Keresés

Hajszálkák mindenütt - így védekezz ellenük

A hajszálkák sok fodrász számára okozhatnak problémát!

Akik nem fodrászként dolgoznak, el sem tudják képzelni, hogy egy apró hajszál mekkora fájdalmat képes okozni. Sok fodrász egyik legnagyobb problémáját a hajszálkák jelenik: beleállhatnak a bokába, lábfejbe, talpba. Ilyenkor pedig igen nagy fájdalmat és gyulladást tudnak okozni.

De mik is valójában a hajszálkák?

A válasz nem nehéz, tulajdonképpen apró hajszálakról van szó, amelyek bármilyen más szálkához hasonlóan beleáll a bőrbe és ott is marad, amíg el nem távolítjuk. A fő különbség talán abban rejlik, hogy a hajszálkák általában olyan helyre fúródnak, amelyet munka során folyamatos terhelés ér, például talp, esetleg tenyér.

Emiatt aztán nagy fájdalmat okoz, megnehezíti a munkát, arról nem is szólva, hogy a fájdalmon túl bizonyos esetekben fertőzéshez is vezethet, így érdemes minél előbb eltávolítani. Annak érdekében azonban, hogy ne is kerüljenek hajszálkák a bőrünkbe, munka közben lehetőleg ne viseljünk

  • papucsot,
  • nyitott orrú cipőt,
  • szandált

Hogyan távolíthatók el a hajszálkák?

Valójában a hajszálkák eltávolítása úgy történik, mint bármilyen más szálka esetében: csipesszel. A könnyebb kezelhetőség érdekében a szálkát tartalmazó területet áztassuk meleg vízbe. Így a bőr fellazul, a szálka eltávolítása pedig könnyebbé válhat. Ügyeljünk arra is, hogy ne nyomjuk össze a bőrt az eltávolítás során, ilyenkor ugyanis a szálka eltörhet, vagy még jobban beágyazódhat. Áztatott bőrünk és az eltávolításra használt csipeszt egyaránt legyen tiszta. Így az elfertőződés is elkerülhető.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a hajszálka túl mélyen fúródott a bőrbe. Ilyenkor kozmetikus vagy pedikűrös segítségét érdemes igénybe venni.

Tippek hajszálkák ellen

Sajnos a kényelem nem mindig összeegyeztethető a biztonsággal. Azonban munka közben érdemes figyelnünk az utóbbira is. Szerencsére a piacon egyre több kényelmes cipő elérhető, amely kellően zárt is. Íme néhány tipp a Fodrászinfó Pro csoportból:

  • zárt, jól szellőző, memóriahabos edzőcipő (pl. Skechers),
  • lábbeli napi tisztítása a ráragadt hajaktól,
  • nyitottabb lábbeli esetén hosszabb zokni viselése, amelyre rálóg a nadrág.

Ha tehát fodrászként gyakran találod szembe magad hajszálkákkal (ami tutira így van), akkor menj biztosra: ha tudod, minél előbb szedd ki! Ha pedig nehezebb esettel állsz szemben, fordulj pedikűröshöz vagy orvoshoz.

Felhasznált forrás: Hairdressers Journal

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)