Keresés

Karrier: Mit tegyünk, ha a gyerekünk fodrász szeretne lenni?

Sokszor felmerül a szülőkben, hogy tudják támogatni gyereküket a karrierválasztásban.

Minden gyermek életében eljön az a pillanat, mikor eldönti, mi szeretne lenni. Bár egy karrier kiválasztása nem könnyű feladat, ilyenkor a szülők mindent megtesznek gyermekük támogatásában. Most a fodrász karrier mélyére ásva adjuk meg a kezdő löketet: Miért jó fodrásznak lenni, milyen nehézségei vannak, és hogyan lehet belekóstolni, még azelőtt, hogy elkezdené tanulni a szakmát?

A fodrászat egy kreatív karrier

Ez a karrier napi szintű kreativitást igényel, még akkor is, ha sokszor monotonnak érződik. A vendégek haja változó, hossztól, színtől, állapottól függően más-más kezelést kell alkalmazni rajtuk, miközben ízlés és kérés szerint el kell érni a végső formát. Ez gyakran nehéz és fárasztó, akár egy művész, aki órákon át fest a vászonra. De mikor meglátják a végeredményt, nem csak a vendég de a fodrász arca is ragyog.

"Maradtam tehát a szalonban és elkápráztatott, hogy a fodrász mennyire meg tudja változtatni az ember külsejét. Érkeztek az emberek a szalonba, egy óra múlva pedig egy mosolygós, elégedett ember távozott teljesen más arckifejezéssel. Ez annyira megfogott, hogy a versenyre utazva végig azon gondolkoztam, hogy ha ennyi boldogságot tud okozni ez a szakma, akkor én is ezt szeretném csinálni." - mesélte nekünk korábban Milos Miskovic.

A fodrászat egy állandó karrier

Ugyan kis szakmáról beszélünk, a fodrászokra mindig szükség lesz. A koronavírus ideje alatt érzékelhetővé vált, hogy sokan otthon próbáltak hajat vágni és festeni, de ezek javarészt rossz eredményekhez vezettek. Az emberek jobban értékelik a szakmát és a szakembereket, hiszen nem egyszerű hajsérülés nélkül megalkotni a tökéletes frizurát. Ha a gyermeked már most szeret babrálni a saját- és mások hajával, jól tud fonni és nem rémül meg a kémiai vegyületektől, biztos lesz helye a szakmában és csodás karrier áll előtte, állandó és visszatérő vendégkörrel. Plusz pont a szakma felé, hogy ilyenkor a fodrász nem csak megélhetését teremti meg, de barátságokat és kapcsolatokat is épít. Úgy tud dolgozni, hogy közben nem érzi azt, hogy egyedül lenne.

Jelenleg hazánkban egy fodrász a munkájának mennyisége és vendégköre alapján havi bruttó 273 531 Ft-tól akár 678 232 Ft-ig is kereshet (lásd itt), amit befolyásol az is, hogy saját szalonnal rendelkezik-e, mennyi a tapasztalata és a szakma mennyire ismeri el a munkásságát. Ez egy nagy árrés, ami ijesztő lehet, ugyanakkor azt is mutatja, hogy jól lehet vele keresni.

A fodrászat szabadságot ad, de állandó fejlődést igényel

Egy fodrász főként kisvállalkozóként dolgozik. Ez azt jelenti, hogy idejét úgy osztja be, ahogy neki kellemes. Dolgozhat reggel hattól, akár hétvégén is, de dönthet úgy, hogy szerdánként otthon marad, és a családjának él. De a szakma nem csak az időben ad teret, hanem az alkotásban is. Ez a karrier nem mondja meg neked, hogy milyen márkát használj, hogyan dolgozz, milyen frizurákat készíts. Ha te férfi hajakkal szeretnél foglalkozni vagy inkább extrém színekkel kápráztatnád el a világot, a vendégköröd alkalmazkodni fog hozzád, és azok látogatnak meg, akik érdeklődnek a területed iránt.

Járhatsz nemzetközi versenyekre, sikereket érhetsz el, a szakmán belül akár nevet is szerezhetsz magadnak. Ez az állandó előrelépési lehetőség csodálatos, főleg, ha a magad ura vagy. Viszont nem csak lehetőség, gyakran elvárás is. Ahogy az új technikák és trendek érkeznek, úgy a fodrászoknak muszáj továbbképzésekre járniuk és lépést tartaniuk, nem csak a kérésekkel de a piaci termékekkel is.

A fodrászat megterhelő karrier

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a hátulütői és negatívumai. Sok fodrász úgy nyilatkozott nálunk, hogy jelenleg a versenyzés a szalonmunka mennyisége miatt állandó hajtásban dolgoznak azok, akik vinni szeretnék valamire. A napi akár tizenkét óra állás megterheli a hátat és a lábakat, gyakran fáj a derekuk és a kezük. Kijelenthetjük tehát, hogy a fizikai megterhelés magas. Persze, ezen is lehet segíteni, a jó fizikum, a helyes testtartás, a jó lábbeli és persze a terhelhetőség megléte javít a helyzeten, illetve az állandó masszőr-időpontok meggátolhatják az orvosi gondok kialakulását.

Amennyiben a gyermeked fodrász szeretne lenni, fontos, hogy tudja, nem lesz mindig könnyű. Ez mindegyik munkakörre igaz, így azt javasoljuk, hogy a gyermek legyen tisztában a nehézségekkel, de ne ez határozza meg a döntéseit. Csinálja azt, ami iránt szenvedélyt érez, és fókuszáljon arra, ami boldoggá teszi a karrierje során.

Mit tehetsz, ha a gyermeked fodrász szeretne lenni?

Ma az internet világában nagyon könnyen megismerhetőek az alapok, elvárások, lehetőségek. Érdemes elmenni börzékre is, ahol oktatóktól juthattok több információhoz. Fontos, hogy a gyerek maga tehesse fel a kérdéseit. Járjon gyakran fodrászhoz, akár megfigyelőként, és míg készül a Te vagy a gyermeked haja, engedd meg, hogy kérdezzen a szakembertől. Vegyél neki próbababát, amin gyakorolhatja a kontyok, fonatok készítését. Itt még nem az a lényeg, hogy profi legyen, hanem az, hogy jobban belelásson a szakmába, és megalapozza szenvedélyét a fodrászat iránt.

Ha a gyermek már középiskolás, oktatásokon is részt tud venni. Az interneten ezeket könnyű megtalálni, márkák ezrei nyújtanak képzési lehetőségeket. Érdemes tanulmányai során nem csak a kreativitását, de matek- és kémia tudását is fejleszteni, a mértékarányok és az anyagok ismeretéhez ez a két tantárgy elengedhetetlen lesz.

A fodrászat egy csodálatos karrier melegágya. Olykor megterhelő, de naponta többször is örömöt adó, ahogy az ember saját munkáját, vendégének mosolyát csodálja. Nem egy egyszerű szakma, mégis olyan, amiért érdemes küzdeni. 

Fotók: Pinterest