Keresés

Időpontlemondás szabályai a fodrászatban

Fontos íratlan szabály következik: időpontlemondás szabályai a fodrászatban.

Nehezen megszerzett időpontodat egy halaszthatatlan dolog miatt le kell mondanod? Félsz, hogy mit fog szólni hozzá a fodrászod? Szinte azon töprengsz napokig, hogy hogyan is jelezd ezt neki? Megnyugtatunk: mindenkinek vannak váratlan eseményei az életben, amiért egy-egy előre betervezett programját le kell mondania és nincs is ezzel semmi probléma, ha az időpont lemondása kulturáltan és időben történik. Van néhány tippünk a témában: íme az időpontlemondás szabályai a fodrászatban!

Azt szokták mondani, hogy mindig csak azt add, amit Te is szívesen visszakapnál az élettől. Mi az időpontlemondás kérdéskörében is ezt tanácsolnánk neked: csakis úgy járj el, ahogyan azt te is elvárnád embertársaidtól magaddal szemben. Van 5 ökölszabály, amit az időpont lemondással kapcsolatban mindenképp tarts szem előtt. Cikkünket vendégeknek és fodrászoknak is ajánljuk.

Időpontlemondás szabályai a fodrászatban

1. A FODRÁSZ IDEJE ÉS PÉNZE LEGYEN NEKED IS SZENT

A fodrász abból él, hogy a te és vendégkörének a haját nap mint nap elkészíti, egy remek frizurával mosolyt csal az arcotokra. És mint ahogyan mindenki más ezen a világon: ő is pénzből él. Vagyis nem jótékonysági szervezet, aki imákat rebeg azért, hogy elkészíthesse hajad, hanem egy szolgáltató, aki szeretettel vár és munkájáért pedig pénzt kér. Így van ez rendjén, nem cserekereskedelemben élünk már, jól tudod.

MIKOR BEJELENTKEZEL A FODRÁSZHOZ, AZZAL ÚGYMOND EGY SZÁNDÉKNYILATKOZATOT TESZEL, HOGY TE

  • Abban az időben megjelensz,
  • Az előre megbeszélt szolgáltatást kéred,
  • Elvárod a megfelelő minőséget és színvonalat,
  • Majd a végén fizetsz és távozol.

Ha te nem mész el egy időpontra, akkor ezzel komoly anyagi kárt okozol fodrászodnak, arról nem is beszélve, hogy az idegei mellett az idejével is játszol…

2. NINCS ELFELEJTETT IDŐPONT – VAGY HA MÉGIS: KEZELD ELEGÁNSAN

Elfelejtetted az időpontot? Nem a legszívderítőbb dolog, de azt kell mondanom: van ilyen. Emberek vagyunk, rohanunk, kapkodunk, mindenkinek meg szeretnénk felelni (nem! :D) és éppen ezért benne van, hogy olykor-olykor elfelejtünk dolgokat. Ez nem mentség persze semmire, csupán megállapítás: van ilyen. Nos, az emlékeztető technikák tárháza szerencsére ma már – majdnem – végtelen:

Minden adott, hogy feljegyezd fontos teendőidet, s a technológiai kütyük használatával arra is, hogy ezek figyelmeztessenek téged időben: mikor és hol kell megjelenned. Egy ideje már együtt élsz magaddal, így pontosan tudod, milyen vagy. Feledékeny vagy? Akkor erre ne legyél büszke, hanem az adott rendszerekkel tegyél ellene és járj ezáltal fodrászod és környezeted kedvében.

NA DE MIT TEGYÉL, HA ELFELEJTETTÉL ELMENNI FODRÁSZODHOZ?

Azt javaslom, vedd elő az arcod és hívd fel azonnal, amint ezt a dolgot realizáltad. Mondd el neki kerekperec az igazságot és kérdezd meg, hogyan teheted jóvá. Van-e most ideje még fogadni téged? Ha igen, nagyon jó, ha nem, akkor véletlenül se neked álljon feljebb! Javaslom azt is, hogy kérdezz rá, anyagiakban hogyan kompenzálhatnád neki a kiesést, hiszen ez – mint az első pontban olvashattad – nagy érvágás tud lenni, pláne több vendég esetén…

Ha azt mondja, szó sem lehet anyagi kompenzációról, mert mindenkivel megesik az ilyen, a következő alkalommal a csoki-virágcsokor kombó elég nyerő szívlágyító és elegáns megoldás.

3. NINCS OLYAN, HOGY ÉRTESÍTÉS NÉLKÜL MEG SEM JELENEK AZ ADOTT IDŐPONTBAN!

Úgy gondolod, fodrászodnak mindegy, ezért nem is szólsz, hogy nem mész hozzá? Vagyis tudatosan választod azt, hogy kibabrálsz vele? Hogy is fogalmazzak: ez a legnagyobb taplóság, amit megtehetsz vele szemben. Ő

  • készül rád,
  • beírt téged egy időpontra,
  • beszerezte a szükséges kellékeket,

majd te nem is szólsz, hogy te nem mész? Azt javaslom, fordítsd meg a szituációt: te mit szólnál, ha ezt veled tennék meg? Na ugye! Mélységesen felháborodnál, az tuti! Gondold át még egyszer és ha nem szeretnél/nem tudsz/vagy soha nem is akartál hozzá menni, de mégis van időpontod, akkor azt mondd ki neki, időpontod mondd le és keress egy másik fodrászt, ahová szívesen – és az előre egyeztetett – időben jársz. Így mindenki sokkal boldogabb lesz.

Karma tipp: ne feledd, hogy az élet X-re játszik, így minden kiegyenlítődik. ;)

4. A KEZED ÜGYÉBEN VAN MINDIG EGY ESZKÖZ, AHOL ELÉRED A FODRÁSZOD – HASZNÁLD

Manapság tényleg mindenki kezében ott a telefon és annyi lehetőségünk van az üzenet küldésre, mint eddig soha. A legtutibb a telefonálás persze: mondd el őszintén, hogy nem tudsz menni, de ha erre nincs lehetőséged, akkor üzenj akár több fórumon is fodrászodnak. Hátha az egyiket nem látja, de majd a másik szembejön vele. Lehet, hogy nem fog örülni, de ha halaszthatatlan dolgod támad, akkor biztosan meg fogja érteni. Vagy ha mégsem, akkor saját lelkiismereted megnyugtattad: te szóltál és még a kompenzációt is felajánlottad. Térden csúsznod azért nem kell…

5. VEDD FIGYELEMBE AZ ELŐRE KIÍRT 24 ÓRÁT

Ha SOS kell lemondanod: pl. egy óra múlva kell ott lenned, de valami közbejött, akkor is telefonálj. Lehet, hogy már nem tud új vendéget intézni magának, de legalább nem kell rád várva dekkolnia a szalonban és azon agyalnia, vajon befutsz-e még. De ha már legalább 24 órával korábban tudod, hogy biztos nem tudsz elmenni hozzá, mindenképp értesítsd fodrászodat! Akármi is van, szólj fodrászodnak, tudjon róla, hogy nem mész!

Ismered már az időpontlemondás szabályait? Alkalmazd is!

Képek: itt és itt 

Nálad mi vált be a szalonban? Írd meg kommentben, kíváncsiak vagyunk a Te szabályaidra! :)