Keresés

Leidli Loretta a L’Oréal Professionnel új trénere

Kérdezz-felelek készült Leidli Loretta oktatófodrásszal.

Leidli Loretta neve sokak számára ismert. Korábban fodrászversenyeken, aztán néhány évvel később a Matrix és L’Oréal Professionnel képzéseken találkozhattunk vele. Lori ez évben a L’Oréal Professionnel trénere, és Dalotti Gergő oktatópartnere lett. Inspiráló kérdezz-felelek következik.

Nem is olyan régen a L’Oréal Professionnel trénere lettél. Mit gondolsz, ez mennyiben köszönhető annak, hogy Vörös Tamás új megbízatást kapott?

Ezzel a felkéréssel nagy vágyam teljesült. Én már korábban is jeleztem a L’Oréal Professionnel oktatási vezetőjének, Rigó Istvánnak, hogy nyitott lennék arra, hogy belsős trénerként is dolgozzak a csapatban. Külsősként idestova 4 éve csatlakoztam a teamhez, de ez most egészen más. Azt gondolom, hogy Tamás pozícióváltásával ez most pont jól jött ki.

A képen balról jobbra Rigó István L’Oréal oktatási vezető, Dalotti Gergő L’Oréal oktató, Leidli Loretta L’Oréal tréner, Vörös Tamás REDKEN üzletfejlesztő látható

Ez számodra milyen váltást jelent?

Nagyon egyszerű: eddig a szalon volt a főállásom és mellette tanítottam az akadémián vagy a szalontréningeken, most viszont az akadémia a főállásom. Bár tartottam meg vendégeket, mégis felcserélődött a szalonmunka és az oktatás aránya az életemben.

Ez hogyan érintette a vendégkörödet? Gondolom ez lemorzsolódást is jelentett.

Pontosan, a vendégköröm nagy részét leadtam az üzletben dolgozó kollégáimnak. Ám nem az egészet, mert szerettem volna megtartani magamnak a szalonmunkát is, még akkor is, ha arra csak néhány óraszámban van kapacitásom.

Így, hogy szalonban is dolgozom, tényleg olyan dolgokat tudok mutatni a kollégáknak, amik a mindennapos munkában is működnek. Mert mindannyian tudjuk, hogy egy akadémiai környezet egészen más – végtelen mennyiségű idő és anyag áll rendelkezésre a tökéletes munkához. Ezért oktatásaim során mindig ügyelek arra, hogy az átadott anyag könnyen átültethető legyen a fodrászok hétköznapjaiba is.

Mikor ismerkedtél meg a L’Oréal Professionnel márkával?

Már tanulókoromban is ezzel a márkával dolgoztam. Édesanyám, Elefteria Papalexisz is L’Oréal Professionnel termékekkel dolgozik, én pedig nála tanultam a Lefti Hajstúdóban 8 évvel ezelőtt.

Jól ismerem még a Matrixot, olyannyira, hogy oktatói pályafutásomat ott kezdtem, aztán tértem át a L’Oréal Professionnelre. De ezen kívül semmilyen más brandet nem próbáltam. Tudod érdekes, mert igényem sem volt rá, hiszen ezzel a két márkával gyakorlatilag eddig minden felmerülő vendégigényt ki tudtam elégíteni.

Mennyire volt a családodnak, felmenőidnek ráhatása arra, hogy te is fodrász lettél?

2014-ben végeztem fodrászként, és azt mondhatom, semennyire. Anya ráadásul azt szerette volna, ha egyetemre megyek és továbbtanulok. Kicsit ki is borult, mikor mondtam, hogy fodrász szeretnék lenni.

Gimnáziumba jártam, ahol végig a továbbtanulásra készültem, majd a felvételi előtt pár nappal közöltem, hogy nekem mégiscsak a fodrászat tetszene. Talán ez a hirtelen sokk volt az, amitől a szüleim kikészültek.

Mit szerettél meg a szakmában?

Igazából eleinte nem tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, inkább az volt bennem, hogy egyetemre nem szeretnék menni. Úgy voltam vele, hogy elkezdem a fodrásziskolát, és majd meglátjuk. Megvolt hozzá a háttérbiztosítás: “ebben anya tud nekem segíteni, és ha mégsem tetszik, még mindig ott van a lehetőség a továbbtanulás előtt”. Az elején nagyon sokat jártam versenyekre, ott lett igazán szerelem ez a szakma.

Emlékszem a sikereidre, sokszor láttalak a páston, és írtunk is rólad. Az az időszak, hogyan él az emlékezetedben?

Csupa jó emlékem van! Nagyon sok mindenre megtanított, és jó volt csapatban, a Berendi családdal együtt dolgozni, tréningezni.

Mit tanított neked a versenyzés?

Precízen, időre, stressz alatt dolgozni, és azt, hogy ne adjam fel! Te is tudod: egy verseny előtt egy kontyot jó párszor meg kell fésülni, hogy igazán a kezedben legyen minden mozdulat.

Ezt a tudást trénerként mennyire tudod kamatoztatni?

A technikai részeit most nem, mert kontyból versenyeztem, jelenleg pedig hajfestést oktatok. A szalonban viszont azt maximálisan tudtam alkalmazni, hogyan gyorsítsak a munkafolyamataimon.

Leidli Loretta portré

Fiatal korod ellenére mit gondolsz, milyen tapasztalatod van, amit már trénerként tudsz “hasznosítani”? Mennyire tudnak téged elfogadni a nálad idősebb fodrászok?

Rátapintottál: ettől nagyon sokáig féltem az elején. Mikor az oktatói pályafutásom kezdtem, 23 éves voltam. Sokszor az járt a fejemben, hogy mi lesz, ha beül valaki egy képzésre, aki akár már 23 éve fodrász; mit fog szólni ehhez. De eddig ebből mégsem volt soha probléma, mindenki elfogadott.

Úgy tudom, görög származású vagy. Mennyire tartod a görög hagyományokat? Beszélsz görögül?

Édesanyám görög, édesapám magyar. Beloianniszban nőttem fel, ahol a görög és magyar szokásokat ugyanúgy tartjuk. Beszélni már nem annyira tudok, mint régen, amikor az iskolában minden nap volt legalább egy görög órám. Na jó, azért eladni még nem tudnának. (nevet)

Mennyire van benne az életedben a görög kultúra?

Most egyre kevésbé, hogy pár éve elköltöztem otthonról. Így, hogy folyamatosan dolgozom, a hétvégéim pihenéssel szeretném tölteni, nem igazán igénylem azt, amit régen. Korábban minden egyes görög ünnepen volt egy görög buli, ahol én rendre ott voltam, de erre már nem tartok igényt; máshol van a fókusz.

Hogyan látod a karriered ívét: hol tartasz most, és mit szeretnél elérni?

Így, hogy most belsős oktató lettem, sokkal több teendőm van. Ezeknek szeretnék maximálisan megfelelni. Még nagyon sokat kell tanulnom a képzésekről is, aminek az elején járok. Eddig külsősként – természetesen lesarkítva –, de bejöttem, megtartottam a tréninget, majd hazamentem és dolgoztam a szalonban. Jelenleg pedig ebben a pozícióban modelleket castingolunk, szalontréningeket egyeztetünk, előkészülünk; tehát most látom igazán, mi is van egy oktatás hátterében.

Milyen a csapat?

Dalotti Gergő a belsős oktató kollégám, Rigó István pedig az oktatási vezetőnk. Gergővel ketten vagyunk az akadémián, mi tartjuk a festős képzéseket. Emellett vannak külsős oktatóink, akik most érkeznek, velük együtt összesen heten leszünk.

Én Gergővel nagyon szeretek együtt dolgozni, sokat tanulok tőle, miközben könnyű és gördülékeny a vele való közös munka. Istvánnal is nagyon szeretek együtt dolgozni. Tőle is nagyon sokat kaptam, sokat beszélgettünk, végig mentorált engem.

Leidli Loretta és Dalotti Gergő, a L’Oréal Professionnel oktatói

Milyen képzéseid vannak? Miért érdemes a te oktatásaidra jelentkezni?

Hajfestős tréningeket tartok. Azon belül az alapképzéstől a balayage mesterfokig mindent oktatok. Azt, hogy miért szeretik az oktatásaimat, a résztvevők olyan visszajelzéseiből tudom, amiket megosztottak velem – úgy érzik, hogy barátságos, kedves és türelmes vagyok. Tudod én szeretem megosztani a bennem összegyűlő szakmai tapasztalatot, csak így lehet számomra teljeskörű egy képzés. A korrekciók, szőkítések és balayage-ok a kedvenceim.

Képek: Leidli Loretta és L’Oréal Professionnel