Keresés

A COVID-19 és a hajhullás kapcsolata: ismerd meg a probléma hátterét!

Szakemberek segítettek nekünk, hogy körbejárjuk a Covid-19 és a hajhullás közötti kapcsolat témáját.

“Koronavírus betegségben szenvedtem. Felgyógyultam. Most pedig hullik a hajam.” Ismerős helyzet? A fokozott hajhullás riasztónak tűnhet, de nem szabad pánikba esni miatta. A szervezet bármilyen intenzív lelki vagy fizikai stressznek van kitéve, válaszként sokszor ilyen módon reagál. Mi a megoldás tehát? Mit lehet tudni a COVID-19 és a hajhullás kapcsolatáról? A HairContrast szakemberei segítettek körbejárni és megérteni a témakör hátterét.

Fokozott hajhullás, mint poszt-Covid tünet

Egyre többen számolnak be arról, hogy a COVID-19 vírusból felgyógyulva – néhány hónappal később –, fokozott hajhullást észlelnek. Ez a felismerés mindenki számára traumatikus, hiszen a haj az énkép fontos része. A jelenség nem korlátozódik nemekre, mind a nőknek, mind a férfiaknak meg kell küzdeniük a koronavírus okozta frusztráló utótünettel. A legtöbben azt mondják, hogy a hajhullás a betegség lefolyása után, körülbelül 4-6 hónappal később jelentkezik.

A probléma relevanciáját mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a Google-keresőben a COVID-19-cel és a hajhullással kapcsolatos keresések az egekbe szöktek. A Lancet-tanulmány pedig rámutatott, hogy a Kínában koronavírus miatt kórházba kerülő betegek 22%-a küszködött hajhullással a felépülést követő 6. hónaptól kezdve. Igen ám, de mi áll a háttérben, ilyenkor mi jelenti a megoldást? A cikk további része ezekre a kérdésekre ad választ.

A hajnövekedési ciklus és a telogén efluvium állapota

Ahhoz, hogy megértsük a hajhullás hátterét, pontosan ismernünk kell a hajnövekedési ciklusokat, és azok sajátosságait. Kezdjük tehát az elején!

A haj naponta körülbelül 0,3-0,4 mm-t nő, tehát évente 10-12 cm-t. Más emlősökkel ellentétben az emberi haj növekedése és hullása véletlenszerű, és nem szezonális vagy ciklikus. A hajhullásnak három szakasza van: az anagen, a catagen és a telogen.

#1 ANAGEN-FÁZIS: az anagen a haj aktív fázisa. Ilyenkor a hajhagyma sejtjei gyorsan osztódnak, új sejtek felfelé tolódnak, így a haj növekedni kezd. Ebben a fázisban a haj körülbelül 1 cm-t nő 28 naponként, illetve havonta.

#2 CATAGEN-FÁZIS: a catagen egy átmeneti szakasz, ebben az állapotban a haj kizárólag 3-5%-a van. Ilyenkor a hajnövekedés leáll.

#3 TELOGEN-FÁZIS: ez a szakasz a szőrtüsző nyugalmi fázisa, ami általában az egész haj 6-8%-át teszi ki. Ez a fázis körülbelül 100 napig tart a fejbőr hajszálainál.

A hajnövekedésnek három ciklusa van

A STRESSZES ÁLLAPOTTAL JÁRÓ HAJHULLÁS: TELOGÉN EFLUVIUM

A COVID-19 és a hajhullás kapcsolata a stresszes állapottal járó hajhullás problematikájához vezethető vissza, amit a szakirodalom telogén efluviumnak nevez. Ezt a kifejezést először 1961-ben Kligman használta, ami nem más, mint a haj korai telogén fázisa, azaz egy állapot, amikor a sok belső és külső feszültség hatására a haj hullani kezd. Tehát a COVID-19 okozta kellemetlenség nem újkeletű, egy 4-5 napon át tartó influenza után is tapasztalni lehet hasonló tüneteket. A különbség csupán annyi, hogy korábban ezt a jelenséget a többség nem hozta párhuzamba a megbetegedésekkel, így csak most került rá ekkora figyelem.

A telogén efluviumnak a szakirodalom két típusát is megkülönbözteti. Ez nem mást, mint:

  1. a klasszikus telogén efluvium: ami 6 hónapnál rövidebb ideig tart, és körülbelül 3-4 hónappal a kiváltó esemény után következik be.
  2. a krónikus telogén efluvium: ami meghaladja a 6 hónapot, és kiváltó okai között számos dolog megbújik: a gyógyszerhasználattól kezdve, a fiziológiai stresszen át (műtét és magas láz), egészen az érzelmi stresszig, a krónikus fertőzésekig, a helytelen étrendig, vashiányig és dohányzásig.

Miért reagál a testünk ilyen jelzéssel egy stresszes eseményre?

De miért reagál a szervezet hajhullással egy stresszes időszakra? A válasz logikusan levezethető. Alapvetően, amikor egy embert jelentős fizikai vagy érzelmi megterhelés ér (például fertőzések, vagy egy rendkívüli lelki trauma), akkor teljesen indokoltan aktív hajhullás veszi kezdetét. Ez nem jelent mást, minthogy a hajszálak épp átállnak a nyugalmi fázisba – pont ez történik a COVID-19 fertőzés után is néhány hónappal. Gyakorlatilag ilyen módon a szervezet a betegség utáni állapotot reagálja le, de a haj normál körülmények között is átmegy ugyanezen a cikluson.

A korábbiak értelmében tehát, valójában természetes jelenség, hogy minden szőrtüsző pihenő- és növekedési időszakon megy keresztül, majd a haj kihullik. A különbség a telogén efluvium, ami alatt mindez szinte egyszerre történik. Normál körülmények között a haj kb. 8-10 %-a van nyugalmi fázisban, 3-5-%-a hulló fázisban, a többi pedig növekedési fázisban. De ha szervezeted erős stresszt illetve megterhelést észlel, akkor a test minden felszabadítható energiáját az életfenntartó funkciókra összpontosítja. (A gyakori kiváltó tényezők közé tartozik többek között a szülés, a kórházi kezelés, a műtét, a gyors fogyás, és minden súlyos és hirtelen érkező stresszhatás.)

A hajnövekedés viszont nem feltétlen része a túlélési funkcióknak. Amellett, hogy fokozott esztétikai szerepe van a személyes és egészséges lelkiállapot fenntartásában, a szervezet a létfenntartás érdekében elsők között szabadul meg a számára nem fontos és nem létfontosságú bőrfüggelékektől – ez pedig elsősorban sajnos a haj lesz. A fent felvázolt folyamat alapján tehát, rendellenes módon a hajad körülbelül 50 %-a nyugalmi fázisba tolódik – ami általában 3-5 hónapig is eltarthat –, majd természetes módon kihullik. Emiatt az érintettek azt tapasztalják, hogy a fésűjükön/hajkeféjükön sokkal több kihullott hajszálat találnak, mint általában.

A hajhullás a szervezet reakciója a külső vagy belső stresszre

COVID-19 és hajhullás: hogyan tovább?

Jó hírünk, hogy a COVID-19 utáni hajhullás és a telogén efluvium állapot csupán ideiglenes. Viszont rossz hírünk is van, miszerint gyakran ki kell várni, hogy a hajciklus visszatérjen az anagén, avagy a növekedési fázisba, ami körülbelül 6-9 hónapig is eltarthat. Fontos tudni, hogy mire általában a hajhullást megtapasztalod, a szervezet már elkezdi a regenerálódást. A koronavírus esetében azonban a helyzetet megnehezítheti a járvány hossza és a létezésének a tudata: a hosszú távú stressz a hajat akár a krónikus telogén efluvium állapotába is eltolhatja.

Ha már hullik a hajad – és úgy érzed, hogy a helyzet nem javul az idő és az erőfeszítések ellenére sem –, azt javasoljuk , hogy keress fel egy bőrgyógyász szakorvost! Vizsgáltasd ki, hogy a hajhullást kiváltó egyéb betegségek közül (pl. hormonális egyensúlyhiány, táplálkozási hiányosság, genetikai rendellenesség stb.), nem küszködsz-e még valamivel! A szakorvos így javaslatot tud tenni helyi és célzott kezelésre ahhoz, hogy újra visszanyerhesd az önbizalmad!

Végül onnan fogod tudni, hogy rendeződik a helyzet a szervezetet ért sokkhatás után, hogy a hajad visszanő. Ha rövid “babahajszálakat” és “pihéket” találsz a hajszálaid között, akkor megnyugodhatsz: a gyógyulás útján vagy!

COVID-19 és hajhullás: megoldás lehet a Secret Tonic Lotion

Hajhullás elleni kezelés a HairContrast termékeivel

Hajhullás ellen már számos praktika és csodatermék elérhető a piacon, de muszáj említést tennünk az egyik legkorszerűbb eljárásról, a HairContrast Secret Tonic Lotion kezeléséről. A hajnövesztőszer összetevői a legjobb feltételeknek megfelelve kerültek kiválasztásra, aminek köszönhetően a hajhagymák újra képesek a növekedési fázisba lépni.

A Secret Tonic Lotion képes megtisztítani a hajhagymákat a szennyeződésektől, és attól a hormontól (DHT-hormon), ami eltömíti a hajhagymát. Ugyanakkor megnöveli a vérkeringést, ami biztosítani fogja azt, hogy a hajszálak ismét növekedésnek indulhassanak, ezzel gazdagon táplálva a hajtövet. A kezelés után csak pár héttel később fogsz változást tapasztalni (de ekkor még csak a fejbőr nyeri vissza a természetes egyensúlyát), látványos eredményt 3-4 hónap elteltével, míg optimális eredményt fél év után tapasztalsz majd. Hidd el, megéri türelmesnek lenni!

Forrás és képek: https://haircontrast.hu/2021/10/27/covid-19-hajhullas-es-mit-thetunk-ellene/