Keresés

Jordanna Cobella: "Szeretnék egy kicsit provokatív lenni..."

Exkluzív interjú a Wella Professionals nemzetközi colorist-jával, Jordanna Cobella-val!

Akik folyamatosan figyelték a Fodrászinfó beszámolóit, azok láthatták, hogy nemrég Párizsban jártunk A Wella MAD Paris rendezvényen, ahol színvonalas bemutatókon vehettünk részt. Ezek közül is kiemelkedő Jordanna Cobella show-ja, amely megpróbálta összekapcsolni a kifutón látható frizurákat a hétköznapiakkal. Többek között erről is faggattuk Jordanna Cobellát!

Hogyan kezdődött a szakmai pályafutásod?

A pályám nem fodrászattal indult. Fodrász családban nőttem fel, de az egyetemen jogot tanultam. A szüleimnek nem volt lehetőségük fodrászoktatásokra járni, engem azonban bátorítottak, így elmentem. Időközben 19 évesen rendőr lettem, amiben 18 hónapot dolgoztam. Nappal fodrász oktatásokra jártam, este rendőrként dolgoztam. Rengeteget gyakoroltam a kollégáimon, mondhatjuk azt, hogy ők voltak a kezdetleges vendégköröm.

Miért történt meg végül is a váltás? Nem szeretted a jogot és a rendőr szakmát?

Szerettem, de úgy gondoltam, ha a szüleimnek veleszületett képességük van a fodrászatban, talán nekem is lehet. Így aztán ki akartam próbálni a két szakmát egymás mellett. A szüleim felől semmiféle nyomás nem érkezett, egy év tanulás után azonban teljes állású fodrász lettem és feladtam a rendőri állást.

A hajvágást Sassoontól tanultam, édesanyám pedig megtanította a hajvágógép használatát. Később elkezdtem elköteleződni a színek mellett és egyre több ilyen oktatáson vettem részt.

Miért éppen a színek?

Úgy éreztem, hogy már elsajátítottam a hajvágás és a styling művészetét és technikáit, így a következő kihívás ezek ötvözése volt a színekkel. Szeretek rétegenként haladni a tanulással, egyre több réteget jól kombinálni. A szalonban a színezés és a hajfestés volt az a terület, amitől addig féltem. De úgy gondoltam mindent meg szeretnék tanulni, így is tettem, most pedig már mindent csinálok a szalonban is.

A színek különösen a technológiai lehetőségek és a kiváló termékek miatt érdekelnek. Coloristként lehetőségem adódott különböző emberektől tanulni az iparágon belül. Ezt az ágat nagyon élvezem is: nem csak a szék mögött ülök, de belelátok a divatba, a technológiába és a pszichológiai aspektusba is.

Később aztán oktatóvá is váltál, igaz?

A tanítás számomra mindig egy természetes dolog volt. Minél többet dolgoztam a Wellával, annál több kérés érkezett, hogy segítsek a színek megértésében és az elmélet átadásában. Az is nagyon fontos, hogy a trendeket elérhetővé tegyük a hétköznapi emberek számára és hogy hogyan csavarjuk meg egy kicsit a színeket és a technikákat. Akik az oktatásaimra érkeznek, szeretik, ahogy a színekről beszélek.

Hogyan alakul a hétköznapi szalonmunkád?

A szalonban csütörtökön, pénteken és szombaton dolgozom. Ilyenkor tudok vendégeket fogadni. Szerdán coachingot tartok a csapatomnak, hétfőn és kedden pedig a Wellával dolgozom. Viszem az új trendeket, kampányokat tervezünk, és más szakembereket oktatunk a londoni stúdióban. Szerencsés vagyok, hogy olyan pozíciót tölthetek be, ahol az összes szenvedélyemnek hódolhatok.

Ezek szerint tökéletesen azonosulsz a Wella értékeivel és céljaival?

Számomra az együttműködés a kulcs mindenhez. Ez nem csak két szakember között értendő, hanem cégek és iparágak között is. Például smink és divat vagy divat és fodrászat. Több együttműködésre van szükségünk. Ez nem könnyű, de időnként látjuk az eredményét: ha két ember két területről találkozik, ott történik a varázslat. Nem tudhatjuk, mi jön létre akkor, ha ütköztetünk két ellentétes nézetet egy közös cél érdekében. Nagyon sok mindent el lehet érni ilyen módon.

Időnként azt érzem, hogy a divat vagy a smink ágazat sokkal nagyobb ütemben fejlődik, mint a fodrászat. Ezért is fontosak az együttműködések.

Egy kicsit még a Wellánál maradva: mik a kedvenc termékeid?

Egyértelműen a BlondorPlex Krém Árnyalók. Szeretem felrúgni a szabályokat, így ezeket a tonereket sokáig fent hagyom a hajon és figyelem, mi történik. Maga a termék egyébként könnyen felvihető és lemosható, ráadásul az eredménye is tetszik. Tökéletes szőke árnyalatot kapok, amely nem túl hamvas és nem túl sötét. A Wella sokszor olyan termékeket dob piacra, amelyről nem is gondolnánk, hogy szükséges. Pedig nagyon is!

Beszéljünk egy kicsit a legutóbbi nagy show-ról Párizsban. Az volt a célod, hogy összekapcsold a kifutókon látható frizurákat a mindennapi hajviselettel. Lehetséges ez?

Természetesen lehetséges. Az egyensúlyt kell megtalálni a viselhetőség és a kreativitás között. Valami olyasmi kell, amit a mindennapokban viselhetünk, mégis utána fordítjuk a fejünket és azt mondjuk, hogy nem vesztette el a szépségét. Szerintem ez egy nagyon nehezen megtalálható egyensúly, de nagyon megnyerő, ha sikerül.

A párizsi bemutatón a Wella Professionals 2023 ŐSZ/TÉL trend technikáját, a Color Blocking-ot vagyis a színhalmozást szerettem volna megmutatni. Ilyenkor a színekben egy nagyon erős kontraszt jön létre, amely a szem számára nehezen feldolgozható. Így aztán a stylingot nagyon egyszerűen oldottam meg: csak semmi extra, mert a színek jelentették a lényeget. Arra is nagyon ügyeltem, hogy a színpalettám neutrális legyen, főként szőkével és a bézs sok-sok árnyalatával dolgoztam.

Ezt furcsa hallani egy colorist szájából a színhalmozás kapcsán. Azt hinném, hogy a lényeg az erős színekben van.

Itt jön létre az összeköttetés a divat és a színezés között. Korábban nagyon sok divatszakember is azt hitte, hogy a colorist a szivárvány színeivel dolgozik. Célszerű kombinálni a „divatszemeket” és a hajfestés művészetét.

Milyen terveid vannak a közeljövőre?

A következő nagy bemutatóm a londoni Wella Trend Vision Show keretein belül lesz. Ezúttal a mesterséges intelligenciát kombinálom a kreativitással. A show grafikus elemei mind a mesterséges intelligencia segítségével készülnek. Érdekes kísérlet lesz ez arra nézve, hogy meddig lehet eljutni ezzel a technológiával. A modellek is rajzfilmszerű formákat és hajakat viselnek majd, ami igencsak játékos, mégis hordoz egy furcsán futurisztikus vintage világot.

Mit tapasztalsz, hogyan vélekednek az emberek a mesterséges intelligenciáról?

Az emberek szkeptikusak. Iparágként el kell dönteni, hogy fellépünk-e a technológia ellen vagy éppen a javunkra fordítjuk. Van szerencsém mesterséges intelligencia szakértőkkel dolgozni azokon a videókon, amelyek a modellek mögött fognak menni és úgy néz ki, hogy sikerül a javunkra fordítani ezt a technológiát.

Az inspirációt valamilyen politikai jellegű megmozdulásból szerettem volna meríteni, semmiképp sem valamilyen hajviseletből. Szeretnék egy kicsit provokatív lenni, hiszen nagyon érdekes dolgokat szül, ha valamilyen produktum az érzelmekből születik meg. Úgy gondolom, hogy a kívülről szerzett inspiráció teszi működőképessé az ilyen ötleteket.

Képek: Wella Professionals

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)