettem, és folyamatosan elsőként dolgozhattam az új termékekkel. Ezt követően jött a megkeresés is, hogy szeretnék-e a Schwarzkopf Professional oktató csapatának tagjává válni. Mindig is hasonló terveim voltak, így egyértelmű volt a válaszom.

Mindig is fodrász szerettél volna lenni?

Mindig voltak ötleteim, hogy éppen mit szeretnék tanulni, de valahogy semmi nem érdekelt annyira, hogy belekezdjek. Az érettségi után felköltöztem Budapestre, ekkor még a vendéglátásban szerettem volna elhelyezkedni, ezért el is kezdtem felszolgálónak tanulni. Egy szállodában töltöttem a szakmai gyakorlatomat, de nagyon hamar rájöttem, hogy hosszú távon ezen a területen sosem érezném jól magam. Ezután a SUGAR Shop-ban kezdtem el dolgozni – szintén felszolgálóként -, amit ugyan nagyon szerettem, de kizárólag a hely miatt. Körülbelül egy évet töltöttem ott, amikor úgy döntöttem, hogy szükségem van egy kis időre, ezért hazaköltöztem. Ekkor gondoltam először igazán végig, hogy mit is szeretnék magammal kezdeni, mi az, amit tényleg szívesen csinálnék. Szerintem az “énkeresés” egy tipikus probléma a mai fiatalok körében.

Ha egyébként őszinte akarok lenni, bennem mindig ott motoszkált, hogy fodrász legyek, de a szüleim kevésbé szerették volna. Egy kisvárosban nőttem fel, ahol a fodrászat azzal volt egyenlő, hogy “Marika néni elindul daueroltatni”. Éppen ezért elég nehéz volt megértetni a szüleimmel, hogy ez valójában nem ennyire egyszerű, és hogy fodrászként igenis szép karriert lehet bejárni. Az otthon töltött időszakban mégis írtam pár Budapesten élő fodrász ismerősömnek, hogy érdeklődjek a szakmáról, például, hogy “hogyan kezdték, mennyi idő volt az iskola, hova érdemes gyakorlatra menni ?” stb. Ekkor döntöttem el igazán, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy fodrász legyek. Végül 20 évesen kezdtem el a szakképzést, és még a mai napig úgy gondolom, hogy ez egy igazán kreatív, folyamatosan megújuló és szabad szakma.

Melyik területét szereted igazán a fodrászatnak?

Nagyon érdekelnek a stylingok, a különböző fonástechnikák, kifejezetten szeretek alkalmi frizurákat is készíteni. Viszont természetesen a színváltoztatások állnak hozzám a legközelebb, mert azok elkészítése során találok rá önmagamra. Ez nem egy tudatos döntés volt, egyszerűen már a kezdetektől fogva ez a terület vonzott igazán.

Ha jól tudom, a fodrászati oktatások is szerves részét képezik az életednek. A szalonmunkában vagy az oktatásban érzed magad igazán otthon?

Mindkettőt nagyon szeretem csinálni, mindkettő boldoggá tesz, viszont ha választanom kéne, akkor a szalonmunka mellett döntenék. Imádom megismerni az embereket, és hallgatni a sztorikat, amiket mesélnek. Nekem tényleg nincs olyan vendégem, akitől gyomorgörcsöm van, amikor az üzletbe lép. Az Akadémia számomra kicsit más. Az oktatásokon mindig igyekszünk átadni a lehető legtöbb információt a fodrászoknak, bemutatni a helyes termékhasználatot elméletben és gyakorlatban is. Ez nagy felelősség, hiszen mi irányítjuk a szeminárium menetét, és a cél nem más, minthogy a fodrászok és a modellek is elégedetten távozzanak a nap végén. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy kevesebb felelősséget érzek a vendégek hajának elkészítése során – hiszen ott is a maximumot nyújtom -, csupán másként élem meg.

Fontosnak tartod, hogy a szakemberek a koronavírus és a karantén ideje alatt is részt vegyenek az online képzéseken?

A tanulás szerintem az év 365 napján nagyon fontos. Mindig jó érzés új dolgokat elsajátítani, és ezt most az online oktatásoknak köszönhetően az is megteheti, akinek eddig esetleg nem volt annyi lehetősége vagy szabadideje. Most rengeteg online szakmai anyaggal találkozhatunk az interneten, ami egy remek lehetőség arra, hogy még magabiztosabban és lelkesebben térjünk vissza az üzletbe a vendégeinkhez.

Madarász Viktor 2019-ben egyedüli magyar fodrászként jutott ki Hamburgba, ahol elkészíthette saját Vibrance lookját, amely bekerült a nemzetközi trendanyagokba is.

Sokan azzal érvelnek az online oktatások ellen, hogy kevésbé maradandóak. Te is így gondolod?

Nem gondolnám, hogy az online oktatás kevésbé maradandó, inkább azt mondanám, hogy kevésbé gyakorlatias, hiszen nincs ott egy modell/vendég, hogy az elmondottak megfelelő módon szemléltetve is legyenek. Ezért az online szemináriumok alkalmával, oktatóként mi is mindent igyekszünk úgy elmagyarázni, hogy az a hétköznapokban is működni tudjon. Szerintem most minden lehetőséget meg kell ragadni a tanulásra, hiszen az újdonságok mellett a meglévő tudás szinten tartása is ugyanolyan fontos.

Te is követed az online oktatásokat? A karantén alatt akadt olyan számodra, amely kifejezetten kiemelkedő volt és nagy hatást gyakorolt rád?

A karantén alatt én igyekszem végig követni a Schwarzkopf Professionals összes nemzetközi oktatóvideóját, de a magyarországi csapat bejelentkezéseit is figyelemmel kísérem. Egy-két külföldi szeminárium anyagát is végignéztem már. Számomra kifejezetten meghatározóak és motiválóak Heiszler Ivett szerdai business bejelentkezései voltak. Bevallom őszintén, amikor elkezdődött ez az egész és sorra zártak be az üzletek – köztük a miénk is -, egy kicsit bepánikoltam, hogy most mi lesz. Ezen Ivett pozitivitása segítetett át, amit kifelé sugároz, az hihetlenül megnyugtató. Szerintem ő nagyon sokat segít abban, hogy hogyan is kell átvészelni ezt az időszakot.

Ha már szóba hoztad az üzlet bezárását, éppen az imént értesültem róla, hogy a hair’s[ku:l] csapata újra munkába áll. Milyen érzések kavarognak benned a nyitással kapcsolatban – tartasz tőle?

Ez egy közös döntés volt, amit a hair’s[ku:l] csapata együtt hozott meg. Hiányzik a munka, hiányoznak a kollégáim, a vendégeim. Így igyekszem pozitívan hozzáállni az egészhez, és mindent megtenni annak érdekében, hogy a megfelelő óvintézkedéseket betartsuk és betartassuk a vendégeinkkel is. Persze ez a szalonnyitás egy nagyon megosztó dolog most a fodrászok körében, és igazából megértem mindkét oldalt. Mindenki élethelyzete más és más. Azt gondolom, Magyarországon nagyon kevés embernek van annyi tartaléka, hogy hónapokig fenn tudja tartani magát. Mi ezt mérlegeltük a csapattal, és egy hónap önkéntes otthonlét után nyitunk újra. Részemről azért van egy kis félelem, hiszen ez mégis egy vírus, ami ellen nincs 100%-os védelem, de igyekszem ezen felülkerekedni.

Milyen óvintézkedéseket vezettetek be a szalon újranyitásával?

Fodrászként csak heti két és fél napot fogunk dolgozni, tehát igyekszünk tényleg a lehető legkisebb óraszámban tartózkodni az üzletben. A vendégeinket megkértük, hogy kizárólag kísérő nélkül érkezzenek hozzánk, és hogy a szalonba lépés pillanatában, használják a recepciónál kihelyezett kézfertőtlenítőket. Ezen túl a maszk és a kesztyű viselése mindkét fél számára kötelező. Az eszközöket minden vendég előtt és után fertőtlenítjük, és ez ugyanúgy igaz a fodrászszékekre, a pultokra és a fejmosókra is. Ettől függetlenül én továbbra is tartom magam az önkéntes karanténhoz, csak heti egyszer megyek a boltba bevásárolni, ezen túl még a napi kutyasétáltatás alkalmával mozdulok ki, de ezt is felváltva végezzük a párommal.

Most, hogy gyakorlatilag minden a feje tetejére állt, te hogyan éled meg a mindennapokat és az otthonlétet?

Bevallom őszintén, hogy eleinte még tetszett is, hogy most kicsit több időt tudok magammal, a párommal, a kutyámmal és a cicámmal tölteni. Aztán amikor realizálódott, hogy itt bizony hónapokról lesz szó, akkor kicsit bepánikoltam, hogy most mi lesz, viszont szépen lassan beálltak a hétköznapjaim. Az Akadémián készítjük az online szemináriumokat és a tutorial videókat, közben oktatásokat nézek, és most van lehetőségem új ételeket főzni, sorozatokat és filmeket nézni. Így sem unatkozom sokat, valahogy mindig sikerül lefoglalnom magam.

Amikor nem “szakmázol”, mivel ütöd el az idődet, melyek a kedvenc hobbijaid a négy fal között is?

Ahogyan azt az előbb is említettem, nagyon szeretek filmezni, sorozatozni, és emellett a fotózás is nagyon kedves számomra. Normál esetben heti 3-4 alkalommal edzeni járok, azonban ez most sajnos nem lehetséges. Így csak különböző home work out-okat (házban elvégezhető gyakorlatokat – a szerk.) végzek. Imádok főzni és olyan ételeket készíteni, amikre eddig nem volt lehetőségem. Ezen túl, jelenleg a családdal és a barátokkal való Facetime és telefonálás tölti ki a szabadidőm bizonyos részeit.

Ha vége lesz a karanténnak, milyen dolgokat fogsz azonnal pótolni?

Nagyon sok mindent szeretnék csinálni, de leginkább a barátokkal való találkozókat szeretném pótolni – beülni velük reggelizni/ebédelni/vacsorázni. Szeretnék moziba menni és edzeni, de a lényeg, hogy a szabadidőmet ezután még jobban kihasználjam.

Remélhetőleg az őszi időszakban már újra felhőtletlenül élhetjük tovább a megszokott hétköznapokat, és az ASK Academy képzései is folytatódnak. Milyen oktatásokon találkozhatnak majd veled a szakemberek, melyeket ajánlod?

Igen, mi is reméljük, hogy szeptembertől már folytatódhatnak a szemináriumok. Továbbra is a color képzéseken találkozhatnak velem a fodrászok, bár azt még pontosan én sem tudom, hogy melyikeken. Igazából én minden szemináriumot csak ajánlani tudok, hiszen igyekeztünk úgy összeállítani az oktatási rendet, hogy a fodrászok teljesen az alapoktól, a legbonyolultabb és legnagyobb kihívásokig, bármi közül válogathassanak. Akármelyik képzésről is legyen szó, az biztos, hogy a szakemberek mindegyik során megtanulnak majd pontosan és precízen dolgozni, és minden esetben tudni fogják, hogy milyen termékeket mikor érdemes használni.

Képek: Madarász Viktor