Keresés

Hajhullás ellen: házi praktikák és hajápoló tippek a hajnövekedésért

Itt mindenféle megoldást megtalálsz a hajhullás ellen.

A hajhullás egy természetes, mindannyiunkat érintő folyamat. Egy bizonyos ponton túl viszont komoly kellemetlenségeket eredményez, aminek hátterében számos ok-okozatiság állhat. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldás kulcsát, pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy számunkra mi a probléma gyökere. Íme néhány házi praktika és hajápoló tipp hajhullás ellen.

A hajhullás leggyakoribb okai

A hajhullás jelensége egy bizonyos pontig természetesnek tekinthető, hiszen a hajunknak is szüksége van a folyamatos megújulásra. Átlagos becslések szerint a napi 100 hajszál elvesztése esetén még nem kell megijedni, hiszen ez még csak azt jelenti, hogy a hajkorona önmagától regenerálódik. Leginkább az őszi és tavaszi hónapok idején erősödik fel a hajhullás, ez azonban még nem jelent komoly problémát. A gondok ott kezdődnek, amikor azt tapasztaljuk, hogy a kihullott területekre nem nőnek vissza az újabb szálak, a haj pedig ritkulni kezd.

A hajszálak állandó csökkenése elsőre aggodalmat ébreszthet, épp ezért jó tisztában lenni a folyamatot befolyásoló leggyakoribb okokkal. Jellemző, hogy a tüneteket örökölt tényezők indukálják, de a női hajhullás esetén legtöbbször a menopauza (más néven a korai klimax) vagy a szoptatás időszaka erősíti fel a jelenséget. Ilyenkor a hajszálak elvékonyodása, és a haj tömegének elvesztése a legismertebb tünet.

Ezen túl a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya is okozhat hajritkulást, de szerencsére ebben az esetben könnyű orvosolni a helyzetet. Komolyabb probléma akkor lép életbe, amikor krónikus megbetegedés áll a hajhullás hátterében. A teljesség igénye nélkül a pajzsmirigy problémák, az autoimmun betegségek, a szervezetben kialakuló gyulladások okozzák az intenzív, állandó és erős hajhullást, aminek következtében idővel sajnos a kopaszodás ellen is megoldást kell keresni.

FONTOS: ahogyan az látható, a hajhullásnak számos oka és szintje lehet, ezért ha úgy érezzük, hogy a saját helyzetünk túlmutat a természetes folyamaton, mindenképp kérjük ki szakember véleményét, és vegyünk részt egy teljeskörű kivizsgáláson.

A HAJHULLÁS TÍPUSAI

A megbetegedések okozta hajhullásnak több típusát is megkülönböztetik, amelyek fogalmával érdemes megismerkedni:

  • diffúz hajhullásnak nevezik azt, amikor a fejbőr egészéről azonos mennyiségben tűnnek el a hajszálak. Oka lehet az alultápláltság, a cink–, illetve a vashiány, a fogamzásgátló gyógyszerek használata, de a rákos megbetegedéseknél alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés is.
  • foltos hajhullásról akkor beszélhetünk, amikor a gond hátterében egy gócfertőzés áll – ilyen például a vissza-visszatérő mandulagyulladás –, de az autoimmun– és pajzsmirigy megbetegedés is. A különbség könnyen észlelhető, hiszen ahogyan a neve is utal rá, egybefüggő területről hullik ki a haj, és nem a fejbőr egészéről. Egyik leggyakoribb alkategóriája az alopécia, ami férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhet.
Hajhullás ellen: az első feladat a kiváltó ok megtalálása

Így lépj fel a hajhullás ellen!

#1 VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK RENDSZERES HASZNÁLATA

Ahhoz, hogy a haj képes legyen egészségesen növekedni, szükség van a különböző vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak folyamatos alkalmazására. Ezek közül érdemes nagy hangsúlyt fektetni a B–, H–, A–, E–, és C-vitaminok állandó pótlására. Célszerű a lehető legtöbbel ellátni a szervezetet, ugyanis mindegyik másként fejti ki a hatását. Példának okán az A-vitamin egy antioxidánsként segíti a faggyútermelést, míg a C-vitamin megóvja a fejbőrt a kiszáradástól és a korpásodástól, de a hajhullás elleni vitaminok között a legjelentősebbnek mégis a B5-vitamin számít, mert a szőrtüsző életfolyamatait támogatja.

A vitaminokon túl, a hajhagymákat plusz aminosavakkal is ajánlott táplálni. Mivel a keratin egy elszarusodott fehérjeként táplálja és építi a hajszerkezetet (a fehérjéknek pedig köztudottan szükségük van az aminosavakra), így például az L-cisztein és L-metionin folyamatos biztosításával megállíthatod a hajhullást. Elengedhetetlen továbbá a cink, a szilícium és a szelén is, ugyanis ezek az ásványi anyagok dúsabbá teszik a hajkoronát, serkentik a hajnövekedést.

#2 VÁLTOZATOS TÁPLÁLKOZÁS

Az egészséges és szép haj sokszor nem is kér sokat, csupán pont annyit, mint amennyit a szervezeted is: étkezz változatosan, vitaminokban, rostokban és fehérjékben gazdagon! Épp ezért nem kizárólag a különböző hajhullás elleni kapszulákra és étrend-kiegészítőkre szükséges odafigyelned, egy következetes étrend is pont annyira tudja kedvezően befolyásolni a hajritkulás elleni küzdelmet, mint bármilyen más csodaszer.

#3 MEGFELELŐ HAJÁPOLÁS

Ma már egyre több cég felismeri, hogy bármilyen fejbőrkezelésről is legyen szó, előtte mindig szükséges egy fejbőrtisztító készítmény, avagy egy erre alkalmas sampon használata. Hajhullás esetén egy ilyen termék képes a fejbőrt előkészíteni a vitaminok, illetve a ható-és kezelőanyagok befogadására, aminek köszönhetően a szintén hatóanyagos hajpakolások még intenzívebben képesek támogatni a fejbőr regenerálódását. Lássuk tehát, hogy a hajnövekedést serkentő termékek közül, melyeket érdemes ténylegesen számításba venni!

A koffeines samponok ugyan serkentik a vérkeringést, de ha nincs meg bennük az egyéb gyógyító hatóanyag, akkor egy komoly hajhullásnál nem lesz elegendő a használatuk. Ugyanez igaz a gyógynövényes samponokra (amik kizárólag 3-4 gyógynövényt tartalmaznak), ezért a hajhullás jelenlétekor célszerűbb gyógyászati samponban gondolkodni. Összetevője 14-18 féle olajesszencia megfelelő arányú koncentrációja, amit kifejezetten erre a problémákra fejlesztettek ki. Fontos továbbá beszerezni a lanolinnal és búzacsírával dúsított hajpakolásokat is, mert képesek intenzíven küzdeni a probléma megszüntetéséért. Utolsó lépésként segítséget nyújthatnak a vérkeringést elősegítő hajszeszek és ampullák is, amik erőt és tartást adnak a hajnak.

A hajhullás elleni szerek között számos professzionális termék is elérhető, hála a fodrászpiac széleskörű kínálatának. Ezek a készítmények elsősorban hatásuk szerint csoportosíthatók, amelyek között léteznek a(z):

  • azonnal ható készítmények: ezek általában azok az ápolószerek, amiket a hajból ki kell öblíteni. Például: hajpakoló anyagok, krémöblítők, szerkezetjavítók.
  • fokozatosan ható készítmények: ezeket nem kell kiöblíteni, tehát a hajban maradnak. Ilyenek az ápoló balzsamok és habok, a hajtápláló krémek, a hajolajok, a haj tulajdonságait javító, haj– és fejbőr problémát kezelő készítmények.
  • kúra szerűen ható készítmények: ezeket kizárólag bizonyos ideig, a probléma fennállásáig kell használni. Ebből a típusból is léteznek ápoló balzsamok, hajolajok, olajesszenciák, hatóanyagos ampullák, illetve gyógynövényi hatóanyagokat tartalmazó samponok.

PRO TIPP: mielőtt belekezdenél egy otthoni kezelésbe, előtte alaposan vizsgáltasd ki magad, és kérd szakember véleményét! Ha ugyanis helytelenül választasz meg egy készítményt, akkor nagy valószínűséggel nem a kiváltó okot fogod kezelni, hanem kizárólag a tünetet. Emiatt a szimptómák csak addig fognak csillapodni, amíg használod a probléma ellen alkalmas termékeket, de azok elhagyásával az ápolás hatékonysága nem lesz maradandó.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés is segít a hajhullás csökkentésében

Hajhullás elleni házi praktikák és módszerek

#1 A TOJÁSSÁRGÁJA, MINT SAMPON

Hajhullás ellen házilag is fel lehet ám lépni, és nem is akármilyen módon: például tojássárgájával történő samponozással! Reméljük nem ódzkodsz az alternatív megoldásoktól, mert ez bizony tényleg képes segíteni. De hogyan válik a tojássárgája az egyik hajápoló termék alternatívájává? Egyszerűen! A tojássárgája serkenti a fejbőr vérkeringését, és ezáltal a hajhagymák növekedését is stimulálja.

A TOJÁSSÁRGÁS SAMPONOZÁS TECHNIKÁJA:

  1. A haj hosszához mérten törj fel egy vagy kettő tojást, majd válaszd szét a fehérjét és a sárgáját!
  2. Ezek után a tojássárgát verd fel habosra, és keverd össze langyos vízzel!
  3. A házi csodaszert alaposan masszírozd bele a fejbőrbe, majd óvatosan töröld meg a hajadat!

#2 A CITROM MINT BALZSAM

A hajhullás elleni csodaszerek között nem lehet szó nélkül elmenni a citrom mellett sem, ugyanis belsőleg és külsőleg egyaránt támogatja a haj szerkezetét, miközben csökkenti a hajhullást. A módszer semmivel nem bonyolultabb, mint a tojássárgás samponozás, sőt elég pár csepp természetesen előállított citromlé ahhoz, hogy egy naturális bőrradírként funkcionáljon. Korpásodás, zsírosodás, elhalt hámsejtek? A citromos balzsamozásnak hála ezek a fogalmak csupán a múltból köszönnek majd vissza!

#3 AZ UBORKALÉ MINT KONDICIONÁLÓ

Tudjuk még hova fokozni a házi praktikumok listáját, és ez esetben sem kell tovább menni a konyhánál. A kígyóuborka levét ugyanis használhatod úgy, mint egy természetes kondicionálót, amivel elég átdörzsölnöd a hajgyökereket ahhoz, hogy hajszálnövekedést serkentő hatást válts ki – ez a folyamat elsősorban az uborka levében található szilíciumnak és kénnek köszönhető.

Házi praktikák a hajnövekedés elősegítéséhez

A szakmai kiegészítést köszönjük Ungvári Krisztina hajgyógyász szakembernek!