Keresés

A víz lehet az oka a halványuló hajszíneknek?

A tudomány szerint a vízben lévő elemek némelyike okozza a fakulást.

Ha te is imádod a frissen-a-fodrászatból hajszínedet, akkor valószínűleg tudod, hogy védeni kell a fakulástól. Az UV-sugarak rézsútossá teszik a színt, a szulfátokat tartalmazó samponok eltávolítják azt, az olyan összetevőkkel készült termékek, mint a citrusfélék, tönkretehetik az árnyalatot. De sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb ellenségről: az ásványi anyagokról.

A hajszín legnagyobb ellensége a víz

Nehéz elhinni, hiszen sokszor a víz mindenre megoldás. A csapból távozó tiszta, ártatlannak tűnő folyadék azonban olyan fém- és ásványi anyagokat tartalmaz, amik lerakódnak a hajadra, idővel felhalmozódnak, kölcsönhatásba lépnek a hajszíned kémiai anyagaival és még a hajad textúrájában is kárt tesznek. Végeredményben pedig nem csak a hajszíned, de a hajad egészsége is bánja.

A kísérletet az Egyesült Államokban végezték, és tény, hogy ott a népesség több, mint 85%-a kemény vízzel mos hajat, amely tele van ásványi anyagokkal és durva vegyi anyagokkal, amelyek nagy pusztítást végeznek a hajon és a fejbőrön. Magyarországon a víz minősége kedvezőbb, de még a kútvíz, a lágy víz, a városi víz és igazából bármilyen víz is tartalmaz ásványi anyagokat, tehát lehetetlen kikerülni.

De pontosan mit tesz a hajaddal a víz?

Meg fogsz döbbenni, hogy mennyi probléma kapcsolódik a hajadon lévő ásványi anyagok felhalmozódásához:

 • A hajszín fakulása
 • A szőke torz árnyalatai
 • A fakó, zavaros árnyalatok
 • Durva, merev haj
 • Rugalmatlanság
 • Fénytelen tincsek,

amik a fodrásztól való távozás után a hetek alatt eltűnni látszanak.

Az ásványi anyagok a professzionális coloristok számára is komoly problémát jelenthetnek. Ha ásványi lerakódások vannak a hajadban, az szaloni festéskor torzíthatja az eredményeket. Bizonyos ásványi anyagok (például a réz) ugyanis kémiai kölcsönhatásba lép a festékkel, és felgyorsítják a színfeldolgozást, így a fodrász nehezen tudja ellenőrizni a végeredményt.

Az ásványi anyagok pozitív töltésűek, így vonzzák a hajat magukhoz, amik negatív töltéssel rendelkeznek. Emellett hajmosáskor a meleg víz megnyitja a haj külső rétegét, így könnyebben sérül. Ezért halljuk sokszor, hogy ne meleg vízzel mossunk hajat.

Mely ásványi anyagokról van szó?

A kalcium a leggyakoribb ásványi anyag az Egyesült Államok vizében. Felhalmozódik a hajban, így az szárazzá válik és elnehezül. Elveszi a rugalmasságot a fürtökből, és még a dauer is ellazulhat tőle. A kalcium a fejbőrön is felhalmozódik, ami korpás hámlást okoz. A kalcium "felhalmozódása" eltömítheti, sőt elzárhatja a hajhagymákat, ami töredezést okozhat, és megakadályozza az egészséges hajnövekedést.

A magnézium és az alumínium mindenhol jelen van a kemény vízben. Halványítják a színt, a hajat tompává, szárazzá és súlytalanná teszik.

A réz elszínezi a világos hajat, oxidálódva zöldes árnyalatot eredményez, és a sötét hajat sötétebbnek mutathatja. A réz a színfeldolgozást is zavarja, mivel katalizátorként gyorsítja a folyamatot, ami károsíthatja a hajat, és váratlan színeredményt okozhat.

A vas és a mangán oxidálódik, és a világos színű hajat narancssárgává, a sötét hajat pedig vöröses kiemelésekkel sötétebbé teszi. Túlzott száradást okozhatnak, és valóban göndörré teszik a hajszerkezetet.  

Az ólom, amely mérgező és a legtöbb vízrendszerből már eltávolították, nyomokban még mindig létezik (a régebbi csövek és vízvezetékek miatt), és sötétszürke kasztot hagy a hajban.

Hogy védheted a hajad az ásványi anyagoktól?

 1. Használj vízszűrőt. A zuhanyfej vízszűrőket könnyen megtalálhatod bármelyik barkácsáruházban, és viszonylag egyszerűen telepíthetők is.
 2. Használj tisztító samponokat. A színvédő samponok ugyan segítik a fakulás csökkenését, de nem védenek más káros anyagoktól. 
 3. Használj természetes savas öblítőket. A citrom vagy az ecet például jó választás lehet.
 4. Használj hidratáló hajmaszkokat és hajon hagyott hajbalzsamokat. Mindkettő segít a hajad egészségének visszanyerésében.
 5. Moss hajat tisztított, palackozott vízzel. Ezzel teljesen kizárod a káros ásványi anyagokat.

És te mivel védekezel a színfakulás ellen?

Forrás: colorwowhair.com

Képek: Pinterest