Keresés

Headonist colorist: Nagy Ingrid Henrietta érzi, milyen hajszínre vágynak a vendégei

Nagy Ingrid Henrietta interjúnkban beszámolt szakmai indulásáról.

Van egy sztereotípia, ami így hangzik: a mai fiatal fodrászok fényes karriert, sok pénzt, saját szalont és hatalmas vendégkört szeretnének, lehetőleg azonnal. Szerencsésnek tartom magam, hiszen sok fodrásszal állok kapcsolatban és azt kell mondjam, ez bizony koránt sincs így. A mai fiatalok egy része talán így gondolkozik, de a többség, igenis tudja, hogy ezek mögött mennyi munka, alázat és gyakorlás van. Beszélgetőpartnerem ezúttal Nagy Ingrid Henrietta volt, aki hat éve lett fodrász, a szakma is csodájára jár hajfestéseinek, és minden felsorolt gondolatnak szöges ellentettje. Ismerjétek meg!

Milyen stílust képviselsz?

Én egy nagyon egyszerű lány vagyok. Stílusban, ruhában és a munkáimban is. Úgy veszem észre, hogy ilyen vendégkört is építettem ki magam köré, talán éppen a személyiségemmel vonzottam be. Nagyon egyszerű hajak, lágy melírok, balayage, ombre a paletta nagy része, színekben sincsenek extra vendégeim. Nőies, lágy vonal, egyszerű, letisztult karakterekkel, pont olyan, amit én szeretek. És a vendégeim is. Valahogy mindig megérzem, mit szeretnének.

Tényleg? Hogyan?

Valahogy szerencse, mázli vagy képesség, de mindig megérzem, hogy milyen hajat szeretne a vendég. Nem csak azt látom, hogy milyen szín állna neki jól, vagy mi van a fotón, amit hozott, hanem azt is érzem, hogy neki milyen tetszene igazából. A kép jó indulásnak, aztán beszélgetünk, elfogadjuk egymás kéréseit, végül ebből összegyúrok egy jó színt és hajat. És kész. Nagyon jó érzés, mikor feláll a vendég a székből és azt mondja, hogy „te vagy az első fodrász, aki úgy csinálta meg a hajam, ahogy elképzeltem.” Ez nekem a Headonist.

Ha megnézzük a nemzetközi divatoldalakat, akkor azt látjuk, hogy az általad leírt karakter a nemzetközi trend is. Mégis hogyan tudsz kiemelkedni munkáiddal a többi colorist közül?

Jó kérdés, ezen nem is gondolkoztam, hogy hogyan lehetnék az, aki kiemelkedik. Tudod a vendégek nálam azt szeretik, hogy én nagyon precíz vagyok. Minden tincset aprólékosan veszek fel, odafigyelek. Belső késztetésem, de én nem engedhetem meg magamnak azt, hogy hibázzak, vagy foltos legyen a haj. Egyszerűen addig csinálom, amíg azt nem érzem, hogy tökéletes a munkám. A célom, hogy a vendégeim azt mondják, hogy ez az, amire vágytak. Ezt talán Kati és Peti (Zsekov Katalin és Márity Péter – az INDOLA oktatói, a szerk.) a sok oktatás alatt nevelték belém, de én is ilyen személyiségtípus vagyok.

Nagy Ingrid Henrietta munkája

Milyen alapok kellettek ehhez, hogy ilyen szintre juss coloristként?

Az alázat és az állandó tanulás elengedhetetlen. Szécsényi István szalonjában Füstös Józsefnél kezdtem, majd a Studio D-ben voltam 3-4 évig, ahol lehetőségünk volt oktatásokra járni. Bódis Richárd, Fátrai Krisztina és az INDOLA team tanított minket. Az INDOLA Color ABC-t rengetegszer jártam végig, mert már akkor is azt éreztem, hogy a legfontosabb a biztos alap, mert arra épül minden.

A szalonláncokkal sokaknak fenntartása van. Neked mit adott ez a néhány Studio D-s év?

Tudod a Studio D-ben fokozatosan fejlődtem, és a sok vendéggel rengeteg tapasztalatom lett, amiből nagyon állandóan tanultam. A szűk szakmai rész mellett megismertem azt, hogy hogyan kell az emberekkel bánni, viselkedni, szituációkat kezelni. Mondhatom, hogy hasznomra vált.

Hogyan folytatódott szakmai pályád?

A Studio D-nél alkalmazott voltam ugye, ami remek kezdés volt. Rengeteget gyakoroltunk, fejlődtünk. Abban a szalonban a legmagasabb fokozatig, üzletvezető szintig jutottam, mégsem volt kielégítő. A napi munkám során háttérbe szorult a szakma, éreztem, hogy lépnék, fejlődnék, ekkor mondtam fel, és jöttem a Headonist2-be, ahol jelenleg is vagyok.

Hogyan esett a választásod a Headonist szalonokra?

A Headonist egy fogalom volt, számomra pedig a vágyott munkahely. Nem valahol akartam dolgozni, hanem a Headonist csapatához akartam tartozni. Tudtam, hogy meg kell ugranom azt a szintet, amit ez a szalon képvisel, és pont ezzel egyidejűleg volt egy átkattanásom, mégpedig az, hogy az alkalmazotti monoton dolgot abbahagyom, és saját lábra állok vállalkozóként. Arra vágytam, hogy hozzám jöjjenek a vendégek, engem válasszanak ki fodrászuknak, tehát hogy legyen kötődés a fodrász és vendég közt.

Nagy Ingrid Henrietta munka közben

Számodra a Headonist mit képvisel?

A Headonist nem csak egy fodrászat. A csapat hitvallása, hogy a szalonban töltött idő élvezetes legyen, a végeredmény pedig tökéletes. Elnézve a munkákat, tudtam, hogy ide szeretnék tartozni. Az első Headonist 2016-ban nyitott, amivel Majedi Majed megvalósította az álmát. Majedit nagyon jó szakembernek, példaképnek tartom, rengeteget tanultam tőle.

Bár a colorist vonal volt az erősséged, mégis a Headonist2-ben kezdtél, ami egy férfifodrászat. Az is tetszett?

Igen, de az élet azóta sokat változott. A COVID első hulláma, tehát a tavaszi önkéntes bezárásunk után történt egy kis profilváltás, és női fodrászat (is) lettünk. A vendégek az újranyitáskor extrán lenőtt és roncsolt hajakkal érkeztek. Olyan erősen megtámogattuk magunkat marketinggel, hogy alig győztem a munkát, ráadásul akkor éppen egyedüli fodrászként dolgoztam a szalonban. Miután nálam már nem volt hely, felvettünk egy kolléganőt, aki hasonló minőségben dolgozik, mint én, és átadtam neki a szakmai tudásom javát. Jelenleg mindenki INDOLÁval, és az én technikám szerint dolgozik a szalonban. Mindenkinek szívesen segítek és ez kölcsönös.

Téged mi fogott meg az INDOLÁban?

Nem dolgoztam mással eddig, csak láttam a többi terméket még Szécsényi István üzletében. Az INDOLA egyszerűen megérthető, nem túlbonyolított, személyre szabottan ki lehet keverni a színeket. Nekem olyan, mint egy jó étel: kicsit ebből és abból is rakunk bele, a végeredmény úgy lesz tökéletes. Személyes kedvenceim a pasztell és a csokoládé színek.

Nagy Ingrid Henrietta munkája

A Headonist2 szalonvezetője vagy. Miben más most ez a pozíció, mint a korábbi helyeden, ahol ezt nem szeretted?

Itt mindenki csinálja a dolgát és a cél, hogy pozitív visszajelzések érkezzenek a vendégeinktől a szalonra és a munkánkra. Amit kiemelnék, hogy egy csapat vagyunk, szeretünk bejárni és segítjük egymást annak ellenére, hogy mindannyian egyéni vállalkozók vagyunk.

Mit látsz magad előtt, szakmai utad hová vezet?

Sokat gondolkodtam rajta, főleg, mikor megtudtam, hogy beszélgetni fogunk. De az van, hogy most a szakmára szeretnék figyelni, hogy még jobb legyek benne. Nagyon sok technika van, amit szeretnék megtanulni, tökéletesen elsajátítani. A saját szalon is opció, de csak évek múlva. Nagyon szeretnék családot, gyerekeket, remélem abban is lesz részem.

A szalonmunka mellett versenyeztél is?

Életemben összesen két versenyen indultam és mindkettőt megnyertem. Az egyik a Sissy-ben volt, és végzős tanulóként a bizonyítvány mellé még ezt odacsaptam. Nagyon jó érzés volt. Aztán a másik a Schwarzkopf Professional és a Studio D közös versenye volt, aminek első helyezettjeként 100.000 forintot és egy Mitzutani ollót nyertem. A kolléganőm haját vágtam le, fordított átmenetet csináltam és fotón beküldtem. Nagyon büszke voltam magamra, hogy megnyertem. Teljes gőzzel csináltam, mint ahogy minden mást is az életben.

Látsz magad előtt versenyt, amin szívesen elindulnál?

Ha az INDOLA indítana versenyt, azon szívesen indulnék.

Nagy Ingrid Henrietta munkája

Képek: Nagy Ingrid Henrietta