Keresés

Huszár Zsuzsanna a hajhullásról

Huszár Zsuzsanna volt a Fodrászinfó Podcast legújabb vendége.

Huszár Zsuzsanna fitoterapeuta és étrendező, de vitaminszakértőnek is titulálja magát. A Fodrászinfó Podcast adásában a hajhullás okairól, megelőzéséről és a Hush & Hush Deeply Rooted termékéről kérdeztük.

Hajhullás: mi okozza és hogyan előzzük meg?

A hajhullás okaival kevesen találkoznak, általában már csak magát a jelenséget veszik észre. Pedig a kezelés szinte lehetetlen az okok felderítése nélkül. A covid járvány óta a hajhullás még gyakrabban előforduló állapottá vált. Ez abban is megmutatkozik, hogy a Google keresések is megnövekedtek iránta: az acne és a ráncok eltűntetése mögött erre keresnek a legtöbben a hasonló témakörök között.

Huszár Zsuzsanna szerint a legfontosabb, hogy hajhullás esetén először is derítsük ki, hogy betegség okozza-e: hormonok, gyulladások, inzulin rezisztencia. Addig semmiképp se kezeljük magunkat, amíg erre fény nem derül. A betegségek másik vonulata a haj- és fejbőrbetegségek. Ilyenkor egy fodrász is láthat korpát vagy gombát a fejbőrön. Ebben az esetben erre érdemes figyelmet fordítani.

Kiemelte, hogy dietetikushoz is fordulhatunk, de neki csupán az a feladata, hogy egy adott állapotra étrendi tanácsokat és gyógynövényeket adjon. Dietetikushoz már stabil diagnózissal érdemes érkezni.

Otthon készített csodaszerek

Huszár Zsuzsanna szerint az otthon készített hajápoló szerek kétélű fegyverek. Jó, ha saját kézbe vesszük az egészségünket, de ha nem ismerjük biztosan a problémát, akkor értelemszerűen nem tudjuk kezelni sem. Az internet tele van DIY (Do it yourself) készítményekkel, ebből kettőt emelt ki a szakember:

Rozmaring olaj és rizsvíz otthoni készítése semmiképp sem ajánlott. Önmagában egyik vegyülettel sincs baj, tápláló és gyulladáscsökkentő hatással bír mindkettő. Ugyanakkor más a külső és belső használat. Fejbőrre felvitel esetén fontos szem előtt tartani azt, hogy nem tudjuk milyen talajból származik a növény és milyen vegyszerekkel kezelték. Olaj esetében a hígítás is fontos, mivel a hajhagymák károsodhatnak a hígítatlan olajtól.

A rizsvíz esetében is a személyre szabás a legfontosabb. Ez a tradíció Ázsiából ered, azonban az ottani emberek haj teljesen más textúrájú, így nem biztos, hogy a mi hajunk kezelésére is alkalmas.

Huszár Zsuzsanna Étrendező óva int az otthon elkészíthető "csodaszerektől"

De akkor mit tegyünk?

Menjünk el fodrászhoz, aki meg tudja mondani, hogy van-e valamilyen betegség a fejbőrön vagy a hajon.

Félévente csináltassuk vérképet, akár háziorvos segítségével, akár vitaminszint méréssel. (Sok esetben a hajhullást vitaminhiány okozza a long covid vagy a stressz és a nem megfelelő életmód miatt.)

„A szervezetünknek a haj és a bőr nem egy alapvető védelmi eszköz.”  

- emelte ki Huszár Zsuzsanna.

Ezekre a területekre csak akkor jutnak el a tápanyagok, ha minden más, fontosabb szerv és funkció rendben van.

Jogosan merül fel a kérdés: pótolhatók-e a vitaminok csupán az étrenddel? A teljesen egészséges ember számára is komoly tervet kellene készíteni ahhoz, hogy a különböző vitaminok minden nap megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe. Ritka az olyan életmód, amellyel ez megvalósítható. Ráadásul a mai növényekben, magvakban nincs benne az a vitaminszint, amely korábban.

A haj és körmök számára a B vitamincsalád szükséges. Ezek közül is a legfontosabb a B5, amelyet nehéz pótolni, hiszen több dolog miatt is bomlik: hő, mirelit hűtés, sütőpor stb.

Huszár Zsuzsanna egyik szakterülete a vitaminok kiválasztása, így ebben is tudott néhány tanáccsal szolgálni. A táplálékkiegészítők világa sok esetben erkölcstelen. A boltok által árult vitaminok nem tartalmazzák a megfelelő molekulákat. Kutatómunka vagy szakértő segítségével azonban fellelhetők azok a molekulák, amelyek valóban beépülnek. Egy-egy készítmény megvásárlása előtt érdemes független kutatásokból tájékozódni az adott termékről.

Huszár Zsuzsanna a Deeply Rooted termékeket ajánlja

A Hush & Hush Deeply Rooted termékcsaládja magas minőségben ötvözi a természetet és a tudományt. Benne vannak a szükséges vitaminok adaptogén gyógynövényekkel kiegészülve, amelyek segítik egymás felszívódását, csökkentik a stresszt és pontosan olyan mértékben szívódnak fel, ahogy az szükséges.

A B5 vitamin hozzájárul az új sejtek képződéséhez, a fűrészpálma pedig gyulladáscsökkentő és jótékony hatással van a májra. Ha ugyanis a máj le van terhelve, akkor annak a bőr és a haj is kárát látja. Szükséges tehát a máj regenerálása. A Deeply Rooted tehát sokrétűen kezeli a hajhullást, akár férfiak esetében is.

A szépséggel kapcsolatos dolgokat ugyanis általában női problémának tartjuk. Mára azonban a férfiak is egyre kevésbé nyomják el a szépséggel kapcsolatos igényeiket. A Deeply Rooted termékekkel a férfiak homloktáji vagy fejtető kopaszodása is jelentősen javítható.

Deeply Rooted az egészséges hajnövekedésért

Nézd meg a Huszár Zsuzsannával készített interjút a hajhullásról

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! :)