Keresés

Hoglmayer Attila: "Valójában nem tartom magam fodrásznak"

A fodrász válaszol sorozatunkban Hoglmayer Attila volt a vendégünk!

1. Hogyan kerültél a fodrászat világába?

Számítástechnikai középiskolába jártam, de hamar kiderült, hogy az nem az én utam. Túl gépközpontú volt és nem igazán kreatív. Elkezdtem egy olyan iskolát keresni, amely kreatív, emberközpontú és nem utolsó sorban tanulnak benne lányok is. Így esett a választás a fodrászatra. A nagynéném férfifodrász, így ez a vonal is közrejátszhatott a döntésben.

2. Számos jó fodrász életében a fodrászat B-tervként szerepel. Nálad például miért nem merült fel korábban a kreativitás igénye?

15 éves korban kevés ember tudja, hogy mi akar lenni igazából. Ráadásul pont ekkor kaptam egy számítógépet, amit nagyon szerettem, ebből gondoltam, hogy jó lesz, ha azt tanulom. A kreativitás jellemző volt rám korábban is: szerettem rajzolni, írtam verseket, de egyikben sem voltam kiemelkedően tehetséges. Valami olyat kerestem, ami kreatív és esetleg jó is vagyok benne. Ez lett a fodrászat.

Az iskolában kötelező szakmai gyakorlatot Bauer Tamás szalonjában töltöttem, ahol beleszerettem a szakmába.

3. Két márka meghatározó az életedben: a Wella és a Schwarzkopf Professional. A márka kiválasztása már erre az időszakra vezethető vissza?

Igen, Bauer Tamásék is Wella-val dolgoztak. Tamás ráadásul a Wella Studio akkori vezetője volt és mindenki Wella-s akart lenni. Ott volt a Top Team, akikre felnéztünk, például Zsidró Tamás és Hajas László. Bauer Tamás pedig vitt minket a stúdióba dolgozni a háttérben. Ennek köszönhetően nem csak magát a szakmát tanultam meg, de azt is, hogyan lehet azt egy magasabb szinten űzni.

Nagyon sokáig nem is gondolkodtam más márkában. Bennem is Wella-s vér csörgedezett, amely időszak elég sokáig tartott. A váltás nem azért jött, mert a termékek rosszak lettek volna. Akkor történt egy vezetőségi váltás, és nem éreztem azt, hogy az a közeg nekem való lenne.

4. Emlékszel esetleg döntő pontra, ami miatt a Schwarzkopf-ra esett a választás?

Rengeteg színvonalas oktatást találtam náluk és valójában egy olyan céget kerestem, ahol érezhetem, hogy jobban megbecsülik a szakmaiságot.

Hoglmayer Attila munkája

5. Beszéltél Bauer Tamásékról és a Top Teamről. Mondhatjuk azt, hogy ők voltak a mestereid vagy esetleg mást is tekintesz annak?

Természetesen első mestereim Tamás és felesége Kormos Andrea voltak. Ők megadták a szakmacentrikus közeget és a szakmai alázatot. A Top Team mögötti munka során is sokat lehetett tanulni. Ott volt Szabó Imre és Papasz Vasziliosz is, akiktől rengeteg trükköt el lehetett lesni.  Emellett őszinte csodálója vagyok Bozsics Katalin munkájának is.

Sosem gondoltam, hogy ezt a szakmát így is lehet végezni. Azt gondoltam, hogy a fodrászat annyi, hogy levágod valakinek a haját és kész. Ezek az fodrászikonok nyitották fel a szememet a valódi kreatív részre. 

6. Később aztán te is egy művészi vonalon kötöttél ki, amelyet ma alternatívnak nevezünk. Ez hogy alakult?

Korábban a fodrászat centruma a vágás volt. Ennek most átvette a helyét a festés, legalábbis a main stream vonalon. Az első időkben én is magamnak éreztem a vágást, de a Wella csapata rengeteg információt hozott be külföldről. A Sassoon vonal tetszett meg legelőször. VHS kazetták segítségével gyakoroltam babafejeken és készítettem el a húgom frizuráját.

7. Ő mennyire örült ennek? Ezek a frizurák nem feltétlenül a hétköznapokra készülnek.

A húgom nagyon örült neki, bár az iskolából időnként üzentek nekünk, hogy vegyünk vissza. Akkoriban 12 éves volt és tényleg nem biztos, hogy a korához passzoltak ezek a frizurák.

Engem egyébként nem csak a main stream divat érdekelt, volt bennem mindig is egy erős megfelelés magam és a szakma felé is. Többet akartam, mint az utcai divat. Valójában nem tartom magam fodrásznak, hanem hajat szeretek vágni. A „végéből vágjunk egy centit” nem elégít ki. Szeretem a keményvonalas formákat.

8. A kreativitásodat aztán a hair's[ku:l] szalonban élhetted ki. Hogyan alakult a szalon nyitása?

Épp válaszút előtt álltam, mert eljöttem Bauer Tamás szalonjából. A válaszút lehetőségei a saját szalon és a külföldi munkavállalás voltak. Egyre inkább húzott a szívem az utóbbi felé, amikor újra találkoztam korábbi tanulótársammal Fehér Tamással. Ő is szeretett volna saját szalont nyitni, így én is betársultam mellé és megnyitottuk a hair's[ku:l]-t a Pozsonyi úton.

9. Mennyire egyezett a gondolkodásmódotok, stílusotok, célotok?

Nagyon is, hiszen együtt tanultunk és mindkettőnkben megvolt a vágy arra, hogy az utcai divatnál egy kicsit különlegesebbek legyünk és támogassuk az alternatív vonalakat. Így viszonylag könnyű volt a közös munka. Egy ütőképes, versenyképes csapatot szerettünk volna létrehozni, amely kitűnik a tömegből.

10. Most azt látjuk, hogy eltűntél a fodrász-köztudatból. Ennek mi az oka?

Most nem igazán vagyok jelen az oktatások terén. Tamással szétváltunk néhány éve, azóta többet vagyok a szalonban, így kevesebb idő jut minden másra. A közeljövőben azonban mindenképp szeretnék visszatérni az oktatásba és a színpadi bemutatókhoz.

Természetesen hiányzik a színpadi jelenlét, hiszen amióta én is bekerültem a Wella kreatív csapatába, azóta szerves része volt az életemnek. Ezt szeretném visszahozni akár csapatban is. Most is nagyon jó társasággal dolgozom, a korábbi csapat egy része is megmaradt és Lukács Alex is velünk dolgozik, aki mindig indul a Barber Battle megmérettetésen is. Őket is szeretném bevonni ebbe a tervbe.

+1 - Mi volt az a pont, amikor megtaláltad önmagadat a szakmában?

Több is volt ilyen. Az első talán a húgom frizurájának elkészítése volt a már említett VHS kazetta alapján. Utólag azt érzem, hogy jól sikerült az a hajvágás. Akkor éreztem először, hogy valóban ezt szeretném csinálni.

A másik erős pont az volt, amikor bekerültem a Wella kreatív csapatába oktatófodrászként. A pályám elejétől fogva szerettem volna színpadon állni, oktatásokat és bemutatókat tartani. Amikor aztán ez megvalósult, az csodálatos megérkezés volt. Nagyon jó barátok lettünk Pikler Tiborral, később Csányi Györggyel is. Mindkettejükre nagyon felnézek azóta is.

Képek: Hoglmayer Attila

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)