Keresés

Hajfonás – így teremts ősi divatot a modern világban

Minden ami hajfonás: eredete, fajtái, szerepe.

A hajfonás egy a történelembe hosszasan visszavezethető praktikus, ám mégis esztétikus technika. Lehet elegáns, laza és minden évszakban megállja a helyét. A nyári fesztiválszezon felszabadultságát és a tél visszafogott hűvösségét egyaránt kiemelheti. Cikkünkben megkíséreljük bemutatni a hajfonás történetét, eredetét, fajtáit, valamint mai szerepét a világban.

Hajfonás: tiszta történelem

Gondoltad volna, hogy a hajfonás és a hajfonás minták igazi történelmet írtak az elmúlt évszázadok alatt? Ismerd meg velünk a közkedvelt technika hátterét!

A HAJFONÁS TÖRTÉNETE AZ AFRIKAI NAMBIÁBÓL INDULT

Kiskorában valószínűleg sok olvasónk szerette befonni a haját. Baráti és családi kapcsolatok védjegye lett, testvérek és barátnők egymásnak tanították a különböző technikákat. Ám a fonatok készítésének eredetéhez egészen pontosan az afrikai Nambiába kell visszamennünk, ezen belül is a Himba törzs tagjai közé.

Az itt élő asszonyok számára közösségi tevékenységnek számított a hajfonás. Akkoriban még nem csak az esztétikát szolgálta ez a technika, hanem a fonási módszer a törzsön belüli rangot, a kort és a családi állapotot is szimbolizálta. Ezen felül még számos más üzenetet is hordozhattak a hajfonatok, de ezek némelyikének jelentése máig titok maradt.

Afrikai fonatok
Afrikai fonatok
Afrikai fonatok

A HAJFONÁSI TECHNIKÁK AZ ÓKORRA ELÉRTÉK EURÓPÁT IS

A hajfonási technikák nem csak Afrikában, de az ókori Európában is elterjedtek. A görög kultúrában például a glória fonat vált egyre népszerűbbé, főleg az első században. Az amerikai bennszülötteknél az ún. pigtail terjedt el. Az ő esetükben a fonás ritka volt, néhány törzsben a nők, máshol pedig a férfiak viseltek hajfonatokat. És, hogy Afrikához is visszakapcsolódjunk, a legextravagánsabb fonatokat talán Kleopátra viselte. Ezen frizurák némelyike a mai napig is hódít.

Glória hajfonat

A KÖZÉPKORTÓL NAPJAINKIG

A középkorban a fonott haj viselése a visszafogottság és az erény jelképe volt. Egy rendes háziasszony emiatt kizárólag befonva hordhatta a haját. A legnépszerűbb stílusok a korban a halszálka, a kettősfonat és az abból készült konty volt. Ezeket általában egy-egy szalaggal vagy valamilyen fejdísszel is feldobták. Aki ebben a korban nem befonva hordta a haját, azt gyakran boszorkánysággal vádolták.

Hosszasan lehetne haladni a történelmen át, de tény, hogy a hajfonás fénykora az 1900-as években jött el. Ma pedig a sokak által csodált színészek, zenészek és sportolók élesztik újjá ezeket a hagyományokat.

Gondoljunk csak Janet Jackson, Madonna vagy Justin Timberlake hajára és arra, hogy még ezután is hány generáció élvezheti ezeket az ősi divatokat. Sőt, a mi korunkban olyannyira elterjedt a dolog, hogy a vintage stílusú esküvők kedvelt eleme lett – főleg a kócosabb, messy típusok. Mindemellett gyerekeknek, és azok számára is hasznos viselet, akiknek gyorsan zsírosodik a hajuk. Ha valaki egy igényes fonással teszi teljessé frizuráját, az még ma is ősi, de mégis modern fényben tündökölhet.

Népszerű fonatok napjainkban

AFROFONÁS: AZ ŐSI KULTÚRÁK KEDVELŐINEK

Az igazi ősiség kedvelői bátran válasszák az afrofonást. Egyetlen feltétele, hogy sok saját hajunk legyen, de ezt a technikát póthajjal is el lehet készíteni. A hajfonások végei általában gumis cérnával vagy szilikonos gumival vannak eldolgozva. Tartóssága: kb. 4 hét.

PARKETTAFONÁS: A CELEBEK KÖRÉBEN IS KÖZKEDVELT VISELET

Ez az egyik talán legnépszerűbb hajviselet. Praktikussága miatt sok sztár és celeb választja ezt a fonatot, de mindazoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kifejezetten sokat foglalkozni a hajukkal. Ráadásul, különböző mintákkal még egyedibbé tehető ez az egyébként univerzális stílus. Így valójában a parkettafonat viselésének csak a képzelet szabhat határt. Otthon is könnyedén elkészíthető, így nem feltétlenük szükséges hozzá egy profi fodrász munkája.

Klasszikus parkettafonás

HOLLAND HAJFONÁS: A PARKETTAFONÁS INVERZ VERZIÓJA

A hollandfonás hasonlít a parkettafonásra. Úgy is mondhatjuk, hogy annak fordítottjaként működik. A hollandfonás esetében nem felül, hanem alul kell keresztezni a tincseket, így dúsabbnak mutatja a frizurát. A másik nagy előnye, hogy egyszerű és a hamar zsírosodó hajra is kiváló megoldás lehet. A frissen mosott haj egyébként sem szépen fonható, a hollandfonás azonban elrejti az olajos hajtöveket. A parkettához hasonlóan, némi gyakorlattal ez is kivitelezhető otthon is.

Fordított parketta vagyis hollandfonás

KLASSZIKUS HÁRMAS HAJFONAT, KLASSZIKUS MAGYAR KULTÚRA

A klasszikus hármas hajfonat gyermekkorunk örök divatja. Ez az a hajfonási technika, amelyet minden lány meg akart tanulni az iskolában. A háziasszonyok a konyhában használták (fonott kalács), mások pedig karkötőket készítettek ezzel a módszerrel. Ez a hajfonatok egyik legegyszerűbb módja, a magyar kultúrában is rendszeren megjelenik. Gondolj csak a magyar népmesékre, de akár más irodalmi művekre!

MAKRAMÉ HAJFONÁS, AZ EGYIK LEGKREATÍVABB TECHNIKA

Ez a fonási technika az arab világból ered, de később nagymamáink is szívesen használtak díszek készítéséhez a lakás dekorálásához. A makramé-módszer igényel némi gyakorlást, de ha egyszer a kezedben van a csomózás hogyanja, akkor már nem nyúlhatsz mellé. Az interneten számos videót találhatsz róla, a makramé művészetét mi is bemutattuk már.

Hajfonás férfiaknak? Naná!

Eddig kizárólag női hajviseletekről írtunk, pedig a férfiak körében is mindig hódított a fonott haj. A vikingek is viselték befonva a frizurájukat, sőt, még a szakállukat is. Hoztunk is néhány inspirációt a férfi hajfonatokhoz.

FONOTT MAN BUN, AVAGY EGY IGAZI STREET STYLE FAZON

A konty mára elég elterjedt férfi hajviselet lett. A fonott man bunhoz azonban elengedhetetlen a hosszú haj, hiszen a fonáson túl egy kontyra is szükség van hozzá. A jó hír, hogy minden archoz jól áll, a fonatos része pedig könnyen variálható: lehet sűrű tincsekkel variált, de akár egyetlen egy fonattal is elkészítheted.

Fonott férfi konty

EGYHOSSZ FRIZURA FONATTAL, SZEMÉLYRE SZABOTTAN

A fonattal készített egyhossz frizura könnyed, egyszerű, praktikus hajviselet. Otthon is elkészíthető, minden stílushoz jól passzol. A haj megnövesztése után a fazont egy hosszra kell vágatni, majd a felső hajrész egy tincsét be kell fonni. Egészen kis szakaszt is befonhatsz, de a hajfonat lefuthat a fej közepéig is. Ha bonyolultabb fonatot szeretnél bele, érdemes fodrász segítségét kérni.

CIKKCAKKOS HAJFONÁS EXTRAVAGÁNS SZEMÉLYISÉGEKNEK

Ha ki szeretnél tűnni a tömegből vagy extravagáns megjelenésre vágysz, akkor próbáld ki a cikk-cakk fonást. A kialakítása koránt sem egyszerű, a pici és aprólékos fonatok pedig ügyes kezeket igényelnek. A fonás végigfuthat a teljes fejen, de a fej közepén véget is érhet – rád van bízva. Ebben az esetben a haj alsó része copfban vagy kontyban hordható. Ezt a fazont leginkább sportos vagy hétköznapi viselethez ajánljuk.

Cikk-cakk fonat

MENŐ, MODERN TECHNIKA: ÍME A FONOTT SLICKED BACK

A slicked back az egyik leggyakrabban választott férfi hajviselet. Minden korosztálynak jó választás, a legtöbb archoz jól passzol, ráadásul stílushoz lehet szabni. Alapvetően egy modern frizuráról beszélünk, de egy felső hajrészen kialakított fonással máris egy ősi vikingdivatot hoztatunk létre. A fazon több kisebb fonatból is elkészíthető, ami szintén vagány megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Fonott slicked back

A hajfonatok ápolása

A fonott frizura még nem jelenti azt, hogy nem kell mosni és ápolni. A szennyeződések ugyanúgy megragadnak a hajban és szinte ugyanaz az igénybevétel éri, mintha ki lenne engedve. Fontos, hogy a hajmosást ugyanúgy végezd, mint máskor:

  1. Vizezd be a hajat és mosd át a fonatokat is samponnal!
  2. Öblítsd ki a sampont a hajból, majd kenj rá ápoló balzsamot vagy maszkot!
  3. Egy kis ideig hagyd állni (a termék hatóidejét kövesd), majd szintén alaposan öblítsd ki a hajból!
  4. A gondos szárítás után, érdemes a hajvégekre egy kevés olajat is használni.

Fonott gyerek hajak – a szülőknek is megéri

A gyerekek haja is könnyen fonható, ráadásul praktikus viselet számukra. A sok játék és maszatolás közben jobb, ha a tincsek nem lógnak a gyerekek szemébe és szájába. Fonatba szedve pedig annak is kisebb az esélye, hogy egy külső hatás miatt a haj egy része kitépődjön, rágógumi ragadjon bele, stb. Tudod, ahogy az kicsikkel lenni szokott! 🙂

Érdemes a fent említett fonatokból válogatni, hiszen a gyerekeknek is ugyanúgy jól állnak majd, mint bármelyik felnőttnek. Ráadásul a fonás folyamata a gyerekek számára élmény és játék is lehet, a különböző díszektől pedig igazán csinosnak érzik majd magukat.

Hajfonás gyereknek

Milyen árakra számíts fonott frizurák esetén?

Ha profi fodrászhoz fordulsz egy-egy fonat elkészítéséhez, tudnod kell, hogy milyen pénzösszeggel készülj. A fonatok ára általában a haj hosszától, illetve a fonás típusától függ. A szolgáltatás költségei legtöbbször a munkadíjat tartalmazzák, valamint az esetlegesen felhasznált anyagok árát (póthaj, hajápolók, stb.).

Az egyszerűbb fonatok ára általában nem éri el a tízezer forintot. A parkettafonás már drágább történet: saját hajból kb. 7-14 ezer forint is lehet. Az afrofonás köztudottan a legdrágább szolgáltatás, mivel nagyon aprólékos munkát igényel. Póthajas kivitelezés esetén akár 40.000 Ft-ot is elkérhetnek érte a szakemberek, mikrofonással pedig még magasabbra rúghatnak az árak.

Vannak olyan szalonok is, ahol darabáron számítják fel a fonatokat, például félholland fonást 2000 ft/db áron készítenek. Ezeken a helyeken sokszor úgy van kikalkulálva az összeg, minél több tincs kerül befonásra, annál olcsóbb a darabár.

Ilyen szalon például a Braid Me and More, akik budapesti, ceglédi, kecskeméti és győri szalonjaik mellett kitelepüléseket is vállalnak. A 2018-ban létrejött cég a hajfonás mellett sminkekkel, hajápoló készítményekkel és hajdíszítésekkel is foglalkozik, amelyeket számos fesztiválon is bemutattak már.

Fontos: az árak vidéki és budapesti szalonokban eltérhetnek. Az előző példánál maradva: amíg Budapesten egy félholland fonás kb. 2000 Ft/ tincs, addig az ország keleti vagy déli részében ez az ár akár 1600-1800 Ft-ra is csökkenhet.

Esküvői hajfonat

Mikor kérjük fodrász segítségét a hajfonáshoz?

Bár a fonatok többsége otthon is könnyen elkészíthető, de ha esküvőre, bálra vagy olyan helyre készülünk, ahova fontos az elegáns, ápolt, sikkes megjelenés, mindenképpen vegyük igénybe egy fodrászszalon szolgáltatásait. A frizura tartóssága miatt is fontos a jó minőség, illetve az olyan fonatok esetében, amelyek otthon nehezen kivitelezhetők (pl. afrofonás).

Felhasznált források: itt

Képek: Pinterest

Ha tetszett a cikk, köszönjük a lájkot és a megosztást! 🙌