Keresés

Látogatás afrikai borbélyüzletekben és szalonokban

Betekintés a nyugat-afrikai borbélyüzletekbe. Érdekes lehet számodra is!

Néhány napja olvastam egy cikket a nyugat-afrikai berber üzletekről. Egy nigériai fényképész Andrew Esiebo hét nyugat-afrikai országba utazott el (Benin, Ivory Coast, Ghána, Libéria, Mali, Mauritánia és Szenegál), hogy megnézze, hogyan működik manapság a helyi borbélyság. Fotókon meg is örökítette a látottakat. Vallásos közeg, hip-hop művészek, focicsapatokat és fekete bőrű ikonokat ábrázoló poszterek: ez fogad, ha egy nyugat-afrikai borbélyüzletbe látogatsz. Ezt nézd!

„A borbélyüzlet egy intim hely, ahol az emberek olyan dolgokat vitathatnak meg, amelyekről otthon vagy nyilvánosan nem beszélnének. Ilyen például a politika, vagy a szeretők. A szalonok azon kevés helyek közé tartoznak, ahol az emberek keverednek: élethelyzettől, társadalmi osztálytól függetlenül. A változatos színek és a hajvágási stílusok bizarr reprodukciói a hagyomány és a modernitás együttélését tükrözik.” – mondta el Andrew.

Íme néhány kép:

Kisvárosi barber üzletek és szalonok

Ezeket Simon Weller örökítette meg az utókor számára.

„A szalonok és borbélyüzletek nem csak hajvágó helyek, hanem a nyugat-afrikai városok közösségét szolgálják. Az „informal barbershop” néven ismert létesítmények éles, frappáns és népies dizájnjukkal vonzzák a vendégeket. Simon Weller feliratokról, üzletekről és pártfogóikról mutat be fényképeket, valamint interjúkat készít a vendégekkel, tulajokkal és a feliratok készítőivel. Ezek az élethű és intim portrék a nyugat-afrikai kultúra megkerülhetetlen részét ábrázolják és ledöntik az előítéleteket.” – South African Township Barbershops & Salons című könyv.

Forráscikkés képek: itt