Keresés

Fodrász oktató: Zsekov Katalin interjú

Fodrász oktató és online oktatásokat indít: Zsekov Katalin interjúalanyunk.

Zsekov Katalinnal, az Indola exclusively Professional (továbbiakban: Indola) vezető oktató fodrászával már régóta tervezzük az interjút. Korábban szerettük volna bemutatni munkáját, de addig-addig halogattuk a beszélgetést, amíg a koronavírus egy kis nyugalmat teremtett ehhez a beszélgetéshez. Éppen ezért sok témakört érintettünk, ami az aktuális helyzetet is kicsit boncolgatja. Interjú következik.

Hogy vagytok?

Mi jól vagyunk, köszönöm, itthonról dolgozunk, online oktatásokat szervezünk. A hazai oktatókon kívül, nemzetközi trénerek képzéseit is bemutatjuk.

Milyen megélni azt, hogy a személyes képzések átköltöznek az online térbe?

Nekem ez kicsit nehéz, mert én alapvetően egy „naptáros lány” vagyok, de ugye haladni kell a korral. Igyekszünk mindent zökkenőmentesen megoldani és próbálunk olyan anyagokat feltölteni, amiben visszaemlékszünk, felelevenítünk és szakmai inspirációt adunk a fodrászoknak.

Mit tanácsolnál a fodrászoknak? Szerinted minek jött el most az időszaka?

Közhelyes, de pótoljuk be azt, amire eddig nem volt időnk. Nézzünk, inspirálódjunk szakmai videókból, emellett foglalkozzunk a családunkkal. Sokszor halljuk, hogy nincs idő semmire és senkire. Most itt van az idő, megkaptuk. Már csak az a kérdés, hogy az adott lelkiállapot mennyire engedi meg, hogy őszintén megéljük azt, amit eddig nem tudtunk megtenni. Borzasztó azt látni, hogy a fodrászok nagy többsége nagyon nehéz helyzetbe került. Bár sok nagyon szuper képzés indult, mégis azt gondolom, nem könnyű elengedni magunkat az aktuális helyzetben és hátra dőlni a fotelben, miközben azon kattogunk, hogy mi fog történni.

Zsekov Katalin portré

Mit gondolsz a fodrászcsoportokban kialakult parázsvitákról a nyitva/zárva tartás kapcsán?

Rossz nézni, ahogy a fodrászok így egymásnak ugranak és egy mondat alapján bélyegzik meg egymást. Szerintem tiszteletben kellene tartani, elfogadni, megérteni más álláspontokat is.

Te mivel tudod magad kivonni lelkileg az aktuális helyzet alól?

A futás nagyon sokat segít. Próbálnék könyvet olvasni, de nem tudok momentán arra koncentrálni. Futás közben viszont nagyon jó gondolatok jönnek, megoldások bizonyos problémákra.

A régóta tervezett beszélgetésünk az Indolánál betöltött pozíciódról és a Schwarzkopf Professional váltásról szólt volna egy az egyben. Hogyan élted meg ezt az időszakot? Milyen volt számodra ez a kinevezés?

Én ezt nem kinevezésként fogtam fel. Valahogy az, hogy én vezető oktató vagyok, nem kiemelt sem az életemben, sem az Indola csapat működésében. Az Indola csapat tagja vagyok. Van egy irányvonal, amit kitűztünk és ezen haladva dolgozunk, úgy érzem jó eredményekkel. De hogy hogyan is éltem meg? Igazából nehezen. Úgy szoktam ezt leírni, hogy a Schwarzkopf Professional a szerelem, az Indola a gyerek. Nehéz helyzet volt lelkileg, de egyben kihívás is, hiszen egy olyan márkát kellett felépíteni, ami elég elveszett pozícióban volt a hazai piacon akkoriban. Használták ugyan a fodrászok, de sosem volt felelőse a márkának.

Zsekov Katalin és modellje

Te mikor kezdtél?

2017 tavaszán, majd fél év múlva csatlakozott hozzám Márity Péter.

És most ott van a márka, ahol szerinted lennie kell?

Szerintem igen. Ez nem az én érdemem, ez csapatmunka. Ebben benne van a sales, a marketing és az oktatói csapat is. Közös érdem! Nagyon szép eredményt tudtunk elérni, nagyon jó közeg a miénk!

Úgy tudom, saját kollekciókat is készítettetek. Melyik volt a kedvenc?

A maga módján mindegyik, hisz mindnek más volt a témája, de az örök klasszikus a szőke áll hozzám a legközelebb. Ez volt a blond, azaz a fehér hajas kollekció. Ennek a trendanyagnak az volt a lényege, hogy megmutassuk, hogy az Indola is képes a gyönyörű színekre, különösen a fehér haj elérésére. A fodrászok legnagyobb vágya a tökéletes szőke szín. Mi ennél a kollekciónál erre szerettünk volna választ adni.

Az Indola fotópályázat is saját kezdeményezés volt?

Igen, tavaly volt az Indola Street Style fotópályázat, ami a maga nemében és a megvalósítást tekintve is újdonság volt. Annyira jól sikerült, hogy az idei folytatást már terveztük, de sajnos a vírus közbeszólt.

Úgy tudom, pályafutásodat a Schwarzkopf Professional ASK Akadémián kezdted, így gyakorlatilag mindent tudsz arról a márkáról is. Ha a két brandet össze kéne hasonlítanod, mit mondanál? Mennyire könnyű a kettő közti váltás?

Teljesen másképp kell hozzáállni a két termékcsaládhoz. Az Indola, mivel kisebb a szortimentje, alapvetően egy „gondolkodósabb” termékcsalád. Kategóriáján belül mindkettő kimagasló.

Ha gondolkodós, akkor nagyobb kihívást is tartogat a coloristok számára?

Azt gondolom, aki tisztában van az alapokkal, annak nem okoz problémát. Mindig több színből dolgozunk, és minden fodrászt arra biztatunk, hogy legyen kreatív és kísérletezzen. Nekem ez tetszik, én ezt nagyon szeretem.

Zsekov Katalin munka közben

Mindig is colorist szerettél volna lenni?

Abban, hogy colorist lettem, nagy szerepe van Szofrán Zsoltnak. Mondjuk a színek mindig is jobban érdekeltek, és mellette lehetőségem volt tanulni. A letisztult, finomabb színektől a finom pasztell árnyalatokon át, az intenzívig, mindent imádok. Az oktatásokon olyan színeket keverünk össze, ami a fodrászoknak nem jut az eszébe, ezzel is szeretnénk bátorítani őket, hogy minél több árnyalatot használjanak, alkossanak különlegeset.

És akkor a színpadon a hajvágást ki csinálja?

A hajvágásért Fehér Máté és Halasi Henrik a felelős. Az pedig mindig változik, hogy éppen ki alkalmazkodik kihez, ez elég összetett: fejforma, modell akarata, hajmennyiség és utána jöhetnek az egyéni elképzeléseink. Az Indolárium (az Indolát használó fodrászok zárt csoportja – a szerk.) csoportban lesz hajvágó videó is.

A járvány utáni időszakra készültök újrakezdő tanfolyammal is?

Az egész csapatunk azon lesz, hogy a fodrászokat segítse a munkában. Természetesen, lesznek megszokott képzéseink is, de ez mellett lesznek újdonságaink is, amit szeretnénk mielőbb megmutatni.

Képek: Zsekov Katalin