Keresés

Bemutatkozik Márity Péter az INDOLA Professional oktatója

Márity Péter, az INDOLA Professional oktatója mesélt nekünk.

Márity Péter az INDOLA Professional oktatói csapatának oszlopos tagja, a colorist vonal megszállottja. Eddigi pályafutása bebizonyítja, hogy kellő kitartással és alázattal nagyon nagy dolgokat lehet elérni: akár olyanokat is, amikre a kezdetekkor nem is gondolnánk. Vele beszélgettünk.

Koronavírus: gondoltad volna, hogy egy ilyen helyzet jöhet a te életedben?

Soha nem gondoltam volna. A legelején szinte biztos voltam benne, hogy a mi kis hazánkba nem jut el ez a mára már komolyra forduló járvány. Tévedtem. Talán, mert én is azon optimista emberek közé sorolom magam, miszerint: úgysem lesz semmi bajom!

A mindennapjaidat hogyan változtatja meg az új helyzet?

Természetesen az egész életem a feje tetejére állt. Eddig a napjaim az INDOLA Akadémián töltöttem, ahol Zsekov Katival (korábban bemutattuk oldalunkon – a szerk.) a mindennapos feladatunk és hivatásunk az, hogy minél több fodrászt segítsünk a munkájukban. Az elmúlt hetekben pedig itthonról próbálom ugyanezt tenni. A munka is teljesen átalakult, hiszen mindenféle emberi kontaktus nélkül kell megoldani az adott helyzeteket, képzéseket. Igyekszünk sok digitális tartalmat létrehozni, illetve heti rendszerességgel élő bejelentkezések is vannak az Indolárium privát csoportban a partnereink számára. Célunk minden előre tervezett oktatásunkat pótolni és az igényeknek megfelelőkkel készülni a szakma számára, de értelemszerűen nem mindent tudunk digitálisan és online megoldani.

Szerintem ez az időszak arra kiváló nekünk fodrászoknak, hogy az elméleti tudásunkat csiszoljuk és tökéletesítsük. Most nem mondhatjuk, hogy a sok munka és az egyéb elfoglaltságok miatt erre nincs időnk. Próbáljuk meg ezt az időszakot hasznosan tölteni.

Márity Péter portré

Milyen képzésekkel készültök?

Szemináriumaink témáját próbáljuk a helyzethez igazítani. A sok otthoni hajfestés után sok lesz a korrekciós munka, ezek könnyítésére biztosan lesznek korrekciós szemináriumok is. Egyelőre ezek most elméletben mennek online, de őszre több ilyen képzést is tervezünk partnereink számára, ami az újrakezdéskor igazán hasznos lesz. De addig is, érdemes minket követni, mert folyamatosan adjuk át az információt online tartalmak formájában.

Elrugaszkodva a jelen helyzettől, nézzünk kicsit a múltba. Hogyan lettél oktatófodrász? Mesélsz kérlek erről az időszakról?

Azt, hogy oktatófodrász lehetek, abszolút az élet hozta helyzet. Szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőséget kaptam anno. A történetem 2011 nyarán kezdődött, mikor érettségi után gyakorlati helyet kerestem a fodrász sulihoz. Nagy szerencsémre Szofrán Zsolthoz keveredtem, aki fel is vett tanulónak, azzal a feltétellel, hogy az iskolakezdés előtt egy hónappal el kell kezdenem nála a pályafutásomat. Ez az jelentette, hogy az utolsónak gondolt szabad nyaramból kb. egy hónap maradt. Kicsit szíven ütött, mert egy akkor még fiatal az iskolából szabaduló „gyerek” nem éppen így tervezte a nyarát, de utólag visszagondolva rengeteget köszönhetek már ennek az egy hónapnak is. Összesen négy hónapot töltöttem el Zsoltnál, miután tele tudással és élményekkel, Mátyás Ingénél folytattam a fodrász szakmai tanulmányaimat. Mind a két ember meghatározó személy a munka tekintetében, sokat köszönhetek mindkettejüknek. 2012 októberében Zsolt újra megkeresett, hogy segítsem a munkáját. 2013 júniusában végeztem a fodrásziskolában. Ahogy végzett fodrász lettem, szalonban kezdtem dolgozni, péntekenként pedig Zsolt technikusa voltam. Eközben ha valamilyen rendezvény vagy bemutató volt a Schwarzkopf Professional márkánál, besegítettem a backstage-ben. Így kezdődött el az oktatói karrierem. Tehát a sok munka, alázat és belefektetett idő alakította, hogy oktatóvá válhassak. Szépen megmászva a ranglétrát 2017 őszén már a Schwarzkopf Professional színpadán is tarthattam oktatást, de ez az időszak gyorsan lezárult.

Úgy tudom, egy másik márkánál helyezkedtél el.

Pontosan, 2018 év eleje óta már az INDOLA Professional csapatát erősítettem. Nagyon szeretem, hogy a mai napig Zsekov Kati oktatási vezető jobb keze vagyok. Ő az, aki igazán bevezetett az oktatói világba és szépen egyengette a karrierem. Két év elteltével is teljes összhangban tudunk előre menni a folytonos fejlődés útján. Próbálom nem ismételni magam, de Katinak is nagyon sokat köszönhetek, sőt talán a legtöbbet a szakmai fejlődésem során. Az INDOLA sok új kaput nyitott meg számomra, mert teljesen más gondolatmenetet igényel, mint előtte a Schwarzkopf Professional. Más számozási rendszer, teljesen más tulajdonságokkal bíró termék… Volt mit megtanulni a kezdetekkor. Az első időkben nagyobb energiabefektetést igényelt, hogy teljes képet kapjunk minden termékről. Szóval az első fél év sok tanulással és teszteléssel telt. Munkaköröm azóta sokkal inkább tágult, ami klassz érzés, hogy ennyi mindenre van rálátásom és tapasztalatom. Egy szalonban dolgozó fodrász minden nap vendégekkel foglalkozik, de itt nekünk első az oktatás és fejlesztés. Ezek mellett pedig a háttérmunka sem áll meg. Tehát sokkal komplexebb egy ilyen munkakör, mint egy vendégekkel foglalkozó szolgáltató fodrász esetében. Egyik sem „jobb”, egyszerűen más.

Kik a szakmai példaképeid? Kik inspirálnak?

Szakmai példaképem kifejezetten talán nincsen, akit kiemelnék, az Lesley Jennison. Imádom a munkáit. Ezen felül vannak nagy csapatok, akik nagyon szép kollekciókat csinálnak, mint a Sassoon Academy, vagy a másik nagy kedvencem Trevor Sorbie. De a legnagyobb inspirációim mindig a körülöttem dolgozó emberek, tehát mondhatom, az összes kollégám a példaképem.

Hogyan jött nálad a colorist vonal?

A colorist vonalat igazából megint csak az élet alakította, mivel mindig olyan ember mellett tanultam és dolgoztam, aki maga is colorist volt, ezért nyilvánvalóan a festés volt fókuszban. Az idő múlásával pedig én is egyre jobban beleástam magam a témába és azon kaptam magam: már nyakig benne vagyok.

Szerinted mit tud egy jó colorist?

Egy jó colorist-nak mindenképp megfelelő elméleti tudással kell rendelkeznie, ami a tudatos hajfestés alapja. Ezen felül, ha a gyakorlati kivitelezést nézzük, egyszerűen muszáj precíznek lenni. Illetve a már korábban említett szakma iránti alázat sem elhanyagolható. Összefoglalva: megfelelő elméleti tudás, precizitás és alázat. Szerintem, ha ezzel a három fő tulajdonsággal rendelkezik valaki, akkor ő jó colorist.

Mi a helyzet a fodrászat többi vonalával? Azok is lekötnek?

A hajvágás és a szakma többi szegmense, mint például az alkalmi frizurák, nem állnak olyan közel a szívemhez, mint a hajfestés világa. Persze a szakma szeretete miatt ezek is érdekelnek, de komolyabb szinten egyikkel sem foglalkozom.

Még ebben az időszakban sem?

Most, hogy itthon töltöm az időmet, gondoltam, babafejen gyakorlom majd a feltűzéseket, kontyokat, de sajnos egyelőre még nem jutottam el odáig. Az időm nagy részét lefoglalja a digitális tartalmak létrehozása és az online szemináriumok világa.

Milyen szakmai videót néztél meg a legutóbb? Kinek ajánlanád? Volt olyan videó, amit mostanában láttál és te is sokat tanultál belőle?

Legutóbbi TOP videók között Halasi Henrik (@halasihenrik @on.h.air) új hajvágó videója van és hogy ismételjem magam Lesley Jennison (@lesleyjennison) is folyamatosan oszt meg tartalmakat, tippeket a profi munkához.

A szakmán túl: van esetleg olyan szuperképességed, amit a karantén hozott elő belőled?

Új szuperképesség nem alakult ki így a karantén időszak alatt, de minden nap főzök, és elég sokat vagyok a konyhában. Illetve egy régóta húzódó gardrób selejtezésre is sort kerítettem.

Képek: Márity Péter